Π. Καππάτος: «30 εκ. ευρώ για έργα δεν είχε ξαναδεί η Κεφαλονιά – Ο Δήμος Αργοστολίου έφτιαξε και κατέθεσε έγκαιρα μελέτες» - Τι είπε για το Εργασιακό Νομοσχέδιο

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021 10:44

Π. Καππάτος: «30 εκ. ευρώ για έργα δεν είχε ξαναδεί η Κεφαλονιά – Ο Δήμος Αργοστολίου έφτιαξε και κατέθεσε έγκαιρα μελέτες» - Τι είπε για το Εργασιακό Νομοσχέδιο

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος για την ένταξη του έργου «Βελτίωση Υποδομών Ύδρευσης Δήμου Αργοστολίου» στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με προϋπολογισμό 7.908.133,24 ευρώ, για τα επικείμενα έργα και για το νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο.

Για το έργο «Βελτίωση Υποδομών Ύδρευσης Δήμου Αργοστολίου», ο κ.Καππάτος ανέφερε:

“Είναι ένα μεγάλο έργο, εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” με υπογραφή του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα τον οποίο ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία που είχαμε.

Αφορά σχεδόν όλα τα χωριά της Λειβαθούς, τα Διλινάτα και τα γύρω χωριά της περιοχής και ένα τμήμα του Αργοστολίου (Λαϊκές κατοικίες).

Είναι ένα έργο ποιότητας ζωής και πρέπει πρώτα να κάνουμε αυτά τα έργα και μετά τα υπόλοιπα.

Πρέπει να πούμε συγχαρητήρια στον Δήμο Αργοστολίου που έφτιαξε και κατέθεσε έγκαιρα αυτή τη  μελέτη,  άψογα με το Υπουργείο Εσωτερικών και για αυτό το λόγο έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Δεν είναι το πρώτο έργο που εντάσσεται, συνεργάζομαι με όλους τους Δήμους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, ο σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να εντάξουμε όσο περισσότερα έργα μπορούμε στο “Αντώνης Τρίτσης”, είναι ένα μεγάλο χρηματοδοτικό εργαλείο που χειρίζεται η Κυβέρνηση, ο Δήμος Αργοστολίου έχει μελέτες άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, κοντά στα 30 εκατομμύρια.

Αυτό έχει ως συνέπεια ,αν ο Δήμος Αργοστολίου φτιάξει σωστές μελέτες και υποβάλλει σωστά προγράμματα, να πάρει 22 εκατομμύρια απο το “Αντώνης Τρίτσης”,απο το Υπουργείο Εσωτερικών.

Απο τις εκπτώσεις των έργων (δεν θα ήθελα να είναι μεγάλες οι εκπτώσεις γιατί κινδυνεύουμε να μην ολοκληρωθούν τα έργα, γιατί με την πρώτη δικαιολογία ο εργολάβος θα τα παρατήσει-έχουμε πολλά παραδείγματα στην Κεφαλονιά), το έχει υποσχεθεί ο κ. Πέτσας, θα μας τα ξαναδώσει για να πάμε σε έργα του δικού μας Δήμου.

Υπολογίζουμε λοιπόν, ότι θα έχουμε συνολικά 30 εκατομμύρια για να εντάξουμε έργα στο “Αντώνης Τρίτσης”. Αυτά τα ποσά δεν τα έχουμε ξαναδεί στην Κεφαλονιά.

Οι πλωτές εξέδρες στον Πόρο και το έργο στον θολωτό Τάφο των Τζανάτων είναι απο άλλες χρηματοδοτήσεις”.

Για τα επικείμενα έργα αναφέρθηκε στο Μουσείο “Γερασίμου Σκλάβου”,

”Είναι μια πολύ μεγάλη πολιτιστική επένδυση όχι μόνο για το Αργοστόλι, αλλά για όλη την Κεφαλονιά,το έργο αυτό το “τρέξαμε” ιδιαίτερα με τον Δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο, επενέβη το Πρωθυπουργικό γραφείο για να ενταχθεί, γιατί τα χρήματα που είχε η Κυβέρνηση για μουσεία πανελληνίως ήταν λίγα και δεν υπήρχε χώρος για να ενταχθεί.

Παρακάλεσα τον κ. Γρηγόρη Δημητριάδη τον γραμματέα του Πρωθυπουργού και φέρει την υπογραφή του η ένταξη του έργου αυτού, εν γνώση του Πρωθυπουργού.

