Καππάτος : Μεγάλη ευκαιρία για τα νησιά μας , το Αντώνης Τρίτσης - Πόσα παίρνει κάθε Δήμος

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 09:38

Καππάτος : Μεγάλη ευκαιρία για τα νησιά μας , το Αντώνης Τρίτσης - Πόσα παίρνει κάθε Δήμος

Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: Μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για τα νησιά μας

Η ολοκλήρωση της αναθεώρησης του προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», θεσμοθετεί όριο επενδύσεων ανά οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε οι πόροι να κατανεμηθούν δικαιότερα ανά την επικράτεια και να μην απορροφηθούν δυσανάλογα από τους μεγάλους δήμους.

Με βάση τα νέα κριτήρια (ΦΕΚ 1399/Β/8-4-2021), το ανώτερο όριο προϋπολογισμού για εντάξεις έργων, μελετών, προμηθειών και υπηρεσιών στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», διαμορφώνεται για την Κεφαλονιά και της Ιθάκη ως εξής:

  • Δήμος Αργοστολίου: 22.000.000 ευρώ
  • Δήμος Ληξουρίου: 12.000.000 ευρώ
  • Δήμος Σάμης: 12.000.000 ευρώ
  • Δήμος Ιθάκης: 6.000.000 ευρώ
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: 30.000.000 ευρώ

Χωρίς το ποσό που προβλέπεται συνολικά για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, διαμορφώνεται ένα ύψος δυνητικών επενδύσεων 52.000.000 ευρώ, ποσό που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα που είχαν ποτέ στη διάθεσή τους οι δήμοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αλλάξει η Κεφαλονιά και η Ιθάκη προς το καλύτερο.

Ένα από τα βασικά κριτήρια που λαμβάνεται πλέον υπόψη για την ομαδοποίηση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης σε κατηγορίες, είναι αυτό της νησιωτικότητας, κάτι που έχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για τους δήμους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Είναι, άλλωστε πολύ σημαντικό, παράγοντες όπως η ορεινότητα και η νησιωτικότητα να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Πολιτεία κατά τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την άσκηση δημόσιας πολιτικής.

Πρόκειται για μείζον ζήτημα που αφορά στον τόπο μας και επιτακτικά έχω τονίσει στις παρεμβάσεις μου στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, μιας και αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για τη δικαιότερη πρόσβαση δήμων με μικρότερο πληθυσμό σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης