Ενεργή συμμετοχή της Ιθάκης στη Δημιουργία Γεωπάρκου από κοινού με την Κεφαλονιά

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 11 Απριλίου 2021 20:12

Ενεργή συμμετοχή της Ιθάκης στη Δημιουργία Γεωπάρκου από κοινού με την Κεφαλονιά

Ο Δήμος Ιθάκης και η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου συμμετέχει ενεργά στην κοινή προσπάθεια όλων των Δήμων του Νομού μας στην δημιουργία του Γεωπάρκου Κεφαλλονίας και Ιθάκης με σκοπό την ένταξη του στο διεθνές δίκτυο γεωπάρκων UNESCO
υπό τη καθοδήγηση/διαχείρηση του Φορέα Διαχείρησης Αίνου και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η προσπάθεια Καταγραφής και Παρουσίασης των Γεωτόπων και Γεωδιαδρομών του γεωπάρκου Κεφαλλονιάς και Ιθάκης έχει μπεί πλέον στο τελικό στάδιο υλοποίησης με την σχετική αίτηση ένταξης να έχει ήδη κατατεθεί στην UNESCO.

Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε τοποθέτηση των πρώτων πινακίδων εισόδου καθώς και πινακίδων πόλεων και πινακίδων γεώτοπων σε κεντρικά σημεία του νησιού της Ιθάκης. Θα ακολουθήσει η τοποθέτηση επιπλέων πινακίδων γεώτοπων σε Βόρεια και Νότια Ιθάκη. Η ίδια διαδικασία θα εξελιχθεί και στους υπόλοιπους Δημους του Νομού.

Επιπλέον,
έχουν ήδη φτάσει στο νησί και θα τοποθετηθούν σύντομα στο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Ανωγής σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα αφής (touchscreens) ελέυθερα προς χρήση απο τους επισκέπτες.

Για τον λόγο αυτό,
ο Δημος Ιθάκης σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ανωγής Πανο Μωραίτη προχωράει στον καλωπισμό και αναβάθμιση του Κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου Ανωγής με σκοπό να μπορέι να δέχεται επισκέπτες.

Πέραν αυτων,
σύντομα παίρνουν την τελική του μορφή σχετικές ενημερωτικές ιστοσελίδες καθώς και βίντεο προώθησης (promo video).

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί μια σειρά εργασιών για της οποίες θα ακολουθήσουν λεπτομερείς ενημέρωσείς.

Η δημιουργία του Γεωπάρκου Κεφαλλονίας και Ιθάκης πέραν της ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία της γεωποικιλότητας/βιοποικιλότητας συμβάλει τα μέγιστα στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη και των δύο νησιών.

Τέλος,
λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι μελέτες των τελευταίων ετών δείχνουν να κυριαρχεί πλέον η επιθυμία των επισκεπτών για επαφή με την φύση και τον τρόπο ζωής των ντόπιων, βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα πως:

1) το ήδη υπάρχον και υπό συντήρηση ΔΙΚΤΎΟ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΏΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ του ΔΗΜΟΥ ΙΘΑΚΗΣ (ITHACA TRAILS)
2) τα υπό κατασκευή δικτύα Περιπατητικών διαδρομών και των υπολοίπων Δήμων του Νομού,
3) το ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ με τις Γεωδιαδρομές και την πιθανότατη ένταξη του στο Δίκτυο UNESCO, εκτός του ότι συμβάλουν στην δημιουργία περιβαλλοντολικής συνείδησης και πολιτισμικής ταυτότητας, αποτελούν και βασικό πόλο έλξης επισκεπτών.

Ο Δήμος Ιθάκης είναι παρών εμπράκτως και σε αυτήν την προσπάθεια. Ευχαριστεί τον Φορέα Διαχείρησης Εθνικού Δρυμού Αίνου με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την μέχρι τώρα άψογη οργάνωση και συνεργασία καθώς και τον Πρόεδρο και τους κατοίκους της κοινότητας Ανωγής για την αδιάκοπη προσωπική εργασία και χρόνο που προσφέρουν στην πορεία της ολοκληρωση του έργου.

Πηγή : Konstantinos Karavias / Facebook




00 inkefalonia general ad 300X250