Aρση lockdown: Τι αλλάζει σε sms, λιανεμπόριο και μετακινήσεις εκτός νομού - Οι ανακοινώσεις

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021 10:27

Aρση lockdown: Τι αλλάζει σε sms, λιανεμπόριο και μετακινήσεις εκτός νομού - Οι ανακοινώσεις

EUROKINISSI, TAΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ερχονται ανακοινώσεις για περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών - Τι θα ισχύει για SMS, μετακινήσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας

Τέλος μπαίνει στα sms στο 13033 αλλά και στο 13032, στα ραντεβού με click away ή click inside στο λιανεμπόριο, το ωράριο κυκλοφορίας επεκτείνεται ενώ πλέον θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, όπως αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα Τετάρτη 12 Μαΐου έπειτα από τη συνεδρίαση των ειδικών λοιμωξιολόγων και την τελική τους εισήγηση στην κυβέρνηση. Πρόκειται ίσως για το σημαντικότερο πακέτο άρσης μέτρων που έχει γίνει μέχρι στιγμής και είναι ένα σημαντικό βήμα για να αφήσει η χώρα πίσω της το lockdown και οι πολίτες να δουν με αισιοδοξία την επιστροφή στην κανονικότητα.

Κάποια ωστόσο μέτρα θα παραμείνουν για λίγο ακόμα στη ζωή των πολιτών, όπως όλα δείχνουν. Τα καταστήματα εστίασης, για παράδειγμα, θα εξακολουθήσουν να υποδέχονται πελάτες χωρίς μουστική για ολόκληρο τον μήνα, ενώ τα γυμναστήρια θα ανοίξουν στις 24 Μαΐου (και όχι από 17), αλλά για όλους τους πολίτες και όχι μόνο για τους εμβολιασμένους. Η Επιτροπή θα αποφασίσει για τα μέτρα που θα υιοθετηθούν εντός των γυμναστηρίων.

Οι πολίτες από την Παρασκευή 14 Μαΐου θα μπορούν να ταξιδέψουν και στα νησιά, ωστόσο θα πρέπει να φέρουν μαζί τους είτε το πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε αρνητικό αποτέλεσμα τεστ κορονοϊού (μοριακό, rapid η self test). Κατά τις πρώτες ημέρες τα αρνητικά τεστ θα πιστοποιούνται με έγγραφη δήλωση ενώ στη συνέχεια σε συνεργασία και με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα λειτουργήσει ειδική ψηφιακή πλατφόρμα.

Αν δεν αλλάξει τίποτα την τελευταία στιγμή, σήμερα Τετάρτη αναμένεται να αποφασιστεί η κατάργηση της αποστολής SMS στο 13033 και στο 13032 για τις μετακινήσεις των πολιτών. Την περασμένη Κυριακή, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης διαμήνυσε πως η άρση των SMS ξεκινά στις 15 Μαΐου, δηλαδή παράλληλα με το άνοιγμα του τουρισμού. Οσον αφορά στο λιανεμπόριο οι περιορισμοί στον αριθμό των πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο δεν πρόκειται να αλλάξουν, τουλάχιστον άμεσα.

Ταυτόχρονα, αναμένεται με ανυπομονησία από τους πολίτες να ανακοινωθεί και η κατάργηση του μέτρου απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό, αλλά με ισχυρή σύσταση αφού προηγηθεί self test. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο η κυβέρνηση επέσπευσε καθώς στις 15 Μαΐου, ανοίγει ο τουρισμός και θα ήταν εντελώς οξύμωρο οι τουρίστες να μπορούν να μεταφερθούν σε όποιο σημείο της χώρας θέλουν και οι Ελληνες πολίτες να εξακολουθήσουν να ζουν με αυστηρούς περιορισμούς.  

Ζήτημα χρόνου θεωρείται και η μετάθεση του ωραρίου της απαγόρευσης κυκλοφορίας, το οποίο συνεπάγεται και παράταση του ωραρίου των καταστημάτων εστίασης. Οπως σημείωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης, από 15 Μαΐου λογικά το ωράριο στην εστίαση θα πάει 12 το βράδυ, και μετά μια - δύο εβδομάδες θα διευρυνθεί έτι περαιτέρω, ενώ τα click away - click inside τελειώνουν στις 14 του μηνός».

ethnos.gr


Ετικέτες: