Διατροφικός oδηγός για τα Χριστούγεννα...

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2017 13:56

Διατροφικός oδηγός για τα Χριστούγεννα...

Από τον Άκη Πετρετζίκη

Δεν ανήκω σε αυτήν την κατηγορία αλλά ξέρω ότι υπάρχει και ο κόσμος που προσπαθεί να κρατήσει μια ισορροπημένη διατροφή ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η αλήθεια να λέγεται... την περίοδο αυτή όλοι χαλαρώνουμε και απολαμβάνουμε όμορφες στιγμές με τις οικογένειες μας. Το φαγητό φυσικά και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε τέτοιας συνάντησης. Για αυτό και είναι δύσκολο να μην πάρουμε μερικά ΄΄παραπανίσια΄΄ κιλά τις συγκεκριμένες ημέρες. Για εσάς λοιπόν που θέλετε να διατηρήσετε τα κιλά σας σταθερά ή να μην τα αυξήσετε τόσο όσο συνηθίζατε τις προηγούμενες χρονιές ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές...

1. Κάντε το μελομακάρονο και τον κουραμπιέ...γεύμα! 

Τι εννοώ με αυτό; Φάτε 1 μελομακάρονο ή 1 κουραμπιέ αντί για δεκατιανό ή απογευματινό. Αποφύγετε να τρώτε τα γλυκά σε συνδυασμό με το μεσημεριανό ή το βραδινό σας και προτιμήστε να το φάτε σαν ένα χωριστό γεύμα. Καλό είναι να το εντάξετε σε ένα από τα πέντε ημερήσια γεύματα λοιπόν!

2. Κινηθείτε ή γυμναστείτε!

Συνεχίστε το πρόγραμμα γυμναστικής σας ακόμα και τις ημέρες εκείνες. Η άσκηση όπως έχουμε ξαναπεί έχει πάρα πολλά οφέλη στον οργανισμό και για αυτό είναι απαραίτητο να εκμεταλλευόμαστε κάθε μορφή φυσικής δραστηριότητας καθημερινά. Ακόμα και αν δεν κάνετε γυμναστική ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σίγουρα μπορείτε να περπατήσετε ή να κάνετε κάποια άλλη μορφή γυμναστικής τις υπόλοιπες μέρες.

3. Φάτε κάτι ευζήν!

Επιλέξτε να φτιάξετε κάποιες συνταγές από την ευζην λίστα μου, μιας και περιέχει φαγητά με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και περισσότερα λαχανικά και σύνθετους υδατάνθρακες.

4. Μην το παρακάνετε με τα μικρά γεύματα.

Τα μικρά γεύματα καλό είναι να μην ξεπερνάνε τα δύο την ημέρα, εκτός βέβαια αν ανήκετε σε κάποια ειδική κατηγορία όπως είναι οι αθλητές. Αν έχετε φάει κάτι υγιεινό για δεκατιανό ή απογευματινό αυτό δε σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε και +1 ακόμα γεύμα.

5. Γεμίστε το ''κανονικό'' πιάτο ΜΙΑ μόνο φορά. 

Όλοι πρέπει να έχουμε ένα τέτοιο πιάτο στο σπίτι – ούτε πολύ μεγάλο ούτε πολύ μικρό! Ξέρω ότι και αυτό είναι δύσκολο με τόσους πειρασμούς αλλά αν το κάνετε αυτό θα καταφέρετε σίγουρα να αποφύγετε τα πολλά παραπάνω κιλά φέτος.

6. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε στο πιάτο σας σαλάτα και λαχανικά.

Κάτι πολύ σημαντικό που σίγουρα πολλοί δεν το κάνουμε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Γεμίζουμε το πιάτο με πολύ παραπάνω κρέας, ρύζι και ψωμί και δεν αφήνουμε τόσο χώρο για τις τροφές που έχουν λιγότερες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά.

7. Κάντε πράγματα με την οικογένεια σας. 

Για εσάς που δεν ασκείστε εκμεταλλευτείτε τις ημέρες των γιορτών και κάντε πράγματα με τους δικούς σας που δεν έχουν σχέση μόνο με το φαγητό. Για παράδειγμα πηγαίνετε μία εκδρομή ή βγείτε για μία βόλτα στην αγορά και περπατήστε όσο περισσότερο μπορείτε (χωρίς αυτό να σημαίνει να ξοδέψετε όσα περισσότερα μπορείτε!).

8. Μην αφήσετε τον οργανισμό σας χωρίς φαγητό μέχρι να πάτε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Αυτό είναι κάτι που το κάνει πολύς κόσμος. Με το να παραλείψετε γεύματα το μόνο που θα καταφέρετε είναι να πεινάσετε πολύ και να φάτε πολύ παραπάνω από ότι θα τρώγατε αν είχατε φάει κανονικά όλη την υπόλοιπη μέρα.

9. Κρατήστε ημερολόγιο. 

Σημειώστε τα φαγητά που τρώτε κάθε μέρα τα οποία έχουν παραπάνω θερμίδες και προσπαθήστε να μην τρώτε παραπάνω από ένα από αυτά τα φαγητά ημερησίως. Προτιμήστε να τα τρώτε ανά δύο με τρεις ημέρες.

10. Απολαύστε ότι τρώτε!

Τελευταίο και καλύτερο, απολαύστε το φαγητό και φάτε όσο πιο αργά γίνεται γευόμενοι την κάθε διαφορετική Χριστουγεννιάτικη συνταγή!

Από τον Άκη Πετρετζίκη




00 inkefalonia general ad 300X250