Lockdown: Τι αλλάζει από την άλλη εβδομάδα – Τι θα γίνει με μάσκες και ταξίδια

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021 16:35

Lockdown: Τι αλλάζει από την άλλη εβδομάδα – Τι θα γίνει με μάσκες και ταξίδια

Ανοίγουν κι άλλες δραστηριότητες από την ερχόμενη εβδομάδα

Μετά την άρση των μέτρων στις μετακινήσεις, το λιανεμπόριο, αλλά και το ωράριο κυκλοφορίας, η επόμενη εβδομάδα φέρνει και νέα απελευθέρωση σε δραστηριότητες.

Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πλέον να ανοίξει διάπλατα η χώρα, ώστε να λειτουργήσει και απρόσκοπτα ο τουρισμός. Σύμφωνα με τα επιχειρήματα, μπορεί το ιικό φορτίο της χώρας να μην έχει περιορισθεί ακόμη, όμως πλέον οι εμβολιασμοί αυξάνονται όπως και η ανοσία του πληθυσμού, ενώ και τα τεστ πλέον είναι χιλιάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τι ανοίγει 17 Μαΐου

Έτσι μετά την άρση των μέτρων που θα γίνουν από την Παρασκευή 14 Μαΐου, στις 17 Μαΐου ανοίγουν κι άλλες δραστηριότητες στην χώρα.

Συγκεκριμένα:

17 Μαΐου: Ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

21 Μαΐου: Ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι

28 Μαΐου: Ανοιχτό θέαμα - ακρόαμα

Ωστόσο τα μέτρα περιορισμού στην εστίαση θα παραμείνουν σε έναν βαθμό αφού η κυκλοφορία θα επιτρέπεται έως της 00:30 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ εστιατόρια και καφετέριες θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν χωρίς μουσική.

Οι μάσκες

Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι πλέον υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση τι θα γίνει με τις μάσκες. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται πλέον για άμεση εφαρμογή είναι να μην φορούν υποχρεωτικά μάσκα όσοι έχουν εμβολιασθεί και έχουν πλήρη ανοσία. Αυτό που εξετάζεται είναι να μην φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, καθώς σε εσωτερικούς θα συνεχίζει να είναι υποχρεωτική για όλους.

Ωστόσο οι φόβοι που υπάρχουν και στους ειδικούς είναι σύμφωνα με πηγές του ethnos.gr, πώς θα αποδεικνύεται αυτό στην περίπτωση που πολίτες αποφασίσουν να κυκλοφορούν απλά χωρίς μάσκα και χωρίς να έχουν εμβολιασθεί.

Στην περίπτωση αυτή δημιουργούνται κίνδυνοι διασποράς ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες.

Τα ταξίδια

Σε ό,τι αφορά στα ταξίδια, το πράσινο πιστοποιητικό θα είναι υποχρεωτικό όλο το καλοκαίρι είτε με τεστ είτε με βεβαίωση εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα οι επιβάτες είτε αεροπλάνων είτε πλοίων θα πρέπει να διαθέτουν:

  • Είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού 14 ημέρες μετά τη 2η δόση του εμβολίου
  • Είτε τεστ PCR 72 ωρών
  • Είτε rapid test 24ωρών
  • Είτε self test επίσης 24 ωρών
  • Είτε βεβαίωση νόσησης 2 μήνες μετά την ίαση

Για την ηπειρωτική χώρα υπάρχει προβληματισμός καθώς τεχνικά δεν μπορούν να εφαρμοσθούν έλεγχοι παρά μόνο στα διόδια. Γι αυτό και υπάρχει προς ώρας μόνο ισχυρή σύσταση να γίνονται self test.

Πηγή: ethnos.gr