Ψήφισμα του Τοπικού Συμβουλίου Ληξουρίου για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013 12:18

Ψήφισμα του Τοπικού Συμβουλίου Ληξουρίου για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Μετά από κατεπείγουσα συνεδρίαση το Τοπικό Συμβούλιο Ληξουρίου παρουσία εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και των φοιτητών των τμημάτων του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι κατέληξε ομόφωνα στο ακόλουθο ψήφισμα Η ανακοίνωση από τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο του προς διαβούλευση «σχεδίου Αθηνά» σχετικά με την «Ανασυγκρότηση του Χάρτη των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της Χώρας», μόνον αισθήματα οργής, αγανάκτησης και απογοήτευσης προκαλεί στην κοινωνία του Ληξουριού. Και τούτο διότι μέσα στις 70 διαφάνειες του σχεδίου αυτού επιγραμματικά και χωρίς επιχειρήματα ανακοινώνεται το ουσιαστικό κλείσιμο του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων.

Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ούτε και να θεωρήσει σοβαρή την άποψη πως το νέο τριτοβάθμιο Ίδρυμα που ουσιαστικά αποτελεί συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων του ΤΕΙ Πατρών, του ΤΕΙ Μεσολογγίου και κυρίως του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, θα μπορεί να συγκριθεί και να αποκτήσει την ίδια αναπτυξιακή δυναμική για τα νησιά μας με την υπάρχουσα δομή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Η διατήρηση του τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι αλλά και του τμήματος Προστασίας και συντήρησης της Πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ζάκυνθο μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν στους πολίτες.

Δεν αποτελούν παρά στάχτη στα μάτια της κοινωνίας των νησιών μας. Ειδικά μάλιστα όταν το τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι συγκαταλέγεται σε αυτά που, κατά το σχέδιο Αθηνά, χαρακτηρίζονται ως μη βιώσιμα και σε αυτά στα οποία, πάλι κατά τις ανακοινώσεις του Υπουργού, υπάρχει συναφές αντικείμενο σε αντίστοιχο ΙΕΚ, τότε αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα πως η παρουσία και αυτών των τμημάτων στην περιοχή δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη.

Η δημιουργία του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων δεν αποτέλεσε «δώρο» της Πολιτείας στα νησιά μας αλλά μια στρατηγική αναπτυξιακή επιλογή για μια περιοχή που ιστορικά και πνευματικά την δικαιούται. Μια επιλογή την οποία οι κοινωνίες των νησιών μας αγκάλιασαν και ενίσχυσαν με όποιο τρόπο μπορούσαν. Γι' αυτό και η δεκαπεντετής παρουσία του Ιδρύματος στην περιοχή, παρά τις όποιες δυσκολίες, μόνον θετική και ανοδική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το κλείσιμο του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων στερεί από μια ολόκληρη περιοχή έναν ουσιαστικό αναπτυξιακό της πυλώνα, είναι άδικη, αναίτια και θα βρει απέναντι ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Καλούμε την κ.Βουλευτή, τον κ. Αντιπεριφερειάρχη και τον κ. Δήμαρχο του νησιού να συντονίσουν τις ενέργειές τους προκειμένου να ανατραπεί αυτή η απαράδεκτη για τον τόπο μας βούληση της Κυβέρνησης. Το τοπικό Συμβούλιο Ληξουρίου θα είναι παρόν και θα συνδράμει τις οποιεσδήποτε δράσεις αποφασιστούν στην κατεύθυνση παραμονής και ενίσχυσης του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων στην περιοχή μας.

Ο πρόεδρος                                           Τα μέλη

Νίκος Αραβαντινός-Ζαφείρης               Δημήτρης Μαρκέτος
                                                            Κωνσταντίνος Τσίκλης
                                                             Βιολέτα Βουτσινά