Π. Καππάτος εφ’ όλης της ύλης: Το εμπορικό Λιμάνι Αργοστολίου, οι Δασικοί Χάρτες, τα 52 εκ. στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης" και οι αποζημιώσεις για τον “Ιανό"

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 10:37

Π. Καππάτος εφ’ όλης της ύλης: Το εμπορικό Λιμάνι Αργοστολίου, οι Δασικοί Χάρτες, τα 52 εκ. στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης" και οι αποζημιώσεις για τον “Ιανό"

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 και στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος.

 Τα θέματα που αναλύθηκαν αφορούν την τρέχουσα επικαιρότητα στην Κεφαλονιά.

Συνοπτικά:

Για το εμπορικό λιμάνι του Αργοστολίου,ο κ.Καππάτος ανέφερε:

 

“Την Παρασκευή 9 Απριλίου είχαμε τηλεδιάσκεψη με τον Γ.Γ ραμματέα του Υπουργείου Υποδομών τον κ.Καραγιάννη.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαμε η Περιφερειάρχης κα Κράτσα,ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Τραυλός,ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Μιχαλάτος και εγώ.

Η τηλεδιάσκεψη αυτή έγινε με παραίνεση του Μεγάρου Μαξίμου γιατί ενάμισι χρόνο δεν προχωρούσε το θέμα.

Είχαμε ανακαλύψει με τον Δήμαρχο κ.Μιχαλάτο ότι η μελέτη είχε φύγει απο το Υποδομών και βρισκόταν στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έτοιμη να υπογραφεί και να οριστικοποιηθεί και τελευταία στιγμή σταματήσαμε την διαδικασία.

Το σχέδιο προέβλεπε να παραμείνει το μπαστούνι υποδοχής κρουαζιερόπλοιων ως έχει,δύο νέα μπαστούνια απέναντι στον Δράπανο και το “νέο” εμπορικό λιμάνι στο σημείο που βρίσκεται σήμερα όπισθεν του Λιμεναρχείου.

Αυτή η μελέτη δεν έγινε κατόπιν διαβούλευσης από την εταιρεία της κ.Φράγκου με τους τοπικούς φορείς,ήταν δική της έμπνευση,όπως της είπα και στην διάσκεψη είχε υποχρέωσηνα διαβουλευθεί,να γνωρίζει τι θέλει η τοπική κοινωνία και μετά να προχωρήσει.

Δεν είναι μόνο ένα τεχνικό έργο,κάθε τεχνικό έργο και κάθε μελέτη μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες και την θέληση της τοπικής κοινωνίας.

Αποφασίσθηκε στην τηλεδιάσκεψη της 9ης Απριλίου ότι θα αποφασίσουν οι τοπικοί φορείς,εν προκειμένω το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου,θα επικυρωθεί αυτή η απόφαση απο το Περιφερειακό Συμβούλιο,και η απόφαση αυτή θα δοθεί στην μελετητική εταιρεία η οποία παραμένει η ίδια,για να προσαρμοστεί η μελέτη σύμφωνα με αυτά που θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Εκφράσαμε όλοι την άποψη ότι δεν επιθυμούμε το εμπορικό λιμάνι να παραμείνει εκεί που είναι σήμερα για τουριστικούς,κυκλοφοριακούς λόγους.

Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να πάει απέναντι απο το Αργοστόλι και να μην επιβαρύνουμε την Πεσσάδα και την Λειβαθώ. Θα καθυστερήσει το έργο λόγω του ότι πάμε απο την αρχή,όμως είναι ένα έργο για τις μελλοντικές γενεές και θα είναι προς όφελος της πόλης.”

Για τις εξελίξεις με τους Δασικούς Χάρτες,ο κ.Καππάτος ενημέρωσε ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο με εντολή του Πρωθυπουργού κατόπιν της σύσκεψης που έγινε προ μίας εβδομάδας στο γραφείο του.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε κατευθυντήριες γραμμές ούτως ώστε να βρεθούν λύσεις.

