Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας: Όλη η Κεφαλονιά μια γροθιά στον αγώνα για το ΤΕΙ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2013 20:22

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας: Όλη η Κεφαλονιά μια γροθιά στον αγώνα για το ΤΕΙ

Τα τελευταία χρόνια, η εκπαιδευτική κοινότητα συγκλονίζεται από μια ατέρμονη σειρά απαράδεκτων ανατροπών στον χώρο της Παιδείας. Είδαμε σχολεία να κλείνουν και να συγχωνεύονται, μαθητές να στοιβάζονται μέσα σε παγωμένες τάξεις, εκπαιδευτικούς να χάνουν την αξιοπρέπειά τους προσπαθώντας να επιβιώσουν με μισθούς εξαθλίωσης. Είδαμε το άσπρο να βαφτίζεται μαύρο, τη συνολική έκπτωση της εκπαίδευσης να βαφτίζεται «αναβάθμιση» και «εξορθολογισμός», την ίδια ώρα που μαθητές λιποθυμούν από την πείνα και επαφίενται στο φιλάνθρωπο χέρι της πολιτείας που θέλει να τους παρέχει ένα τοστ, αφού πρώτα τους στέρησε το ψωμί από το οικογενειακό τους τραπέζι. Πολύ πρόσφατα φτάσαμε να χάσουμε σε εργατικό ατύχημα έναν άξιο συνάδελφό μας που όταν έφευγε από την τάξη πήγαινε στην οικοδομή για να μπορέσει να συντηρήσει την οικογένειά του.

Και τώρα, ήρθε η ώρα να επεκταθεί το ξήλωμα, με ένα αποτελεσματικό χτύπημα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πέρα από κάθε λογική, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ξεθεμελιώνεται, και μάλιστα τη στιγμή ακριβώς που είχε αρχίσει να «στέκεται στα πόδια του» και να παρέχει αξιόλογους καρπούς, τη στιγμή που ο εκπαιδευτικός, ο κοινωνικός και ο γενικότερος πολιτισμικός του ρόλος είχε αρχίσει να εκπληρώνεται και να υλοποιείται με τον πιο πρόσφορο τρόπο, σε πείσμα των τρομακτικών αντιξοοτήτων που όλοι γνωρίζουμε.

Εμείς ως εκπαιδευτικοί, αρνούμαστε να μπούμε στην παγίδα της υπεράσπισης του αυτονόητου, στη διεκδίκηση αξιών που είναι απολύτως παγιωμένες στην κοινωνική συνείδηση. Τι πρέπει να πούμε; Ότι όπου κλείνουν σχολεία, ανοίγουν οι φυλακές της αμάθειας και της βίας; Ότι η συρρίκνωση των ευκαιριών εκπαίδευσης βάλλει την κοινωνία στο σύνολό της; Ότι η παιδεία είναι ο βασικός πυλώνας της κοινωνικής συνοχής και ο απόλυτος δείκτης πολιτισμού; Θεωρούμε ότι είναι ντροπή το έτος 2013, μετά από τόσους αγώνες και τόσο αίμα που έχει χυθεί για να κατοχυρωθούν αυτές οι ιδέες, να χρειάζεται να τις επικαλούμαστε εκ νέου.
Αντί να τα πούμε όλα αυτά, θα θέσουμε συγκεκριμένες ερωτήσεις προς την πολιτεία:
• Γιατί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι η μόνη που δε θα έχει πλέον αυτόνομο τεχνολογικό ίδρυμα σε πλήρη αντίφαση με τα όσα λέει το ίδιο το Σχέδιο Αθηνά; Γιατί τρεις νησιωτικοί νομοί με όλες τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, βάλλονται τόσο βάναυσα;
• Γιατί κλείνουν τμήματα που πληρούν όλα τα κριτήρια βιωσιμότητας που θέτει το ίδιο το Υπουργείο; Γιατί το Υπουργείο παραπληροφορεί τους πολίτες αναφορικά με τα στοιχεία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (π.χ. ενεργοί φοιτούντες, βαθμολογίες εισακτέων, κτλ);

Τέλος, καλούμε όλους πριν κουνήσουν το κεφάλι σκεπτόμενοι ότι φυσικά και δεν πρέπει να κλείσει το ΤΕΙ, αλλά νιώθοντας ότι ο αγώνας γι' αυτό είναι από χέρι χαμένος, να αναρωτηθούν γιατί τα «επίσημα» ΜΜΕ θάβουν απολύτως το θέμα. Μήπως επειδή η καλλιέργεια κλίματος ηττοπάθειας είναι ακριβώς αυτό που επιδιώκουν όσοι μεθοδεύουν τέτοιες τραγικές για τον τόπο και την εκπαίδευση εξελίξεις, προκειμένου να ολοκληρώσουν ανενόχλητοι την ισοπέδωση των πάντων;
Συνάδελφοι και συμπολίτες, το λουκέτο στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα που γοργά πνίγει τη δημόσια εκπαίδευση.

Μας αφορά όλους και μας αφορά άμεσα. Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έχει ήδη γευτεί τις συνέπειες αυτών των πολιτικών και στο άμεσο μέλλον θα πληγεί ακόμα περισσότερο, σε μια κατρακύλα που μοιάζει να μην έχει τέλος. Πρέπει όλοι να πιστέψουμε ότι ο νόμος φτιάχνεται για να υπηρετεί το κοινωνικό δίκαιο και όχι για να το καταπνίγει, γι' αυτό και η κοινωνική αντίσταση πρέπει να εκφραστεί με κάθε δυνατό τρόπο.

Ο Σύλλογός μας καλεί όλους και όλες για συμπαράταξη με τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Η παιδεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και αυτό το δικαίωμα θα το προασπίσουμε ενωμένοι μέχρι τέλους. Η ενότητα όλων των εργαζομένων, η κοινωνική συμμαχία και η αλληλεγγύη είναι το πιο δυνατό όπλο στα χέρια μας. Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε κάθε αντικοινωνικό και αντιεκπαιδευτικό μέτρο.

Την Τετάρτη 6 Φλεβάρη
1 το μεσημέρι όλοι στην
Κεντρική Πλατεία Αργοστολίου

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.




00 inkefalonia general ad 300X250