Υπάρχει μια καλή χημεία συνεργασίας Δήμου Αργοστολίου, Βουλευτή και Κυβέρνησης γενικότερα και αυτό συμβαίνει και με το Δήμο Ληξουρίου,προχωρούμε ένα εμβληματικό έργο υποδομής ,το εργοστάσιο αφαλάτωσης στην πόλη του Ληξουρίου προϋπολογισμού 4.700.000 ευρώ, και με τον Δήμαρχο κ. Κατσιβέλη επισκεφθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για να δούμε την πρόοδο του έργου.

Όσον αφορά την Ιθάκη, τα χρήματα που έχουν εισρεύσει στο νησί τα τελευταία δύο χρόνια είναι πρωτοφανή και όποιος θέλει απο την αντιπολίτευση στην Ιθάκη μπορεί να βγεί και να φέρει αντιρρήσεις.

Τα χρήματα στα οποία αναφέρομαι δεν έχουν να κάνουν με το “Ιανό”,είναι χρήματα τακτικής χρηματοδότησης .

Τα χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών απο το πέρασμα του κυκλώνα “Ιανού” που πήγαν στους δήμους είναι διαφορετικά, είναι διαφορετικά τα 24 εκατομμύρια που πήγαν στην Περιφέρεια,τα οποία θα τα δούμε στο μέλλον, δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα.

¨Οσον αφορά τους πολίτες, αυτοί που έχουν εγκριθεί και ανακοινωθεί τα ονόματα τους οι περισσότεροι έχουν πληρωθεί, για κάποιους οι οποίοι δεν έχουν πάρει τα χρήματα τους ακόμα,έχω υποβάλλει σχετικό ερώτημα στο αρμόδιο Υπουργείο για να δούμε που βρισκόμαστε. Έχουν επεξεργαστεί και εγκριθεί 3.500 αιτήσεις που είναι έτοιμες προς ανακοίνωση ως δικαιούχοι, όμως δεν έχουμε αυτή τη στιγμή την πίστωση και γι αυτό δεν μπορούμε να τα ανακοινώσουμε.

Σε εκκρεμότητα είναι άλλες 700 που δεν έχουν επεξεργαστεί και γύρω στις 1.000 που έχουν απορριφθεί και έχουν λάβει ήδη οι περισσότεροι ενημέρωση.

Έχω ετοιμάσει ανά χωριό όλης της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης έναν πίνακα με αιτήσεις κατοικιών και επιχειρήσεων που οι αιτήσεις τους έχουν εγκριθεί και θα τον δημοσιεύσω την επόμενη εβδομάδα για να δείτε ότι η Κυβέρνηση είναι αρωγός και δίπλα στον Κεφαλονίτη και τον Θιακό.

Οσον αφορά τα έργα, μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε συνεχείς ανακοινώσεις ,επεξεργαζόμαστε και άλλες εντάξεις έργων με τον κ.Πέτσα για τον Δήμο Αργοστολίου, αλλά και τους υπόλοιπους Δήμους. Όλοι οι φορείς εργαζόμαστε γι αυτό.”

Συμπλήρωσε δε: Σήμερα (σ.σ. Παρασκευή 18 Ιουνίου) περιμένω την απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Οικονόμου σε αίτημα επίκαιρης ερώτησης που έχω κάνει για την χαλαζόπτωση που έπληξε την Κεφαλονιά στις 15 Μαίου.”

Ακολούθως αναφέρθηκε στο νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο, απαντώντας αρχικά στον κ. Λευτέρη Κρητικό Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς και Ιθάκης ο οποίος την Πέμπτη 17 Ιουνίου στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” είχε χαρακτηρίσει το νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο “Εργασιακό Μεσαίωνα” είπε:

“Δεν συζητάμε καθόλου για εργασιακό Μεσαίωνα, είναι λάθος έκφραση, ούτε το ΚΙΝΑΛ δεν χρησιμοποιεί αυτή την έκφραση, επιτρέψτε μου να θεωρήσω ότι είναι υπερβολική έκφραση του συναδέλφου μου του κ. Κρητικού.

