Καύσωνας - Κεφαλονιά : Προβλεψη Τσατραφύλλια - Θα έχουμε ανάσες δροσιάς ;

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 16:07

Καύσωνας - Κεφαλονιά : Προβλεψη Τσατραφύλλια - Θα έχουμε ανάσες δροσιάς ;

Ο Κεφαλλονίτης μετεωρολόγος του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Alpha Γιώργος Τσατραφύλλιας φιλοξενήθηκε στον Cosmos 96,5* και μίλησε για το κύμα καύσωνα που αναμένεται τις επόμενες μέρες στην χώρα μας.

Καύσωνας με ένταση και διάρκεια

«Όλη η επικράτεια είναι στην δίνη ενός καύσωνα με δύο χαρακτηριστικά: Ένταση και διάρκεια. Ήδη από σήμερα η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ειδικότερα στην Κεφαλονιά το μεσημέρι το θερμόμετρο θα δείξει 36- 37 βαθμούς και κυρίως στις πιο εσωτερικές περιοχές του νησιού. Από αύριο περιμένουμε άνοδο.  Οι πιο δύσκολες μέρες όμως ξεκινούν από την Πέμπτη όπου ο υδράργυρος θα φλερτάρει με  τους 40 βαθμούς για 5 με 6 μέρες».

«Έχω ήδη ενημερώσει τις αρχές του νησιού για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Θα υπάρξει σίγουρα αυξημένη ζήτηση ενέργειας και δε ξέρω πόσο μπορεί να ανταποκριθεί το δίκτυο. Αυτό είναι κάτι που με προβληματίζει».

Πόσο θα φτάσει η θερμοκρασία στην Κεφαλονιά;

«Είναι ένας καύσωνας πανελλαδικός. Θα έχει διάρκεια και το πικ του –και στην Κεφαλονιά- θα είναι από την Παρασκευή μέχρι και την Τρίτη με πολύ υψηλές θερμοκρασίες 38, 39 και 40 βαθμούς. Ο καύσωνας μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση».

Ανάσες δροσιάς;

«Στο Ιόνιο, δυστυχώς ο «Μαΐστρος» θα είναι εξασθενημένος, έως 3-4 μποφόρ και δεν θα έχουμε ανάσες δροσιάς. Όμως παραθαλάσσια θα είναι πιο υποφερτή η κατάσταση. Προσοχή και πάλι προσοχή. Όχι πολλές ώρες στον ήλιο, αποφυγή δραστηριοτήτων. Θέλει ψυχραιμία και θα αντιμετωπιστεί. Δεν ήρθε η καταστροφή, υπάρχουν τρόποι προφύλαξης».

«Μεγάλος και ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Ακόμα και μετά το κύμα του καύσωνα, η γη (το έδαφος) θα είναι ζεστή και θα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος».

Πραγματική θερμοκρασία και αίσθηση

«Όλες οι θερμοκρασίες που αναφέραμε είναι υπό σκιά (οι μετεωρολογικοί σταθμοί βρίσκονται στην σκιά και έτσι γίνονται οι μετρήσεις). Όταν είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο χωρίς καθόλου δροσιά, η αίσθηση μπορεί να είναι και 4 με 5 βαθμούς υψηλότερη, για το ανθρώπινο σώμα».

*Στην εκπομπή στα Υπόγεια είναι η Θεα , με τον Δημήτρη Αλοϊζο και την Σπυριδούλα Αναλυτή , η οποία μεταδίδεται καθημερινά 12.00 - 14.00, αμέσως μετά τη σύνδεση με τον ΣΚΑΪ.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση-