Σαφάρι της ΑΑΔΕ: "Χτενίζει" υποθέσεις για τους επιτήδειους της πανδημίας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 15:00

Σαφάρι της ΑΑΔΕ: "Χτενίζει" υποθέσεις για τους επιτήδειους της πανδημίας

Δεκάδες περιπτώσεις απάτης από επιχειρήσεις και ιδιώτες οι οποίοι επιχείρησαν να παραπλανήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς - ΑΑΔΕ και να επωφεληθούν από τα μέτρα στήριξης μετά τη ζημιά που προκάλεσε η πανδημία.

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ έχουν ήδη καταρτίσει λίστα με δεκαθες υποθεσεις, ενώ οι ελεγκτες συνεχίζουν να «ξεσκονίζουν» τις επιστρεπτέες προκαταβολές, τα ειδικά επιδόματα και τις αποζημιώσεις Covid ακόμα και μετά το τέλος της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Εν τω μεταξύ στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για την ανάρτηση στο Taxisnet των ποσών που έχουν λάβει οι επιχειρησεις και οι επαγγελματίας, καθώς και το συνολικό ποσό που καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος εντόκως.

Αναφορικά με τους ελεγχους για τα χρήματα που έχουν λάβει οι δικαιουχοι από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολης των δηλώσεων Ε3, θα γίνουν διασταυρώσεις προκειμένου να αποκαλυφθούν επιχειρήσεις που δήλωσαν εικονικούς τζίρους προκειμένου να λάβουν τις κρατικές ενισχύσεις ή την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ με εικονικές προσλήψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη οι ελεγκτικές αρχές έχουν καταγράψει πάνω από 140 «ύποπτα» ΑΦΜ στο μέτωπο των επιστρεπτέων προκαταβολών και των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντοπίστηκε ακόμα ΑΦΜ νεκρού από το 2019 το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε περισσότερες από 20 αιτήσεις για την λήψη ενισχύσεων.

Με βάση το προγραμματισμό στο στόχαστρο μπαίνουν οι ακόλουθες περιπτώσεις:

1. Διορθωτική πτώση τζίρου: Από το Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο θα «τρέξουν» δύο έλεγχοι για όσους «διόρθωσαν» το τζίρο στο Ε3 του 2019. Στόχος είναι να εντοπιστούν επαγγελματίες που ενώ τα προηγούμενα χρόνια δήλωσαν χαμηλό τζίρο, πέρυσι έκαναν διορθωτικές δηλώσεις παρουσιάζοντας υψηλότερα έσοδα προκειμένου να εμφανίσου μεγάλη ζημιά και να λάβουν μεγαλύτερα ποσά από την επιστρεπτέα προκαταβολή.

2. Πλασματικές μειώσεις τζίρου με μεταφορές τιμολογίων: Το κριτήριο της πτώσης τζίρου πολλοί επιχείρησαν να το καλύψουν με τιμολόγια εκ των υστέρων και για αυτό θα ελεγχθούν ο χρόνος έκδοσης των τιμολογίων και η χρονική απόκλισή τους από φορτωτικές και δελτία αποστολής.

3. Ψευδείς δηλώσεις εσόδων: Οι αιτούντες άλλα είχαν δηλώσει στις περιοδικές ΦΠΑ και άλλα στην πλατφόρμα MyBusinesSupport

4. Αποζημιώσεις COVID: Έχουν εντοπιστεί ιδιοκτήτες που δήλωσαν υπερβολικά μεγάλες αυξήσεις μισθωμάτων στην πλατφόρμα Covid σε συνεννόηση με τον ενοικιαστή για να κερδίσουν υψηλότερη κρατική ενίσχυση. Για παράδειγμα για ενοίκιο που αυξήθηκε στα 1.800 από 800 ευρώ με την αποζημίωση του 80% το όφελος για τον ιδιοκτήτη αυξήθηκε από τα 640 στα 1.440 ευρώ τον μήνα

5. Εικονικές προσλήψεις εργαζομένων για να λάβουν το ειδικό μηνιαίο επίδομα 534 ευρώ: Η εκτίμηση των αρχών είναι ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ εργοδότη και υποτιθέμενου εργαζομένου προκειμενου να μοιραστούν τα χρήματα της αποζημίωσης.

6. Πλασματικές αυξήσεις μισθών με στόχο την υψηλότερη χρηματοδότηση από το δημόσιο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών μέσω του προγράμματος «Συν-Εργασίας»

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει εγγράφως από το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και την Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής να εξετάσουν στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ώστε να προβούν στις κατά νόμο ενέργειες.

dikaiologitika.gr