Το ΚΙΝΑΛ απο τα 129 άρθρα του νομοσχεδίου ψήφισε τα 57,ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα 55,άρα δεν πρόκειται για εργασιακό Μεσαίωνα, είναι ένα καινούργιο νομοσχέδιο κατά την πολιτική μου άποψη προοδευτικό, υπάρχουν ορισμένα θέματα που μπορούν να είναι πρός συζήτηση, αλλά η πλειοψηφία των αλλαγών, είναι υπέρ του εργαζόμενου.

Το νομοσχέδιο φέρνει 20 βασικές αλλαγές που είναι για την προστασία του εργαζόμενου.

Ξεκινά η διαδικασία για την ψηφιακή κάρτα εργασίας ,που θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο η καταγραφή και παρακολούθηση της εργασίας και των υπερωριών και φέρνει μια αναβάθμιση της “ΕΡΓΑΝΗΣ”.

Είναι ένα επαναστατικό εργαλείο, γιατί είναι προς την πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και θα αντιμετωπίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται οι επιχειρήσεις.

Είναι προς ενίσχυση της εργασίας.

Δεύτερο σημαντικό την ανεξάρτητη αρχή που θα αντικαταστήσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που θα γίνει με Προεδρικό Διάταγμα άμεσα.

Ως ανεξάρτητη αρχή δεν θα έχει την δυνατότητα επηρεασμού απο την εκάστοτε Κυβέρνηση, όπως η ΑΑΔΕ, που είναι μια ανεξάρτητη αρχή επιτυχημένη, ένα επιτυχημένο μοντέλο ,το οποίο δουλεύει εκτός του

Υπουργείου Οικονομικών και αυτό έχει αποτυπωθεί στην κοινωνία.

Για τις ώρες εργασίας στο άρθρο 55 του νόμου λέει “δεν μπορούμε να υπερβούμε τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα”, άρα το 40ωρο της εβδομάδας παραμένει, όμως δίνει την δυνατότητα να μην δουλέψει 5 μέρες ένας εργαζόμενος, αλλά 4 μέρες με 10 ώρες την ημέρα. Αυτό δεν συνέβαινε έως τώρα; Δεν ήταν νομοθετημένο; Η διαφορά ήταν ότι είχε την δυνατότητα ο εργοδότης να το συμφωνήσει με το σωματείο και όχι με τον εργαζόμενο. Θα πει κάποιος ότι με την  δυνατότητα αυτή που δίνεται στον εργαζόμενο, μπορεί ο εργοδότης να τον εξαναγκάσει. Αυτή είναι και η μόνη αντιπολίτευση την οποία δέχομαι, αλλά νομοθετούμαι κάτι που γινόταν, ας μην κρυβόμαστε.

Απο την άλλη έχει τόσα όπλα ο εργαζόμενος υπέρ του, την ψηφιακή κάρτα εργασίας, που μπορεί να προστατεύσει τα δικαιώματα του πλήρως, τις  αποζημιώσεις απόλυσης κ.λ.π.

Η μεγαλύτερη επανάσταση για μένα είναι η ψηφιακή κάρτα, η ανεξάρτητη αρχή που αντικαθιστά το ΣΕΠΕ και οι τόσες άδειες που για πρώτη φορά δίνονται στους εργαζόμενους, την άδεια πατρότητας 14 ημερών, την γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα με επιδότηση για πρώτη φορά απο τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες,

το δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων στην τηλεργασία, η ευέλικτο ωράριο στην μερική απασχόληση για τους γονείς, έχουμε για πρώτη φορά απουσίες δύο ημερών κατ έτος με αποδοχές για λόγους ανώτερης βίας, έχουμε άδεια φροντιστή για συγγενείς η συνοίκους που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας, έχουμε επέκταση της άδειας λοχείας εννέα εβδομάδων μετά την γέννα και στην υιοθεσία τέκνου και άλλα πολλά.

Τόση αντιπολίτευση και τόσες φωνές και το ΚΙΝΑΛ ψήφισε 57 άρθρα και ο ΣΥΡΙΖΑ 55.

Σε ένα τέτοιο κακό νομοσχέδιο, θα ψήφιζαν έστω και ένα άρθρο; Και επί της αρχής και επι των άρθρων θα έλεγαν όχι.

Όμως δεν μπόρεσαν να πούν όχι γιατί έχει πολύ καλά άρθρα υπέρ των εργαζόμενων, το τονίζω για να μην ακούει ο κόσμος μόνο τις φωνές ,πρέπει να να ενημερωθεί και να ενημερωθεί  απο όλες τις πλευρές.”

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-58631407}




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250