Οριστική σύνταξη και εφάπαξ με ένα «κλικ»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 10:21

Οριστική σύνταξη και εφάπαξ με ένα «κλικ»

Την παράλληλη έκδοση της κύριας σύνταξης μαζί με την επικουρική και το εφάπαξ προχωράει ο ΕΦΚΑ μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Το υπουργείο Εργασίας δρομολογεί αλλαγές στο χρόνο καταβολής του εφάπαξ προκειμένου να δίνεται μαζί με την κύρια σύνταξη. 

Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της σύνταξης και του εφάπαξ είναι κοινά και περιλαμβάνονται στα ΔΑΥΚ των υπαλλήλων. Γι' αυτό προωθείται σχεδιο που προβλέπει την ταυτόχρονη έκδοσή τους.

Το κλειδί για να βγαίνει το εφάπαξ μαζί με την οριστική σύνταξη βρίσκεται στην ηλεκτρονική απεικόνιση της υπαλληλικής πορείας των ασφαλισμένων μέσω του «ηλεκτρονικού ΔΑΥΚ» (Δελτίο Απεικόνισης Υπηρεσιακής Κατάστασης) που άρχισε να εφαρμόζεται στις συντάξεις του ΕΦΚΑ-Δημοσίου.

Σε ένα ποσοστό 70% των αιτήσεων οι χρόνοι απονομής των εφάπαξ έχουν μειωθεί σημαντικά και τα βοηθήματα πληρώνονται κατά μέσο όρο στο τρίμηνο μετά την πληρωμή της πρώτης οριστικής σύνταξης. Ωστόσο η αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης έχει επιβραδύνει τους ρυθμούς απονομής στα εφάπαξ τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 2.500 ως το τέλος του έτους.

Στο μεταξύ η ΕΝΥΠΕΚΚ ζητά την άμεση εφαρμογή της διάταξης του νόμου 4714/2020 άρθρο 117 που προβλέπει ότι οι άμεσα ασφαλισμένοι δύνανται να λάβουν μέρος της εφάπαξ παροχής που δικαιούνται ως προκαταβολή, έναντι της συνολικής εφάπαξ παροχής.

Για την χορήγηση της προκαταβολής χρειάζεται:  

  • η πάροδος τριών (3) μηνών από την υποβολή αίτησης χορήγησης εφάπαξ παροχής,
  • η έκδοση οριστικής απόφασης κύριας σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας,
  • η πραγματοποίηση ελάχιστου χρόνου ασφάλισης είκοσι (20) ετών αυτοτελώς σε έναν πρώην φορέα Απονομής Εφάπαξ
  • Τα Ποσά: Πώς υπολογίζεται το εφάπαξ
  • Το εφάπαξ βαίνει μειούμενο για τα έτη συνταξιοδότησης που συμπληρώνονται από 1ης Ιανουαρίου 2014 και μετά, καθώς με το Νόμο 4387/2016 οι εισφορές που πληρώνονται από το 2014 και εντεύθεν στα ταμεία Πρόνοιας του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν έχουν ανταποδοτικότητα.

Με την αλλαγή του υπολογισμού, ένας υπάλληλος που θα συνταξιοδοτηθεί το 2021 με 35ετία θα πάρει δύο τμήματα εφάπαξ με τα εξής ποσά:

  • Το πρώτο τμήμα του εφάπαξ θα είναι για τα έτη ως το 2013 και θα υπολογιστεί με το 60% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της πενταετίας 2009-2013, επί τα έτη ασφάλισης ως το 2013.
  • Το δεύτερο τμήμα του εφάπαξ θα είναι η επιστροφή των εισφορών που πλήρωσε από το 2014 ως το 2021, χωρίς τόκο.

dikaiologitika.gr