ΕΛΜΕΚΙ: Υπόθεση όλου του λαού η στήριξη του ΠΑΜΕ στην υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013 07:54

ΕΛΜΕΚΙ: Υπόθεση όλου του λαού η στήριξη του ΠΑΜΕ στην υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι η στήριξη του διεκδικητικού πλαισίου του ΠΑΜΕ για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) για το 2013 πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο δράσης και από τα σωματεία του δημόσιου τομέα. Η αμοιβή του ανειδίκευτου εργάτη και οι όροι πώλησης της εργατικής δύναμης στον ιδιωτικό τομέα (ύπαρξη ΕΓΣΣΕ, δικαιώματα) είναι ο πιλότος και για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ στηρίζει τη διεκδίκηση για:
• Την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων με τους οποίους μειώθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων, ειδικότερα του 4046/12 (2ο Μνημόνιο) και της πράξης υπουργικού συμβουλίου αρ. 6 του 2012.
• Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,41 ευρώ και του κατώτατου ημερομίσθιου στα 33,54 ευρώ, μαζί με επιστροφή μέρους των απωλειών της προηγούμενης τριετίας και τα κατώτερα όρια από 1η Ιουλίου του 2013 να αναπροσαρμοστούν με βάση το ποσοστό του εθνικού πληθωρισμού.

Οι θέσεις για τις συμβάσεις, τα ωράρια και το χρόνο εργασίας, για τις απολύσεις, τις αποζημιώσεις και το δικαίωμα στην εργασία, για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις, τις άδειες, για τις ασθένειες και την αποκατάσταση της υγείας των εργαζομένων και τα ειδικά μέτρα για τους νέους και τις γυναίκες που περιλαμβάνει η πρόταση του ΠΑΜΕ, αποτελούν την απάντηση στο ρεαλισμό της υποταγής και της σφαγής μας.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, με τη σειρά του, απορρίπτει κάθε πρόταση για μείωση μισθών, περιορισμό δικαιωμάτων και κοινωνικών παροχών στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και άλλων επιχειρημάτων, μέσω των οποίων οι καπιταλιστές, οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί τους υπάλληλοι προσπαθούν να στηρίξουν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Απαιτεί και παλεύει όχι μόνο για την επαναφορά των μισθών στα επίπεδα που ήταν πριν τις μειώσεις, αλλά και αυξήσεις των μισθών και βελτίωση συνολικά της θέσης των εργαζομένων μέσα από την κάλυψη των αναγκών σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, Αθλητισμό, Πολιτισμό κ.ά. Γι' αυτό παλεύει και απαιτεί να καταργηθούν άμεσα όλα τα νομοθετήματα, νόμοι που μείωσαν τους μισθούς και τα ημερομίσθια και γενικά το σύνολο των κοινωνικών κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν απεμπολεί το στόχο των 1400 ευρώ κατώτερο μισθό, που είχε θέσει και διεκδικούσε τα τελευταία χρόνια.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί κοροϊδία τα μέτρα για την εργασία των νέων που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας. Ούτε ανακουφίζουν τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, ούτε δίνει λύσεις στη νέα γενιά. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει τη ληστεία των αποθεματικών που έχουν απομείνει στα Ταμεία, μέσω του νέου «κουρέματος» που σχεδιάζεται και, μπροστά σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, υπογραμμίζει την ανάγκη, για ένα κίνημα που θα στέκεται απέναντι στην εργοδοσία, θα αντιπαλεύει την πολιτική της ΕΕ, αλλά και τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό. Κίνημα που θα δώσει προοπτική, θα δώσει διέξοδο, θα φέρει στο προσκήνιο τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, ένα δρόμο που θα αποβλέπει στην ικανοποίηση των δικαιωμάτων και των αναγκών των εργαζομένων.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ


Ο Πρόεδρος                                            Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης                           Γαλιατσάτος Νικόλας