Ο κεφαλονίτης της Αυστραλίας που φώναζαν «βρωμομετανάστη» και τώρα ετοιμάζεται να κερδίσει την εξουσία στις εκλογές

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2013 10:03

Ο κεφαλονίτης της Αυστραλίας που φώναζαν «βρωμομετανάστη» και τώρα ετοιμάζεται να κερδίσει την εξουσία στις εκλογές

Η ιστορία του Θανάση Συνοδινού είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς από γόνος μεταναστών, με πατέρα ναυτικό, και δέκτης ρατσιστικών επιθέσεων, αυτή τη στιγμή θεωρείται το ισχυρό χαρτί του συντηρητικού Συναπσιμού των Φιλελευθέρων-Εθνικών για να επανέλθουν στην εξουσία στις εκλογές του Σεπτέμβρίου. Ο ίδιος αναφέρει ότι τον φώναζαν «βρωμομετανάστη» (wog) όταν ήταν μικρός, καθώς αν και γεννημένος στη Αυστραλία όταν πρωτοπήγε στο σχολείο δεν ήξερε Αγγλικά.

Δηλώνει υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του και τονίζει ότι ποτέ δεν θα άλλαζε το ελληνικό του ονοματεπώνυμο με ένα αγγλοσαξωνικό για να ανέλεθι ευκολότερα σε ανώτερα πολιτικά αξιώματα, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε άρνηση της καταγωγής του.

Γόνος Ελληνών μεταναστών με πατέρα ναυτικό, ο Θανάσης είχε από μικρός επαφή με την πολιτική, καθώς ο πατέρας του ήταν μέλος του Συνδικάτου των Ελλήνων Ναυτεργατών.

«Ήταν ένα αριστερό συνδικάτο αλλά ο πατέρας μου δεν ήταν κομμουνιστής» δηλώνει ο Συνοδινός και προσθέτει πως και η μητέρα του που έζησε το δράμα του ελληνικού εμφυλίου τον γαλούχησε «να απεχθάνεται τον ολοκληρωτισμό από όπου και αν προέρχεται. Από κυβερνήσεις, κόμματα, άτομα».

Οι συνάδελφοί του θεωρούν ότι υπήρξε ο «πλέον ισχυρός Ελληνας της Αυστραλίας» και ίσως ο «πιο ισχυρός Αυστραλός του παρασκηνίου της πολιτικής», ενώ προσθέτουν ότι εξακολουθεί να είναι πανίσχυρος και συνδυάζει άριστη γνώση της οικονομίας της πολιτικής αλλά και της λειτουργίας μιας κυβέρνησης και του δημοσίου.

Σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση της Αυστραλίας, ο συντηρητικός Συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών, στηρίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό πάνω του στην προσπάθειά του να κερδίσει την εξουσία στις εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ομογενής, γερουσιαστής πλέον, καλείται να βοηθήσει τους Φιλελεύθερους, καθώς το 1996 ανέλαβε να οδηγήσει την αντιπολίτευση του Τζον Χάουαρντ στην εκλογική νίκη, κάτι που πέτυχε, ενώ στη συνέχεια ο Χάουαρντ έγινε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Αυστραλίας με τον Συνοδινό διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ενεργό μέλος της ομογένειας, ο Θανάσης Συνοδινός ασχολήθηκε με θέματα του Ελληνισμού όπως το Κυπριακό, το Σκοπιανό και το Πατριαρχείο

«Και οι δύο γονείς μου είχαν καταγωγή από το Ληξούρι της Κεφαλλονιάς. Άρα είμαι δύο φορές στενοκέφαλος», λέει με χιούμορ και γελώντας ο κ. Θανάσης Συνοδινός. «Έχω σχέσεις με την Ελλάδα και πηγαίνω κάθε τόσο στην Κεφαλλονιά».

Στην Καμπέρα ήταν ενεργό μέλος και στέλεχος στην εκεί ελληνική κοινότητα πριν φύγει για την κεντρική πολιτική σκηνή. Ο ίδιος εξηγεί πως έγινε: «Σπούδασα οικονομολόγος και μετά το πανεπιστήμιο είχα πάει στην Καμπέρα, όπου εργαζόμουν για το αντίστοιχο υπ. Οικονομικών. Ήταν πριν από είκοσι χρόνια, το 1987, όταν είχα πάει να εργαστώ και είχα αποσπαστεί στη Βουλή. Ο Χάουαρντ τότε ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης και είχε ανάγκη από οικονομικούς αναλυτές.

Κάποιος με είχε συστήσει τότε, γνωριστήκαμε και είπε ότι ήθελε να συνεργαστούμε. Ο κ. Χάουαρντ έγινε πρωθυπουργός και ύστερα από λίγο καιρό ανέλαβα τη διεύθυνση του Πρωθυπουργικού Γραφείου. Έμεινα για δέκα και πλέον χρόνια ως σύμβουλός του, περνούσαμε καλά και μου άρεσε η δουλειά με τα θέματα της πολιτικής αλλά και των εξωτερικών σχέσεων.

Στα τέλη του 2006 αποφάσισα να φύγω», λέει ο κ. Συνοδινός. Λίγο μετά την αποχώρησή του, η κυβέρνηση του Συνασπισμού των Φιλελευθέρων-Εθνικών έχασε τις εκλογές.

Ο ίδιος εργάστηκε αρχικά στην Goldman Sachs JBWere και στη συνέχεια στη National Australia Bank πριν επιστρέψει στην πολιτική αρχικά ως πρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος της Νέας Νότιας Ουαλίας, της μεγαλύτερης αυστραλιανής πολιτείας και στη συνέχεια ως γερουσιαστής.

Μερικοί τον έβλεπαν και ως μελλοντικό πρωθυπουργό της Αυστραλίας αλλά από την γερουσία αυτό είναι αδύνατο. Είναι όμως πιθανότατο αν η παράταξή του κερδίσει τις εκλογές ο ίδιος να αναλάβει σημαντικό υπουργείο.-

iefimerida




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