“Αυτή την στιγμή αν κοιτάξει κανείς τους δασικούς χάρτες ,ο μέσος όρος δασικής έκτασης είναι 65%,δεν είναι δυνατόν να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Υπάρχουν βέβαια πολλοί φίλοι του δάσους και πολλές οργανώσεις οι οποίες μάχονται υπέρ του δάσους και αν μπορούσαν να το κάνουν 100% θα το έκαναν.

Το ΣΤΕ επίσης έχει ιδιαίτερη ευαισθησία διότι εφαρμόζει το Σύνταγμα που είναι υπέρ της φύσης και της προστασίας της.

Έχουμε όμως το θετικό ότι η Διεύθυνση Δασών του αρμόδιου υπουργείου έδωσε προ 2 ημερών το πράσινο φως και συγκατατέθηκε να εξαιρεθούν απο τα χαρακτηρισμένα ως δασικά φυτά ο ασπάλαθος και τα φρυγανώδη,δηλαδή όλα τα θαμνώδη.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλη την Ελλάδα και για τα νησιά μας .

Το δεύτερο σημαντικό ως προς τους δασικούς χάρτες είναι ότι μέσα στο νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει προς συζήτηση και ίσως έρθει και λίγο νωρίτερα απο τον Ιούνιο,είναι ότι θα εμπεριέχει διατάξεις ως προς το τεκμήριο κυριότητας ,δηλαδή στις εκτάσεις που θα βγουν δασικές τμηματικά η στο σύνολο τους, ενώ εως τώρα το Ελληνικό δημόσιο το χαρακτήριζε ως δημόσια έκταση και ο κάθε ιδιώτης θα έπρεπε να προσφύγει στα δικαστήρια για να αναγνωρισθεί η ιδιοκτησία του,τώρα όποιος έχει τίτλους ιδιοκτησίας απο κάποιο χρονικό όριο και πίσω θα έχει τεκμήριο υπέρ του και όχι το δημόσιο.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι θα αναπροσαρμοσθούν οι δασικοί χάρτες με τον νόμο που θα ψηφισθεί και να περιμένει να δει την νέα εικόνα των χαρτών πριν κάνει κάποια κίνηση.

Επίσης επειδή είχαν γίνει πολλά λάθη απο τις εταιρείες στις οποίες ανατέθηκε να φτιάξουν τους δασικούς χάρτες, η αρμόδια υπηρεσία εργάζεται για να διορθώσει τα λάθη τα οποία υπάρχουν.

Όσον αφορά τις αγοραπωλησίες ακινήτων αυτή την στιγμή είμαστε στο στάδιο πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών,επομένως μεταβιβάσεις μπορούν να γίνουν,όμως δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης να πάρει πιστοποιητικό χαρακτηρισμού του ακινήτου του. Αν σήμερα σήμερα στους δασικούς χάρτες φαίνεται ότι ένα ακίνητο δεν είναι δάσος ,με την βεβαίωση του μηχανικού απο τους δασικούς χάρτες μπορεί να εκδώσει πολεοδομική άδεια και να το μεταβιβάσει.”

Για την πορεία των αποζημιώσεων απο το πέρασμα του κυκλώνα Ιανού,ανέφερε ότι το σύνολο των αιτήσεων που κατατέθηκαν απο την Κεφαλονιά και την Ιθάκη για αποζημιώσεις φτάνουν τις 14.850 (είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός) και έως σήμερα έχουν επεξεργασθεί και πληρωθεί 5000.

Ότι έχουν σταλεί κάποια ειδοποιητήρια για το ότι έχουν εγκριθεί κάποιες αιτήσεις και δεν έχουν πληρωθεί έως σήμερα και αυτό συμβαίνει γιατί τα χρήματα απο την συγκεκριμένη πίστωση έχουν τελειώσει.

