Δυναμικά αντίθετη η ΔΗΜΑΡ στο κλείσιμο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 02 Φεβρουαρίου 2013 14:03

Δυναμικά αντίθετη η ΔΗΜΑΡ στο κλείσιμο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Η Ν.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. Κεφαλονιάς και Ιθάκης, στα πλαίσια του σχεδίου «Αθηνά» για την Παιδεία, είναι αντίθετη με την κατάργηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, είναι αντίθετη με την κατάργηση των τριών Τμημάτων στην Κεφαλονιά, Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων στο Αργοστόλι, Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Ληξούρι. Είναι αντίθετη επίσης με την κατάργηση τριών συνολικά τμημάτων στη Ζάκυνθο και την Λευκάδα. Κτιριακές υποδομές-Εξοπλισμός-Έρευνα Σε όλα τα Τμήματα υπάρχει μεγάλου κόστους και υψηλού επιπέδου εξοπλισμός, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτημένα από το ΕΣΠΑ. Οι κτιριακές υποδομές είναι άριστες και με ιδιόκτητα κτίρια. Οι δράσεις των Τμημάτων και η προσέγγιση των τοπικών κοινωνιών είναι συνεχής, πολυδιάστατη και διεπιστημονικά προσανατολισμένη, χωρίς να απουσιάζει ακόμα και η καλλιτεχνική δημιουργία κάθε μορφής.

Φοιτητές- Ζήτηση Τμημάτων-Πολυνησιωτικότητα

Ο αριθμός των φοιτητών και η ζήτηση των τμημάτων είναι μεγάλη, μη δικαιολογώντας την κατάργηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Η πολυνησιωτικότητα του Ιόνιου Αρχιπελάγους επιβάλλει την διασπορά των τμημάτων στα νησιά, όπως άλλωστε συμβαίνει και στο Αιγαίο.
Η ΔΗΜ.ΑΡ θεωρεί ότι είναι πρωτοφανής η σαρωτική διαδικασία μορφωτικής και πολιτισμικής υποβάθμισης των νησιών μας, που παράλληλα θα οδηγήσει σε παραγωγικό, αναπτυξιακό και οικονομικό μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες. Είναι πρωτοφανής ο χειρισμός της απάνθρωπης μετακίνησης των φοιτητών, που χαρίζουν με την παρουσία τους ζωντάνια και ηλικιακή νεανικότητα στους πληθυσμούς των νησιών.

Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, καθώς και το Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων δεν συγχωνεύονται, εξαφανίζονται
Επιγραμματικά, η Βιολογική Γεωργία μετασχηματίζεται σε Φυτικής Παραγωγής. Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας δεν μετακινείται απλά στο Μεσολόγγι, αλλά απορροφάται κυριολεκτικά από το Τμήμα Διοίκησης Κοινωνικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών, με γνωστικό αντικείμενο εντελώς διαφορετικό του αρχικού. Οι φοιτητές αισθάνονται ματαιωμένοι και αμήχανοι σχετικά με τις σπουδές που επέλεξαν να ακολουθήσουν, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο οδηγούνται σε άγνωστα μονοπάτια και σε διαφορετική επαγγελματική αντιστοίχιση. Οι παραπάνω πρακτικές είναι αμφίβολης νομιμότητας. Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος ΔΣΕ, εστιάζει κυρίως στην Επικοινωνία και την Πειθώ, ενώ στο Τμήμα του Μεσολογγίου τα μαθήματα είναι κατεξοχήν οικονομικού περιεχομένου, με το διδακτικό προσωπικό να αποτελείται στην πλειονότητά του από οικονομολόγους.

Εάν ασχοληθούμε μόνο με την ευημερία των αριθμών, πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τις δαπάνες του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το κέρδος είναι μόνο λογιστικό. Αντί να αυξήσουμε το στρες και την ανασφάλεια απέναντι στο άγνωστο, αλλά και τη δυσαρέσκεια, τόσο των φοιτητών, όσο και των οικογενειών τους, θα ήταν προτιμότερο να αναβαθμιστεί το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με εμπλουτισμό του προγράμματος σπουδών και πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού για τις ανάγκες του Ιδρύματος.

Το αντικείμενο Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία καλύπτεται από δύο μόνο Τμήματα ΤΕΙ πανελλαδικά, του Αργοστολίου και της Καστοριάς, τα οποία καταργεί το σχέδιο «Αθηνά». Μένει έτσι μεγάλο κενό στο χώρο της Δημόσιας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, τη στιγμή που στον ιδιωτικό χώρο θεωρείται απαραίτητο γνωστικό πεδίο, γι΄αυτό μεγάλοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί διαθέτουν αντίστοιχες σχολές.

Το πάθος και η αγάπη των φοιτητών για τα επιστημονικά τους αντικείμενα, όλων των Τμημάτων και ιδιαίτερα των προς αφανισμό Τμημάτων, αποτυπώνεται έντονα μέσα από το λόγο και την αθρόα συμμετοχή στις συνελεύσεις τους. Οι καινοτόμες προτάσεις τους για δράσεις, ακόμα και ακραίες (μακρόχρονες καταλήψεις δημόσιων υπηρεσιών, οι φοιτητές συνέχεια παρόντες στο ΤΕΙ και κανείς στις καφετέριες για ένα μήνα κ.α) προκειμένου να διατηρηθεί το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, αποκαλύπτει την επιθυμία και την αγάπη για την επιστήμη τους, αλλά και για τον τόπο. Πρέπει να αποτρέψουμε τις ακρότητες με άμεσες αποφάσεις και τροποποιήσεις του σχεδίου «Αθηνά» που παρέδωσε προς διαβούλευση το Υπουργείο Παιδείας.

Προτάσεις της Ν.Ε ΔΗ.ΜΑΡ Κεφαλονιάς για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
1. Συγκεφαλαιώνοντας, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην κατάργηση και υπέρ της λειτουργικής και επιστημονικής αναβάθμισης του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
2. Είμαστε υπέρ της ενίσχυσης των Τμημάτων στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, λόγω ζήτησης και μοναδικότητας
3. Συμπληρωματικά, πρέπει να διεκδικήσουμε την εξακτίνωση του Ιόνιου Πανεπιστήμιου σε όλα τα Ιόνια Νησιά, σύμφωνα με το υπάρχον καταστατικό του. Μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει υλοποιηθεί και οι Σχολές του Ιόνιου περιορίζονται, κατά παράβαση καταστατικού, μόνο στην Κέρκυρα.
Αντί Συμπεράσματος

Είναι καθήκον μας τη ζωτική και ζωογόνο ορμή των φοιτητών που ακούγονται αποφασισμένοι για κάθε δράση, να τη μετατρέψουμε σε ωφέλιμο έργο για το καλό όλων.

Ο τομέας Παιδείας της ΔΗΜ.ΑΡ επεξεργάζεται ανάλογα το σχέδιο «Αθηνά» και άμεσα θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στην κυβέρνηση. Ο χρόνος επείγει διότι το νομοσχέδιο μπορεί να περάσει με Προεδρικό Διάταγμα. Η Ν.Ε της ΔΗΜ.ΑΡ θα είναι δίπλα στους φοιτητές και τους καθηγητές του ΤΕΙ για κάθε δράση που θα αποφασίσουν, προκειμένου να επιτύχουν το στόχο τους.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ, Η Ν.Ε ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ ΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.


Ν.Ε. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