Σταϊκούρας: Μέσα στο μήνα τα «κουπόνια» για τις πάγιες δαπάνες

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021 08:30

Σταϊκούρας: Μέσα στο μήνα τα «κουπόνια» για τις πάγιες δαπάνες

Θα εκδωθούν κουπόνια για 30.000 επαγγελματίες σε σύνολο 40.000 αιτήσεων

Μέσω ραδιοφωνικής συνέντευξης ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε ότι οι πληρωμές για τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο, ενώ διευκρίνισε πως το μέτρο αυτό θα έχει ισχύ έως και το 2022. Επίσης, επισήμανε πως προτεραιότητα είναι η μονιμοποίηση – ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που τότε θα είναι διαθέσιμος – της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης, άλλα και των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και τουριστικό πακέτο.

Βάσει των προαναφερθέντων θα αποφασιστεί πως θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% (και του συμπληρωματικού), αλλά και για τις υπόλοιπες ελαφρύνσεις που είχαν εξαγγελθεί προ της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις περίπου 74.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν (σ.σ. η προθεσμία έληξε στις 2 Ιουλίου), «κουπόνια» θα εκδοθούν για περίπου 30.000 επαγγελματίες. Οι απορρίψεις είναι πολλές καθώς:

  •  Υποβλήθηκαν αιτήσεις από επαγγελματίες οι οποίοι είτε εμφάνιζαν κέρδη είτε μείωση τζίρου μικρότερη του 30%.
  • Εντοπίστηκαν επίσης περίπου 2.000 επιχειρήσεις που αν και πληρούσαν τα κριτήρια, τελικώς κρίθηκε ότι δεν έχουν λαμβάνειν επειδή το ποσό που έχουν ήδη εισπράξει από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, υπερκαλύπτει το ύψος των παγίων δαπανών που δεν έχουν καλυφθεί από προγράμματα στήριξης. Υπάρχουν επίσης και 550 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν ανήκουν στους πληττόμενους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είπε ότι ακόμα τελεί σε διαβούλευση τόσο το ζήτημα της ρύθμισης οφειλών όσων έχουν δεχθεί πλήγμα από την πανδημία, όσο και οι παράμετροι του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Ανακοινώσεις θα μπορούν να γίνουν για αυτά τα θέματα από τη μεθεπόμενη εβδομάδα, ανέφερε.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, γνωστοποίησε πως η άσκηση των αντικειμενικών θα ολοκληρωθεί περίπου το Νοέμβριο και θα γίνει ενσωμάτωση με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο των νέων αντικειμενικών αξιών στον ΕΝΦΙΑ. «Θα προσθέσουμε ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο του 2022 άλλη μία μόνιμη μείωση φόρου κατά 8% στον ΕΝΦΙΑ στη λογική της συνολικής αξιολόγησης της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας», είπε. Διευκρίνισε πως θα περιλαμβάνει και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Αλλά εξήγησε πως αυτή τη στιγμή είναι πρόωρο να απαντήσει για το τι θα αποφασισθεί γιατί  πρέπει να αξιολογηθεί ο δημοσιονομικός χορός από το 2022 και μετά και  δεν έχει ολοκληρωθεί η άσκηση της ενσωμάτωσης  των αντικειμενικών αξιών.

Τέλος, για τον ΦΠΑ ο υπουργός δήλωσε ότι η πρόθεση μονιμοποίησης ελαφρύνσεων αφορά στην εισφορά αλληλεγγύης, στις ασφαλιστικές εισφορές, στον ΕΝΦΙΑ, στον ΦΠΑ στην εστίαση και σε άλλους κλάδους από το τουριστικό πακέτο. Εξήγησε πως όλες αυτές οι παρεμβάσεις μείωσης φόρων χωρίς να έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά θα αξιολογηθούν με βάση το δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει, ούτως ώστε να μονιμοποιηθούν.

newmoney.gr