Το Υπουργείο Υποδομών έχει ζητήσει πίστωση για όλη τη Ελλάδα 45 εκατομμυρίων ευρώ απο το Υπουργείο οικονομικών,όμως τα χρήματα δεν έχουν ακόμη φτάσει στο Υποδομών,επομένως δεν μπορούν να γίνουν οι πληρωμές που έχουν εγκριθεί.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται τις αιτήσεις ,είναι εκατοντάδες οι αιτήσεις που έχουν εγκριθεί και είναι θέμα λίγων ημερών για να πληρωθούν.

Επίσης ενημέρωσε ότι υπάρχουν 5.000 αιτήσεις ακόμη οι οποίες είναι ανέλεγκτες.

Είπε ακόμα ότι εάν κάποια αίτηση απορριφθεί για τυπικά λάθη θα μπορεί ο αιτών να κάνει ένσταση για να διορθωθεί,εάν είναι ψευδής όμως η δήλωση δεν θα γίνει δεκτή η αίτηση του,γιατί αποδεικνύεται η ορθότητα της αίτησης απο τα φορολογικά έντυπα(Υπήρχαν και τέτοια φαινόμενα).

Για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης,ο κ.Καπάτος είπε:

“Είναι πάρα πολλά τα χρήματα τα οποία μας δίνει η Κυβέρνηση απο το “Αντώνης Τρίτσης”,συνολικά για Κεφαλονιά και Ιθάκη είναι έως 52.000.000 ευρώ και πρέπει οι Δήμοι να καταθέσουν μελέτες που να φτάνουν συνολικά αυτό το ποσό.

Ο Δήμος Αργοστολίου 22 εκατομμύρια ,12 ο Δήμος Σάμης,12 ο Δήμος Ληξουρίου και 6ο Δήμος Ιθάκης.

Τα 52 εκατομμύρια εάν καταθέσουν όλες τις μελέτες οι δήμοι,καταλήγουν 60,διότι τα χρήματα των εκπτώσεων από τις δημοπρατήσεις των έργων,θα μπορούν να τα επωφεληθούν οι δήμοι με καινούργια έργα και νέες μελέτες.

Στον νομό μας δεν έχουμε ξαναδεί τόσα χρήματα και εάν μπορέσουμε να πάρουμε αυτά τα έργα θα αλλάξει η όψη των νησιών μας.

Όλοι οι δήμοι εργάζονται και πιστεύω ότι θα προλάβουν τις προθεσμίες.

Η αγωνία μας,όλων των Βουλευτών της περιφέρειας ήταν ότι οι μεγάλοι δήμοι θα αποροφούσαν όλο το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης το οποίο είναι 15 δις για όλη την Ελλάδα,όμως οφείλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό κ.Πέτσα, ο οποίος έθεσε την λογική της οριζόντιας απόφασης ,δηλαδή το πληθυσμιακό κριτήριο για καθε δήμο,κάτι που δεν είχε αναγραφεί και για πρώτη φορά την αποφαση αυτή την πήρε ο κ.Πέτσας.”

Για την χρηματοδότηση του δικτύου ύδρευσης των Πετανών,είπε:

“Είχαμε επισκεφθεί πρό μίας εβδομάδας με τον Δήμαρχο Ληξουρίου κ.Κατσιβέλη την Γ.Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής κ. Καλογήρου με σκοπό να δούμε το έργο της αφαλάτωσης Ληξουρίου,ένα πολύ μεγάλο έργο με κόστος άνω των 4.000.000 ευρώ και ο κ. Κατσιβέλης ανέφερε και το πρόβλημα ύδρευσης που υπάρχει στην περιοχή των Πετανών, ένα απο τους ωραιότερους τουριστικούς προορισμούς της Κεφαλονιάς και είδαμε αμέσως το άμεσο ενδιαφέρον και της κ. Καλογήρου και του Υπουργού κ.Πλακιωτάκη.Μέσα σε μία εβδομάδα εγκρίθηκε η χρηματοδότηση και έχει την δυνατότητα με 60.000 ευρώ ο Δήμος Ληξουρίου να εκτελέσει άμεσα το έργο και με την έναρξη της τουριστικής περιόδου να έχει ολοκληρωθεί η ύδρευση των Πετανών. Έργα μικρού οικονομικού βεληνεκούς είναι πιο εύκολο να τα διαχειριστούμε και να τα ζητήσουμε απο το Υπουργείο.”

