Βρεφικό γάλα: Έρχεται πλαφόν στην τιμή μετά τις εξωφρενικές αυξήσεις

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2024 09:35

Βρεφικό γάλα: Έρχεται πλαφόν στην τιμή μετά τις εξωφρενικές αυξήσεις

Οι Έλληνες γονείς καλούνται να πληρώσουν έως και τρεις φορές περισσότερο το βρεφικό γάλα.

Πλαφόν στο βρεφικό γάλα ετοιμάζεται να βάλει το Yπουργείο Ανάπτυξης καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία η χώρα μας κατέχει αρνητικό ρεκόρ ακρίβειας στις τιμές στα ράφια σε ό,τι αφορά αυτό το αναντικάστατο προϊόν για τα μωρά. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το βρεφικό γάλα, πωλείται στη χώρα μας από 32 έως 213% ακριβότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έρευνα σύγκρισης τιμών που διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού τον περασμένο Νοέμβριο, για τα βρεφικά γάλατα για βρέφη έως 6 μηνών οι τιμές στην Ελλάδα είναι από 144% έως 171% πάνω από τη χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται στο Βέλγιο και την Ολλανδία.

Όπως έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, η τιμή του βρεφικού γάλακτος είναι από 30 % ως 213% ακριβότερη στην ελληνική αγορά και στόχος είναι η προσέγγιση στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ ήδη σε κάποιες μάρκες η μείωση είναι ορατή. Η προσπάθεια κατά της ακρίβειας συνεχίζεται μέχρι την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και οι έλεγχοι όσο και τα μέτρα τόνωσης ανταγωνισμού εντείνονται, πρόσθεσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να μην φαίνεται στην τσέπη ακόμα αλλά η δέσμη μέτρων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση φέρνει σταδιακά αποτελέσματα . Η σταθεροποίηση τιμών μειωμένων κατά 5% έχει κλειδώσει σε 1.300 προϊόντα και θα ισχύει για 6 μήνες.

Μάλιστα όπως όλα δείχνουν το αρμόδιο Υπουργείο αναζητά τρόπους συγκράτησης των τιμών και εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει πλαφόν στις τιμές για το βρεφικό γάλα ώστε να σταματήσει ο καταναλωτής να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για την σίτιση των βρεφών.

dikaiologitika.gr