Σοφία Παπαδάτου : Μια πρώτη ανάγνωση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2013 13:03

Σοφία Παπαδάτου : Μια πρώτη ανάγνωση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ»

Σοφία Αράβου-ΠαπαδάτουΜέλος ΚΠΕ ΔΗΜ.ΑΡ Τομέας ΠαιδείαςΜέλος Ν.Ε Κεφαλονιάς Ο Τομέας Παιδείας της ΔΗΜ.ΑΡ μετά από την πρώτη ανάγνωση στο σχέδιο «Αθηνά» για την Παιδεία επισημαίνει τα ακόλουθα:ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ :

Η φιλοσοφία του σχεδίου εδράζεται κυρίως στη βιωσιμότητα των τμημάτων και την προτίμηση των φοιτητών (την οποία εκφράζει με λάθος τρόπο). Η αναπτυξιακή διάσταση, ή σύνδεση με γενικότερες επιλογές της εκπαιδευτικής πολιτικής, όπως π.χ. ανασυγκρότηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, υποβαθμίζονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ με ΤΑ ΤΕΙ

Ο κ. Υπουργός κατά την παρουσίαση της πρότασης του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» είπε :
«Αναβάθμιση των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων με επιστροφή στην αρχική φιλοσοφία ίδρυσή τους, αυτή της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Τα ΤΕΙ ισχυρός, τεχνολογικός πυλώνα εκπαίδευσης, όχι κακέκτυπα των Πανεπιστημίων»
Πώς εξηγείται λοιπόν η πρόθεση ενίσχυση της τεχνολογικής εκπαίδευσης και η υποστήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης :
- Με την μείωση των εισακτέων στα ΤΕΙ κατά 30% και αύξηση στα Πανεπιστήμια κατά 15%;;
- Με την μείωση κατά 77 των τμημάτων ΤΕΙ έναντι 20 των Πανεπιστημίων;; Η μείωση αφήνει άθικτα τα πολυτεχνικά τμήματα, τα τμήματα επιστημών υγείας και τα νομικά.
- Μήπως θεωρεί ότι η πυραμίδα/δημογραφία των επαγγελμάτων χρειάζεται μείωση των τεχνολόγων και αύξηση π.χ. των γιατρών και των μηχανικών ΤΕΕ κλπ.;;
- Πώς αντιμετωπίζεται η μεγάλη διαρροή στο εξωτερικό διπλωματούχων γιατρών και μηχανικών ΤΕΕ κλπ, που έχουν σπουδάσει με δημόσιο χρήμα χωρίς να μπορούν να απορροφηθούν ούτε στις «καλές» εποχές;;
- Τι σημαίνουν ακριβώς τα «Υπέρ - τμήματα» των ΤΕΙ με γνωστικά αντικείμενα ευρύτερα των Πανεπιστημιακών και κατευθύνσεις, όπως π.χ. Τμήματα «Πολιτικών μηχανικών και Τοπογράφων» με 4 κατευθύνσεις, Τμήματα «Διοίκησης Επιχειρήσεων, Συστημάτων & Οργανισμών» με 5 κατευθύνσεις. Αυτά τα «Τμήματα-Σχολές» θα αντιστοιχίσουν την κατεύθυνση με διαφορετικό πτυχίο;;
- Τι σημαίνει η σύμπτυξη τμημάτων με ετερόκλητα αντικείμενα π.χ. Γραφιστικής και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών (που σημαίνει Τεχνολογία Εκτυπώσεων), ή Επισκεπτών/ριών υγείας και Κοινωνικής Εργασίας (κοινωνικοί λειτουργοί);;.
Οι Επόμενες 45 ημέρες θα είναι καθοριστικές για το μέλλον και τη χαρτογράφηση της Παιδείας μας. Η ΔΗΜ.ΑΡ προχωρεί στη διαμόρφωση των θέσεών της.
Όσον αφορά το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τα τμήματα που καταργούνται στην Κεφαλονιά και με μεγαλύτερη έκπληξη το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, η ΔΗΜ.ΑΡ συνυπολογίζοντας τις θέσεις των φοιτητών, της τοπικής κοινωνίας, την επιστημολογική και αναπτυξιακή διασύνδεση της τεχνολογικής εκπαίδευσης, θα τοποθετηθεί σύντομα και συνολικά.
Είναι χρόνια που φωνάζουμε για την αναβάθμιση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που θα το καθιστούσε αλώβητο σε κινήσεις κατάργησης όπως η σημερινή. Είναι χρόνια που φωνάζουμε για την μη εφαρμογή του καταστατικού του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, για ύπαρξη Σχολών σε όλα τα νησιά του Ιονίου. Η ολιγωρία, ο εφησυχασμός, η επιφανειακή και αποκλειστικά ψηφοθηρική αντιμετώπιση εκ μέρους των τοπικών αρχόντων, κάποτε θα έφερνε το τίμημά της.


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