ΕΛΜΕΚΙ: Με αγώνες ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012 07:38

ΕΛΜΕΚΙ: Με αγώνες ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά

Αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΛΜΕ, εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ από τους δασκάλους, Σύλλογοι – Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Κεφαλονιάς – Ιθάκης, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης. Παράσταση πραγματοποιήθηκε ακόμη στη διοίκηση του Νοσοκομείου Αργοστολίου. Στη συνάντηση με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης απαιτήθηκαν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των σχολείων (στελέχωση, λειτουργία σχολείων - τμημάτων και κατευθύνσεων, μεταφορές, λειτουργικά κ.ά.).

Οι δύο Διευθυντές επιβεβαίωσαν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολεία από άποψη προσωπικού, ιδιαίτερα τα ειδικά, τα νηπιαγωγεία και τα περιφερειακά. Μόνο στη δευτεροβάθμια λείπουν χαρακτηριστικά πάνω από 20 φιλόλογοι (!!!), ενώ και στις δύο βαθμίδες δεν έχει γίνει καμιά πρόσληψη εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Υπάρχουν σχολεία που ουσιαστικά δε λειτουργούν. Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης ανέφεραν ότι απουσιάζει παντελώς και το διοικητικό προσωπικό, ενώ είπαν ότι τα λειτουργικά έξοδα των γραφείων (μελάνια, χαρτί, γραμματόσημα κ.λ.π.) καλύπτονται με «εράνους» μεταξύ του προσωπικού.


Η αντιπροσωπεία επέμεινε να μην εφαρμοστεί η εγκύκλιος για τον αριθμό των μαθητών σε κατευθύνσεις – τμήματα, που καταργεί σχολεία και στέλνει μαθητές στο δρόμο. Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας δεσμεύτηκε ότι δεν θα κοπεί κανένα τμήμα και κατεύθυνση από τα υπάρχοντα, ούτε ότι θα υπάρξει άλλη αντιμετώπιση από την περσινή. Κανένας συνάδελφος δεν θα μετακινηθεί εκτός Νομού, παρά μόνο με δική του αίτηση, είπε ο Διευθυντής Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα, από τη μεριά των Διευθύνσεων, καταγγέλθηκε η ταλαιπωρία και τα έξοδα στα οποία υποβάλλονται οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί και οι αναπληρωτές, αφού δε μπορούν να πάρουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας από το Νοσοκομείο (π.χ. έλλειψη ψυχιάτρου).

Στην παράσταση που πραγματοποιήθηκε στον Πρόεδρο του Νοσοκομείου Αργοστολίου τέθηκαν τα προβλήματα των ιατρικών εξετάσεων όλων των συναδέλφων και η συζήτηση επικεντρώθηκε στη έκδοση των πιστοποιητικών υγείας των μαθητών. Απαιτήθηκε η δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους μαθητές, με άμεσα μέτρα για τα παιδιά των ανέργων και των ανασφάλιστων. Διατυπώθηκε η πάγια θέση για δημόσιες κινητές μονάδας υγείας, στα σχολεία και ζητήθηκε να προωθηθεί άμεσα η πρόσληψη δύο τουλάχιστον σχολιάτρων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Άμεσα, και με δεδομένες τις ελλείψεις σε οφθαλμίατρο και δεύτερο καρδιολόγο, έγινε πρόταση, να καλυφθεί από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια το σύνολο των ειδικοτήτων που απαιτούνται για τις εξετάσεις όλων των μαθητών (πιστοποιητικά υγείας και εμβόλια). Έτσι, και με διασφάλιση της μετακίνησης όλων των σχολείων, να γίνει προγραμματισμός και να εξασφαλιστούν δωρεάν όλες οι ιατρικές εξετάσεις των μαθητών (π.χ. μία βδομάδα στο Νοσοκομείο Αργοστολίου, 2 μέρες στο Νοσοκομείο Ληξουρίου και από μία μέρα στη Σάμη καθώς και στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης).

Ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου διατύπωσε τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο. Αναγνώρισε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον οφθαλμίατρο αλλά είπε πως όλοι οι μαθητές μπορούν με τα συνήθη ραντεβού να εξετάζονται και να παίρνουν δωρεάν και χωρίς προβλήματα τα πιστοποιητικά. Κι αυτό τη στιγμή που γονείς και εκπαιδευτικοί κατάγγελλαν συγκεκριμένα περιστατικά που διέψευδαν τα λεγόμενά του!!! Οι ευθύνες της συγκυβέρνησης και του προέδρου του Νοσοκομείου, που στηρίζει την πολιτική αυτή με νύχια και δόντια. είναι εγκληματικές.

Ο αγώνας συνεχίζεται... Με την κατάθεση των μέτρων, ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στους δρόμους.
Και νέο ραντεβού για τα σχολεία και την υγεία εκπαιδευτικών – μαθητών την Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη, 1 το μεσημέρι, μπροστά στη Νομαρχία.