Το τέλος στους έναντι λογαριασμούς ανακοινώθηκε - Πότε ξεκινάει το νέο πλαίσιο

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2024 10:45

Το τέλος στους έναντι λογαριασμούς ανακοινώθηκε - Πότε ξεκινάει το νέο πλαίσιο

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ξεχνάμε έναντι και εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος. Τι έχει ανακοινωθεί.

Το 2024 μπήκε φέρνοντας ραγδαίες αλλαγές στο ρεύμα καθώς μαζί με τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος ήρθε και το «αντίο» σε έναντι και εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.

Ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, είχε προαναγγείλει αρκετό καιρό αυτές τις αλλαγές λέγοντας: «Δώσαμε εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ και από τους πρώτους μήνες του 2024, θα δούμε σε ποιο μήνα θα γίνει, ο ΔΕΔΔΗΕ θα μετράει πλέον κάθε μήνα, έχουμε λάβει τις διαβεβαιώσεις από τον Διαχειριστή ότι διαθέτει το προσωπικό για τις επισκέψεις σε όλα τα ρολόγια ανά την επικράτεια».

Σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του το «τέλος» σε έναντι και εκκαθαριστικούς λογαριασμούς θα έρθει από τον Μάιο και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2024.

Με την κατάργηση των παραπάνω λογαριασμών, γίνεται πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών.

Η επίσημη ανακοίνωση από τον ΔΕΔΔΗΕ

Ο ΔΕΔΔΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι σταδιακά ξεκινά η μηνιαία καταμέτρηση των ρολογιών ρεύματος.

«Με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πελατών του, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι ξεκινά σταδιακά την καταμέτρηση των παροχών σε μηνιαία βάση η οποία και θα ολοκληρωθεί πανελλαδικά έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούνται όλοι οι καταναλωτές να διασφαλίσουν ότι το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εργολαβικών εταιριών θα έχει πρόσβαση στο χώρο των μετρητών του ακινήτου, προκειμένου να γίνει η λήψη ένδειξης από τον μετρητή και στη συνέχεια να χορηγηθεί στον Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που έχει επιλέξει ο πελάτης, για την έκδοση εκκαθαριστικού λογαριασμού.

Υπογραμμίζεται ότι, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η λήψη της ένδειξης, όλοι οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να καταχωρίσουν την ένδειξη της παροχής εντός τεσσάρων εργάσιμων ημερών από την ημέρα επίσκεψης του καταμετρητή στο ακίνητο.»

Οι τρόποι για να καταχωρήσετε το ρεύμα είναι:

  • Καλώντας το Τηλεφωνικό Κέντρο εξυπηρέτησης πελατών του ΔΕΔΔΗΕ στη δωρεάν γραμμή 800-400-4000

  • Εναλλακτικά μπορούν να καταχωρίσουν την ένδειξη στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ, πατώντας ΕΔΩ.

  • Μέσω της εφαρμογής My DEDDIE App από το κινητό τους τηλέφωνο.»

Πώς γίνεται η καταμέτρηση τώρα

λογαρισμοι ρευματοσ, εναντι λογαρισμοσ, εκκαθαριστικοσ λογαρισμοσ, δεη

Η καταμέτρηση τώρα γίνεται σε 4 μήνες, όπου ο πάροχος ενέργειας εκδίδει 3 λογαριασμούς έναντι και έναν λογαριασμό εκκαθαριστικό.

Αυτόματα αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής πληρώνει για τρεις μήνες «κατά προσέγγιση» και τον τέταρτο μήνα πληρώνει την πραγματική κατανάλωση.

Το ίδιο ισχύει και για τους πελάτες της ΔΕΗ που λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό, ενώ στην περίπτωση των έγχαρτων λογαριασμών της δημόσιας επιχείρησης (που είναι διμηνιαίοι), οι έναντι και οι εκκαθαριστικοί εναλλάσσονται.

Πότε ανακοινώνονται οι τιμές ρεύματος Φεβρουαρίου 2024

Αναλυτικά

1. Οι τιμές στο πράσινο τιμολόγιο

Οι τιμές χρέωσης για το πράσινο τιμολόγιο θα πρέπει να αναρτηθούν έως τις 5 Φεβρουαρίου. Στο πράσινο τιμολόγιο το πάγιο είναι 5 ευρώ και η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας είναι η ίδια για ολόκληρο τον μήνα.

2. Οι τιμές στο μπλε τιμολόγιο

Οι τιμές χρέωσης των σταθερών μπλε τιμολογίων θα αναρτηθούν την 1η Φεβρουαρίου. Το μπλε τιμολόγιο με σταθερή χρέωση καθόλη τη διάρκεια του συμβολαίου. Υπάρχει όμως ρήτρα πρόωρης αποχώρησης αν ο καταναλωτής θελήσει να φύγει.

3. Οι τιμές για τα κίτρινα τιμολόγια

Στο κίτρινο τιμολόγιο οι τιμές θα αναρτηθούν στον πίνακα της ΡΑΑΕΥ εντός δύο ημερών από την ημέρα που οριστικοποιούνται. Και αναλυτικότερα, οι τιμές των κίτρινων ex-ante τιμολογίων θα αποτυπωθούν στον πίνακα την 1η Φεβρουαρίου.

Οι τιμές των κίτρινων ex-post τιμολογίων θα αναρτώνται στον πίνακα κατά μέγιστο δύο μήνες μετά τον μήνα εφαρμογής τους. Έτσι, την 1η Μαρτίου 2024 θα συμπληρωθούν στον πίνακα που αφορά τον Ιανουάριο 2024 οι τιμές των ex-post κίτρινων τιμολογίων. Σημειώνεται ότι και το κίτρινο τιμολόγιο δεν έχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

ieidiseis.gr