Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ τα κλειστά διαμερίσματα – Στο τραπέζι «τέλος αδράνειας»

Η κυβέρνηση εξετάζει προτάσεις για να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες ώστε να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια και να τα νοικιάσουν, αλλά και αντικίνητρα για όσους τα κρατούν κενά.
Αν και η στεγαστική κρίση εντείνεται και η ζήτηση για κατοικίες αυξάνεται, χιλιάδες σπίτια παραμένουν κλειστά.
Παράλληλα, σχεδιάζονται έλεγχοι από την ΑΑΔΕ για να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και αδήλωτων μισθωμάτων. Στόχος είναι να αυξηθεί η προσφορά σπιτιών και να πέσουν οι τιμές των ενοικίων.
Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί προβλέπουν συνδυασμό κινήτρων για τους ιδιοκτήτες, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και ενισχύσεις για ανακαινίσεις, αλλά και αντικίνητρα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη συζήτηση περί επιβολής «τέλους αδράνειας» σε όσους διατηρούν κλειστά τα ακίνητά τους χωρίς σοβαρό λόγο. Το τελευταίο μέτρο πιθανότατα να εγείρει και ζητήματα αντισυνταγματικότητας.
Ειδικότερα, εξετάζεται η μείωση του απαιτούμενου χρόνου αχρηστίας ενός ακινήτου προκειμένου να τύχει της υφιστάμενης φοροαπαλλαγής. Σήμερα, για την απαλλαγή από τον φόρο ενοικίων για τρία έτη, απαιτείται το ακίνητο να ήταν κλειστό για τουλάχιστον τρία χρόνια, να μην υπερβαίνει τα 120 τ.μ. και να ενοικιαστεί εντός του διαστήματος 8 Σεπτεμβρίου 2024 – 31 Δεκεμβρίου 2025. Ωστόσο, έχει προταθεί το διάστημα αυτό να περιοριστεί στο ένα έτος.
Στον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται και η ιδέα επιβολής τέλους στους ιδιοκτήτες που κρατούν αναξιοποίητα τα ακίνητά τους, χωρίς να έχει ακόμη προσδιοριστεί το ύψος ή τα κριτήρια επιβολής του.
Σε ό,τι αφορά στην ανακαίνιση ακινήτων, η κυβέρνηση δρομολογεί την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος φοροαπαλλαγών για ακόμη δύο χρόνια. Οι ιδιοκτήτες που προχωρούν σε ανακαινίσεις θα συνεχίσουν να επωφελούνται από ετήσια έκπτωση φόρου έως και 3.200 ευρώ, με το συνολικό όφελος να φθάνει τις 16.000 ευρώ εντός πενταετίας. αναβαθμίσεις.
Την ίδια ώρα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζεται να ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους για τα κλειστά ακίνητα, διασταυρώνοντας δηλώσεις ιδιοκτησίας και ενοικίων με στοιχεία κατανάλωσης ρεύματος από τους παρόχους ενέργειας. Αν διαπιστωθεί ότι ένα δηλωμένο ως κενό ακίνητο παρουσιάζει συστηματική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, θα αποστέλλονται ειδοποιήσεις για παροχή εξηγήσεων, ενώ δεν αποκλείονται και επιτόπιοι έλεγχοι. Στόχος, η πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω «μαύρων» ενοικίων και η αποκάλυψη κρυφών μισθώσεων.
dnews.gr