 

Τέλος ερωτηθείς για την υπάρχουσα κατάσταση στον τομέα υγείας στην Κεφαλονιά και την επιστολή του προς τον ΙΣΚ να συνδράμει το Γ.Ν Κεφαλονιάς,ο κ.Καππάτος απάντησε:

 “Λόγω της πανδημίας και λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην κλινική covid στο νοσοκομείο επειδή έχουμε μια πνευμονολόγο την κ.Καπετανάκου η οποία είναι αξιέπαινη,ο κ.Καρβέλης στέλλει κάθε εβδομάδα κάποιον αποσπασμένο πνευμονολόγο,αλλά δεν έχουν την διάθεση να βοηθήσουν την συγκεκριμένη κλινική ,έστειλα την επιστολή στον ΙΣΚ ζητώντας την βοήθεια των ιδιωτών γιατρών.

ΟΣΚ αποφάσισε να προσφέρουν οικειοθελώς τις υπηρεσίες τους τρείς γιατροί.

Εχουν στείλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Υγείας,το αίτημα τους είναι οι τρείς γιατροί να εργάζονται 4 μέρες τον μήνα ο καθένας και 4 24ωρες εφημερίες και η μία εκ των εφημεριών για τον κάθε γιατρό να είναι Σαββατοκύριακο.

Ζήτησαν αμοιβή 1.200 ευρώ στο σύνολο και δεν νομίζω ότι θα γίνει δεκτό απο την στιγμή που ένας νοσοκομειακός γιατρός με 30 ημέρες εργασίες μαζί με τις εφημερίες παίρνει 1500 ευρώ.

Ως προς την ενίσχυση του Γ.Ν Κεφαλονιάς,λόγω πανδημίας γιατρός ελεύθερος αυτή την στιγμή δεν υπάρχει για τα νοσοκομεία,όποιος προτίθεται να έρθει στο νοσοκομείο να προσληφθεί ως επικουρικός,αύριο το πρωί θα μπεί στο νοσοκομείο πρώτα ως επικουρικός και μετά θα προκηρύξουμε θέση μόνιμου. Παρόλα αυτά έχουμε προσλάβει πρόσφατα ως επικουρικούς έναν δερματολόγο,αναμένουμε γυναικολόγο και περιμένουμε την μόνιμη γαστρεντερολόγο. Έχουμε προσλάβει ακόμη 8 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και έχουμε φτάσει στα 96 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό απο τον προηγούμενο Μάρτιο μέχρι σήμερα και θεωρώ ότι οι μισοί τουλάχιστον απο αυτούς θα μονιμοποιηθούν. Έχει έρθει μόνιμος παθολόγος,έχει γίνει προκήρυξη και για άλλες θέσεις παθολόγου και υπάρχει ένας ενδιαφερόμενος που ζεί και εργάζεται στην Κεφαλονιά για θέση διευθυντή παθολογίας ,επίσης απο τις προκηρύξεις του φθινοπώρου του 2020,φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφερόμενος πνευμονολόγος για το ΓΝ Κεφαλονιάς.

Μέσα στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία το να βρίσκεις γιατρό που είναι πάρα πολύ δύσκολο να τον φέρεις στην Κεφαλονιά, είναι επιτυχία.”

Κλείνοντας είπε ότι στην Κεφαλονιά έχουμε να ζήσουμε πάρα πολλά χρόνια θετικές ειδήσεις για την ανάπτυξη των νησιών μας, λόγω της οικονομικής κρίσης είχαν πάει όλα πίσω,αλλά τώρα μπαίνουμε σε πολύ καλό δρόμο.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-3513352}

 




00 inkefalonia general ad 300X250