Αυξήσεις - φωτιά στο ρεύμα με τα χρωματιστά τιμολόγια - Γίνεται ο "φθηνότερος" πάροχος να είναι ο ακριβότερος; Γίνεται!

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 09:10

Αυξήσεις - φωτιά στο ρεύμα με τα χρωματιστά τιμολόγια  - Γίνεται ο "φθηνότερος" πάροχος να είναι ο ακριβότερος; Γίνεται!

Το αλιεύσαμε στο "X" (πρώην TWITTER) και το θεωρούμε άκρως ενδιαφέρον για την ενημέρωσή των καταναλωτών ενόψει των αλλαγών στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος

"Για να μην σας ζαλίζω με μαθηματικούς τύπους, έλαβα τις προσφορές από 4 πάροχους για τα πράσινα τιμολόγια. Στην αρχή είπα θα διαλέξω τον πάροχο Α που δίνει μια τιμή εκκίνησης γαμάτη, 12 λεπτα για 6 μήνες σταθερή και τον συντελεστή προσαύξησης α=1,19 με ανώτατο όριο 60ευρω/Mwh και κατώτατο όριο τα 40ευρώ/MWh (όρια που ενεργοποιούνται πάνω και κάτω απο αυτά, οι ρήτρες αναπροσαρμογης) και αφου έλυσα τον αλγόριθμο που φαίνεται στην κατω φωτο, τελικά μου βγήκε ότι ο φθηνότερος πάροχος ήταν αυτός που είχε την ακριβότερη τιμή εκκίνηση όλων των παρόχων , δηλ με τα 19 λεπτά και όχι με τα 12 λεπτά και με τον ίδιο συντελεστή α=1,19!

Τι συνέβη? Ο πάροχος Δ είχε ανώτατο όριο (κοντα στην τιμή εκκαθάρισης της αγοράς του προηγούμενου μήνα ), ενω ο πάροχος Α που πήγε να με ξεγαλάσει είχε ανώτατο οριο πολύ μακρια απο την τιμή εκκαθάρισης , διαφορα αυτή για μεν τον Α πάροχο ήταν 60 ευρώ(120-60), για δε τον πάροχο 0 ευρώ (120-120=0) ΥΣ έχω θεωρήσει ότι καταναλώνω μηνιαίως 500 KWh στο σπίτι μου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ή ΑΛΛΙΩΣ ΒΑΣΙΚΗ ΤΙΜΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ, ΚΟΙΤΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ α ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΧΑΜΗΛΌς, ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ 1 ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΙΜΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΡΟΧΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ, ΤΙΜΕΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΠΆΝΩ ΑΠΟ 11Ο ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ"

revma ypologismos