Airbnb: Όλες οι αλλαγές σε νέο οδηγό από την ΑΑΔΕ

Οδηγό για τα Airbnb παρέχει η ΑΑΔΕ.
Σημαντικές διευκρινίσεις για το καθεστώς που διέπει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb παρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσα από νέο επικαιροποιημένο οδηγό. Το εγχειρίδιο λειτουργεί ως εργαλείο πληροφόρησης για ιδιοκτήτες, διαχειριστές, ατομικές επιχειρήσεις και εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών.
Μεταξύ των βασικών αλλαγών περιλαμβάνονται νέες ρυθμίσεις για όσους εκμισθώνουν περισσότερα από δύο ακίνητα, όσους προσφέρουν υπηρεσίες πέραν της διαμονής και των κλινοσκεπασμάτων, αλλά και για εκείνους που υποχρεούνται να δηλώσουν υποκατάστημα λόγω απόκτησης τρίτου Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Επιπλέον, παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για το πώς υπολογίζεται το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση (ΤΑΚΚ), το Τέλος Παρεπιδημούντων, ο ΦΠΑ, τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις και ο τρόπος υπολογισμού του αριθμού των ακινήτων που εκμισθώνονται.
Όσον αφορά το τέλος επιτηδεύματος, από το φορολογικό έτος 2024 και εφεξής δεν επιβάλλεται σε φυσικά πρόσωπα με ατομική δραστηριότητα. Για όσους υποχρεούνται στην καταβολή του, ο υπολογισμός γίνεται πλέον αναλογικά, ανάλογα με τη διάρκεια λειτουργίας της δραστηριότητας. Αν, για παράδειγμα, διαχειριστής ξεκινήσει τη δραστηριότητά του τον Σεπτέμβριο, θα πληρώσει μόνο για τέσσερις μήνες. Ως πλήρης μήνας θεωρείται κάθε μήνας με περισσότερες από 15 ημέρες δραστηριότητας.
Σημαντικό είναι επίσης πως, αν κάποιος αποκτήσει τρίτο ΑΜΑ για ακίνητο που δεν αποτελεί ενιαίο χώρο με κοινή μίσθωση, η δραστηριότητα θεωρείται νέα και οφείλει να δηλώσει υποκατάστημα εντός 30 ημερών από την ημερομηνία απόκτησης του ΑΜΑ, ανεξάρτητα από το πότε θα ξεκινήσει η πρώτη κράτηση.
Ειδική μνεία γίνεται στο ΤΑΚΚ και στο Τέλος Παρεπιδημούντων, τα οποία μπορούν να ενσωματώνονται στην τελική τιμή, με την προϋπόθεση ότι τα αντίστοιχα ποσά αποδίδονται με διακριτό τρόπο στις αρμόδιες αρχές. Αν οι πλατφόρμες δεν επιτρέπουν παραμετροποίηση του ΤΑΚΚ ανά περίοδο, επιτρέπεται ο καθορισμός ενιαίου ποσού και η δήλωση του υπερβάλλοντος ποσού ως πρόσθετο έσοδο, επί του οποίου επιβάλλονται ΦΠΑ και τέλη.
Ο οδηγός διευκρινίζει επίσης ότι κρατήσεις από επιχειρήσεις με Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή Μητρώο Αναγνωρισμένων Γραφείων (ΜΑΓ) που προσφέρουν επιπλέον υπηρεσίες –όπως καθαριότητα ή μεταφορές– δεν δηλώνονται στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, καθώς πρόκειται για διαφορετική δραστηριότητα.
Αναφορικά με τα έσοδα από επιπλέον υπηρεσίες προς τρίτους –όπως φύλαξη αποσκευών ή προώθηση εκδρομών– διευκρινίζεται ότι πρόκειται για ξεχωριστή επιχειρηματική δραστηριότητα και απαιτείται διαφορετικός Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από εκείνον της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Σχετικά με τις ακυρώσεις κρατήσεων, σε περίπτωση που μία κράτηση έχει δηλωθεί στο Μητρώο αλλά τελικά ακυρώνεται, απαιτείται τροποποιητική δήλωση ακύρωσης. Οι διορθώσεις επιτρέπονται έως την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, μετά την οποία δεν επιτρέπεται καμία αλλαγή.
Τέλος, για τον προσδιορισμό του αριθμού των ακινήτων που διαθέτει ένα φυσικό πρόσωπο, λαμβάνονται υπόψη οι ΑΜΑ που έχουν εκδοθεί. Αν ένα ενιαίο ακίνητο εκμισθώνεται με τρεις διαφορετικούς ΑΜΑ, θεωρείται πως πρόκειται για δύο ακίνητα, εφόσον υπάρχει κοινός χώρος (π.χ. διαμερίσματα με κοινόχρηστη κουζίνα).
dnews.gr