ΣΥΡΙΖΑ: Οξύνονται τα προβλήματα των ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε.

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013 07:40

ΣΥΡΙΖΑ: Οξύνονται τα προβλήματα των ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε.

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση συνεχίζει όχι μόνο να αθετεί τις υποσχέσεις που κατά καιρούς έχει δώσει σε πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες αλλά επεκτείνει το καταστροφικό της έργο κατ΄ εντολή της τρόϊκας και των δανειστών βυθίζοντας στην εξαθλίωση και στην απόγνωση ευρύτατα στρώματα της κοινωνίας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η κατάσταση με τους ασφαλισμένους στον Ο.Α.Ε.Ε.  

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ασφαλίζει αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους και αυτοκινητιστές, ανθρώπους που πλήττονται αδιαμφισβήτητα στη σημερινή οικονομική κρίση, που βλέπουν τα εισοδήματα τους όχι μόνο να συρρικνώνονται δραματικά αλλά να εκμηδενίζονται, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να πνίγονται στα χρέη. Πέρα λοιπόν από τα βιοποριστικά τους προβλήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν και εκείνο της ποινικοποίησης της οφειλής τους στον ασφαλιστικό τους φορέα τον Ο.Α.Ε.Ε., με νόμο του 1967 (άρθρο 1 του α.ν. 86/1967) χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι πρόκειται για αυτασφάλιση και όχι για εργοδοτικές εισφορές.

Οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. έχουν και άλλο ένα μειονέκτημα σε σχέση με όλους τους άλλους εργαζόμενους των υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων. Λόγω της αδυναμίας πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών, χάνουν το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης από τον Ο.Α.Ε.Ε. Η δυνατότητα θεώρησης του βιβλιαρίου υγείας τους ανακτάται μόνο αν κάποιος προβεί σε ρύθμιση της οφειλής του και βέβαια για όσο χρονικό διάστημα είναι συνεπής σε αυτή. Δυστυχώς όμως μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ αδυνατεί να καταβάλει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις του με αποτέλεσμα να παραμένει «ανασφάλιστο» χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το χειρότερο δε, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι στο ειδοποιητήριο καταβολής ασφαλίστρων που συνεχίζουν να παραλαμβάνουν κάθε δίμηνο από τον ΟΑΕΕ, χρεώνονται για παροχές υγείας που δεν μπορούν να λάβουν, αλλά που κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρώσουν.

Επίσης οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ όταν προβαίνουν σε ρύθμιση της οφειλής τους, ή κάνουν μια ρύθμιση για υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κλίμακα, με το που θα καθυστερήσουν την πληρωμή χάνουν τη ρύθμιση τους. Μάλιστα στη περίπτωση ρύθμισης για υπαγωγή σε χαμηλότερη ασφαλιστική κλίμακα αρκεί μια ημέρα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της για να χαθεί η ρύθμιση και να επανέλθουν στην αρχική τους ασφαλιστική κλίμακα και να απολέσουν την δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση αυτή.

Τέλος το βοήθημα που προβλέπεται στο άρθρο 44 του ν.3986/2011 για τους άνεργους δικαιούχους του Ο.Α.Ε.Ε., θα δοθεί μονάχα σε όσους δεν είχαν ασφαλιστικές οφειλές όταν έκλειναν την επιχείρηση τους και όχι σε όσους έχουν την παραμικρή οφειλή στον ΟΑΕΕ. Θα περίμενε κανείς βέβαια να υπήρχε η πρόβλεψη να δίνεται και σε όσους έχουν οφειλές, και μέρος του βοηθήματος να τους παρακρατείται για την εξόφληση των οφειλών τους πρός τον Ο.Α.Ε.Ε., διαφορετικά ο Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων που συστάθηκε στον ΟΑΕΔ δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι ανάγκη να παρθούν μέτρα στην κατεύθυνση

1) Της αποποινικοποίησης των οφειλών στον Ο.Α.Ε.Ε.
2) Της παροχής βιβλιαρίου υγείας σε όλους τους ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε. ανεξάρτητα με το αν οφείλουν σε αυτόν.
3) Του διακανονισμού ώστε να μην χάνεται η όποια ρύθμιση με τις μια ή δύο φορές που θα παρουσιάζεται αδυναμία εμπρόθεσμης καταβολής της δόσης της ρύθμισης ή της τρέχουσας εισφοράς.
4) Της χορήγησης του βοηθήματος που προβλέπεται στο άρθρο 44 του ν.3986/2011 και σε εκείνους που έχουν οφειλές ή της επιστροφής των χρημάτων που έχουν καταβάλει υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας.