ΔΑΣ-ΟΤΑ: Ανακοίνωση-Καταγγελία για τους συναδέλφους στην καθαριότητα των σχολείων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Μαΐου 2020 09:13

ΔΑΣ-ΟΤΑ: Ανακοίνωση-Καταγγελία για τους συναδέλφους στην καθαριότητα των σχολείων

Ο Δήμαρχος Ληξουρίου και προεδρος της Σχολικής Επιτροπής της πρωτοβαθμίας εκπαίδευση του νομου μας με την επιστολη του στις 5-5-2020 προς την Υπουργο Παιδειας υπο τον τίτλο  "λαθος το ανοιγμα των δημοτικων και νηπιαγωγείων" παραδίδει τα δημοτικά και νηπιαγωγεία του νομού μας σε ιδιώτη εργολάβο καθαριότητας λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία στο νομό.. 

Οι επι σειρα ετων εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολειων ευρισκομενες/οι σε ομηρια χρονων απο τις αντεργατικες πολιτικες κυβερνησεων και δημοτικών αρχων θα πρεπει να πεταχτουν στο δρομο της ανεργιας με βαση αυτη την επιστολη; ο "εργολαβος-σωτηρας”  θα σωσει την καθαριοτητα και την υγεία των μαθητων απο τα κρουσματα του κωρονοιου;

Δεν προλαβε ομως να στεγνωσει η νεα Π.Ν.Π της Κυβερνησης ΦΕΚ  τευχ. Α’ ,αριθμ. 90/1-5-2020 με τιτλο "περαιτερω μετρα για την αντιμετωπιση των συνεχιζομενων συνεπειων της πανδημιας του κωρονοιου". Μεταξυ αλλων στο αρθρο 36 ,παραγρ. 4 , προβλεπει οτι "το προσωπικο καθαριοτητας των δημων κατηγοριας ΥΕ 16 , με οποιαδηποτε σχεση εργασιας μπορει να διατιθεται και για την καθαριοτητα σχολικων μοναδων αρμοδιοτητας του οικείου δήμου κατα το διαστημα λειτουργίας τους για όσο διαστημα υφισταται κινδυνος διαδοσης του κωρονοιου και παντως οχι περαν της 30ης Σεπτεμβριου του 2020” . 

Αληθεια ποσο κοστιζουν οι συμβασεις του εργολαβου που υπογράφηκαν απο τις πρωην Δημοτικές Αρχες ,αλλα ακομη και προσφατως (μαρτης 2020) για το κτιριο της Προνοιας κ των ρομα απο την σημερινη αρχη που παραμενουν ενεργες μεχρι σημερα για ορισμενα δημοτικα κτιρια λογω παλαιοτερων συνταξιοδοτησεων εργαζομενων;

Η ΔΑΣ ΟΤΑ ειχε καταγγειλει με ανακοινωση της στις 8-4-20 τη Δημοτικη Αρχη Αργοστολιου στην ιδιοτυπη επιταξη των καθαριστριων για τα δημοτικα κτιρια (δημαρχειο ,τεχνικες υπηρεσιες , προνοια, κεντρο ρομα και Μεγαρο) που ειχε ηδη αναλαβει την καθαριοτητα ο εργολάβος. 

Οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στα σχολεία ανταποκρίθηκαν στις νέες συνθήκες τη πανδημίας με αίσθημα ευθυνης πολυ πριν κλεισουν τα σχολεια στις 11-3-20. Καθαρισαν ολα τα σχολεια που οι ειδικοι εκτιμουσαν οτι αποτελουσαν το νουμερο 1 χωρο μεταδοσης του κωρονοιου ,καθως επισης και υποστηρικτικα στα συνεργεια απολυμανσης όπου αυτες εγιναν κ επιπλεον με χλωρινη και νερο χωρις μασκα και χωρις προστατευτικη στολη. Παρα τις δυσκολες συνθηκες στις οποιες εργαζονταν μεχρι σημερα και μεσουσης της πανδημιας ειναι σημαντικο να τονιστει οτι εισπνεουν καθημερινα ,χρονια τωρα, χλωρινες, ισχυρα καθαριστικα απολυμανσης και αλλες καρκινογονες ουσιες. Οι εργαζομενοι των σχολείων στην Κεφαλονια αποδεικνύουν εμπρακτα στην εκπαιδευτική κοινοτητα και την κοινωνία οτι ειναι στην 1η γραμμη για την υγιεινή και την καθαριότητα στα σχολεια ,καθως κρατησαν τα σχολεια ορθια μεσα στην πανδημια χωρις κρουσμα κωρονοιου.

Οι εργαζομενοι  στα σχολεια συνεχιζουν τον διαχρονικο και αναγκαιο αγωνα για καμια ιδιωτικοποιηση της καθαριοτητας στα σχολεια,  την αμεση μονιμοποιηση τους στα σχολεια του νομου , την ενταξη στον Ο.Ε.Υ των Δημων ως Τακτικο Προσωπικο . Λιγες μερες πριν ανοιξουν τα σχολεια στο νομο μας θα βρεθουν στην 1η γραμμη στους χώρους εργασιας τους επιτελωντας χρονια τωρα το εργασιακο τους καθηκον αν και παραμενουν σε εργασιακη ομηρια. Να μην τολμησουν οι δημοτικες αρχες του νομου μας να φερουν εργολαβικα και δουλεμπορικα συνεργεια στα σχολεια!




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