Γιατί οι ανάγκες περιποίησης των μαλλιών μας είναι διαφορετικές στα 30, στα 40 και στα 50

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 14:30

Γιατί οι ανάγκες περιποίησης των μαλλιών μας είναι διαφορετικές στα 30, στα 40 και στα 50

Έχουν και τα μαλλιά την ηλικία τους -και τα μυστικά τους, βεβαίως βεβαίως! 

Στα 30 σου

Χάνεις μαλλιά μετά τον τοκετό

«Η εγκυμοσύνη προκαλεί μια τεράστια αύξηση των οιστρογόνων, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι να τελειώσει ο θηλασμός», εξηγεί η Eleanore. «Αυτά τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων διατηρούν τα μαλλιά στη φάση ανάπτυξης, γεγονός που τα κάνει να φαίνονται πιο πυκνά και μακρύτερα». Ωστόσο, μετά την απόκτηση ενός μωρού, μπορείς να αρχίσεις να χάνεις αυτά τα μαλλιά, γεγονός που μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς ότι χάνεις περισσότερα από το συνηθισμένο.

Αυτό είναι απολύτως φυσικό, όπως εξηγεί η Eleanore. «Ζητάμε από τις νέες μαμάδες να μην αγχώνονται για την τριχόπτωση καθώς τα μαλλιά τελικά θα σταματήσουν να πέφτουν όταν τα επίπεδα των ορμονών ισορροπήσουν ξανά.

Βρες την ισορροπία εργασίας/ζωής σου

«Τα τριάντα σου είναι επίσης η περίοδος κατά την οποία τα επίπεδα άγχους μπορεί να είναι στα υψηλότερα επίπεδα. Η δημιουργία οικογένειας και οι μεγάλες επαγγελματικές απαιτήσεις μπορεί να σε στρεσάρουν κάτι που μπορεί να έχει επίπτωση στα μαλλιά σου», λέει η Eleanore.

Μια δίαιτα πλούσια σε πηγές πρωτεΐνης και σιδήρου, όπως κρέας, ψάρι και φυλλώδη λαχανικά, καθώς και βιταμίνη Α από τρόφιμα όπως οι γλυκοπατάτες και τα καρότα, θα σε βοηθήσει να δυναμώσεις τα μαλλιά σου.

Στα 40 σου

Εισαγωγή στην περιεμμηνόπαυση

Λίγο μετά τα σαράντα μας αρχίζουμε να περνάμε στην περιεμμηνόπαυση, την χρονική περίοδο πριν την τελευταία περίοδο, η οποία μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα μαλλιά μας. «Οι ωοθήκες αρχίζουν να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη, προκαλώντας επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της τρίχας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η παραγωγή ανδρογόνων», εξηγεί η ειδικός. «Αυτό μπορεί να προκαλέσει αραίωση και απώλεια των μαλλιών.

Είναι ένα απίστευτα φυσιολογικό μέρος της φυσικής εξέλιξης των μαλλιών, αλλά σημαίνει ότι μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξεις τη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σου».

Η Εleanor συνιστά τη χρήση ελαφρύτερων προϊόντων styling στα μαλλιά σoυ για να αποφύγεις τη συσσώρευση προϊόντων που μπορεί να τα επιβαρύνουν και την εισαγωγή περισσότερων πηγών βιταμίνης Β στη διατροφή σου, όπως το κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, πράσινα λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Στα 50 και μετά

Πιο κοντά στα γκρίζα μαλλιά

Από τη στιγμή που θα μπούμε στα πενήντα, περίπου οι μισές γυναίκες θα έχουν τουλάχιστον 50% γκρίζα μαλλιά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό συμβαίνει επειδή τα θυλάκια των μαλλιών σου παράγουν τώρα λιγότερη μελανίνη. «Τα γκρίζα μαλλιά είναι τόσο φυσιολογικά και αναπόφευκτα στη γήρανση που είναι εκπληκτικό ότι εξακολουθούμε να ασκούμε τόσο μεγάλη πίεση στον εαυτό μας για να προσπαθήσουμε να τα κρύψουμε. Ωστόσο, αν προτιμάς να τα βάφεις, η επιλογή ενός ημιμόνιμου χρώματος θα κάνει τη μικρότερη ζημιά στη τρίχα σου.

Διαχείριση της εμμηνόπαυσης

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μέση ηλικία για μια γυναίκα για να φτάσει στην εμμηνόπαυση είναι τα 51, σύμφωνα με το Βρεττανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σε αυτό το στάδιο, η παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης πιθανότατα θα έχει σταματήσει, πράγμα που σημαίνει ότι τα μαλλιά συνεχίζουν να αραιώνουν και η πτώση της πυκνότητας των μαλλιών θα είναι απολύτως φυσιολογική. Και η Eleanore προτείνει να δοκιμάσεις ένα κοντό, απλό κούρεμα, όπως ένα lob με μερικά highlights ή ένα pixie crop.