Μήπως ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσεις ρετινόλη και στα μαλλιά σου;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021 14:32

Μήπως ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσεις ρετινόλη και στα μαλλιά σου;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις - από τα οφέλη έως τους κινδύνους 

Η φροντίδα του δέρματος ως φροντίδα μαλλιών είναι μια τάση που γνωρίζουμε και αγαπάμε. Είτε πρόκειται για σαμπουάν μικκυλιακού νερού, απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής με σαλικυλικό οξύ ή ολόκληρες σειρές περιποίησης μαλλιών εμπνευσμένες από τάσεις συστατικών του δέρματος, μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε συστατικά στην περιποίησης μαλλιών μας όπως και στις ρουτίνες φροντίδας του δέρματος.

Τι γίνεται όμως με τη ρετινόλη; Όταν χρησιμοποιείται στη φροντίδα του δέρματος, η ρετινόλη βοηθά στην προώθηση της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος, ενθαρρύνοντας τον κύκλο εργασιών των κυττάρων και τονώνοντας την παραγωγή κολλαγόνου. Το συστατικό αυτό «μειώνει την εμφάνιση της γήρανσης του δέρματος, την άνιση υφή και τα σημεία ηλικίας», εξηγεί η δερματολόγος Elif Benar. «Απαλύνει και καθαρίζει την υφή και κάνει το δέρμα πιο γεμάτο και σφριγηλό», προσθέτει.

Η έρευνα για τις μορφές βιταμίνης Α όπως η ρετινόλη μπορεί να είναι σπάνια, αλλά υπάρχει. Τα ευρήματα πολλών μελετών έχουν δείξει ότι ορισμένα ρετινοειδή μπορούν να είναι ευεργετικά τόσο για τα μαλλιά όσο και για το τριχωτό της κεφαλής. Ο πιο επιτυχημένος συνδυασμός που βρέθηκε να λειτουργεί στις εν λόγω μελέτες είναι αυτός του ρετινοϊκού οξέος (τρετινοΐνη) και μινοξιδίλη. Αυτός ο συνδυασμός βρέθηκε να είναι καλύτερος για τη βελτίωση της κατάστασης του τριχωτού της κεφαλής και την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών. Έχει μάλιστα επαινηθεί ως μια πιθανή θεραπεία αλωπεκίας.

Η ειδικός μαλλιών Hannah Gaboardi σημειώνει ότι η ρετινόλη μπορεί να λειτουργήσει αυξάνοντας τη ροή του αίματος στα θυλάκια των τριχών στο τριχωτό της κεφαλής, ενθαρρύνοντας με τη σειρά της την ανάπτυξη των μαλλιών. Η δερματολόγος Dr. Sue Anne Chan λέει ότι "Το κλειδί για υγιή μαλλιά ξεκινά από το τριχωτό της κεφαλής. Η χρήση μιας απαλής μορφής ρετινόλης θα βοηθήσει στη ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος και θα βοηθήσει με τη λιπαρότητα των μαλλιών. Λειτουργεί επίσης ως κουμπί επαναφοράς για το τριχωτό της κεφαλής, καθαρίζοντας την περιοχή έτσι ώστε άλλα συστατικά περιποίησης μαλλιών να έχουν τη βέλτιστη απορρόφηση".

Είναι αλήθεια ότι η χρήση ρετινόλης στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας ενδέχεται να οδηγήσει σε ορισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Η πιο σοβαρή παρενέργεια της ρετινόλης που αναφέρθηκε πριν από αρκετά χρόνια ήταν στην πραγματικότητα η τριχόπτωση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό συνέβη όταν το συστατικό χρησιμοποιήθηκε στη φροντίδα του δέρματος και συχνά ήταν υπερβολική ποσότητα. Άλλες πιθανές παρενέργειες μπορεί να είναι παρόμοιες με αυτές που προκύπτουν όταν χρησιμοποιείς ρετινόλη στο πρόσωπό σου, όπως ερυθρότητα, ερεθισμός, κάψιμο και κνησμός. Ωστόσο, αυτές είναι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορούν να αποφευχθούν ή να διορθωθούν εύκολα στις περισσότερες περιπτώσεις μέσω λιγότερο συχνών εφαρμογών και μείωσης του ποσότητας που εφαρμόζεται.

womenonly.gr




00 inkefalonia general ad 300X250