Τοποθετήθηκαν στο Αργοστόλι ενημερωτικές πινακίδες για το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 11 Απριλίου 2021 14:51

Τοποθετήθηκαν στο Αργοστόλι ενημερωτικές πινακίδες για το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς (εικόνες)

Τοποθετήθηκαν δύο ενημερωτικές πινακίδες με πληροφορίες για το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς, μία στην παραλία του Αργοστολίου, δίπλα στην λιμνοθάλασσα του Κουτάβου  και η άλλη λίγο πριν στις Καταβοθρες.

Η Κεφαλονιά είναι ένα νησί με αξιοθαύμαστη γεωποικιλότητα, ένα ενεργό γεωλογικό εργαστήριο, που βρίσκεται στην πιο ενεργά τεκτονικά περιοχή της Ευρώπης. Οι γεωλογικοί σχηματισμοί, ο μεγάλος αριθμός ρηγμάτων, αρκετά εκ των οποίων ενεργά, και κατ' επέκταση η μεγάλη σεισμικότητα, τα σπήλαια και οι καρστικοί σχηματισμοί, ο Αίνος, αλλά και το ιδιαίτερο θαλάσσιο περιβάλλον δημιουργούν ένα γεωλογικό «μωσαϊκό», καθιστώντας το νησί έναν χώρο κατάλληλο, που πληροί όλες τις προδιαγραφές και γι’ αυτό θεσμοθετήθηκε ως Γεωπάρκο τον Οκτώβριο του 2016, εντός του οποίου έχουν οριστεί αρκετοί γεώτοποι και γεωδιαδρομές.

Στα όρια του Γεωπάρκου συμπεριελήφθη, εκτός από το νησί της Κεφαλονιάς, η Ιθάκη, η οποία παρουσιάζει επίσης μεγάλο γεωλογικό ενδιαφέρον, καθώς και το εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου με τις απόκρημνες ακτογραμμές, στις οποίες απεικονίζεται με ξεκάθαρο εντυπωσιακό τρόπο η γεωλογία της περιοχής και τα παράκτια σπήλαια.

Πολλά σημαντικά γεωλογικά μνημεία της Κεφαλονιάς εντάχθηκαν στο Γεωπάρκο, όπως για παράδειγμα γεώτοποι διεθνούς σημασίας, όπως το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης και της Δρογγαράτης ή/και γεώτοποι που δεν είναι τόσο γνωστοί, όπως το Σπηλαιοβάραθρο της Ζερβάτης, καθώς και παράκτιοι υγρότοποι όπως η λίμνη του Καραβομύλου και η περιοχή του Μύρτου από την Σάμη. Επίσης, ο σημαντικότερος υγρότοπος της Κεφαλονιάς, ο υγρότοπος Λιβαδίου Παλικής, η Παραλία στο Ξι, η Πλατιά Άμμος και η Ι.Μ. Κηπουραίων από την περιοχή του Ληξουρίου.

Ακόμη από την περιοχή του Αργοστολίου εντάχθηκαν, η Λιμνοθάλασσα του Κουτάβου, οι Καταβόθρες, το φαράγγι της Αγίας Βαρβάρας, οι απωλιθωματοφόρες θέσεις στον Άγιο Θωμά Λειβαθούς, το φαράγγι του Πόρου, καθώς και ο Εθνικός Δρυμός Αίνος που δεν εντάχθηκε στο Γεωπάρκο μόνο λόγω της γεωλογικής και οικολογικής του αξίας ή ως το υψηλότερο όρος των Ιονίων Νήσων, αλλά και για την πολιτιστική του αξία, η οποία μπορεί να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τις «δυνάμεις» των Κεφαλλήνων, δεδομένου ότι αποτελεί το σύμβολο της Κεφαλονιάς. Στην Ιθάκη επιλέχθηκαν δύο γεώτοποι, η Ι.Μ. Καθαρών και η περιοχή των μονολίθων της Ανωγής. Αυτοί είναι οι ελάχιστοι δυνατοί γεώτοποι, ώστε να υποβληθεί ο φάκελος για ένταξη στο Διεθνές Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2020 από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών – Τμήμα Γεωλογίας. Συνολικά στο Γεωπάρκο Κεφαλονιάς & Ιθάκης χωροθετούνται 40 γεώτοποι στην Κεφαλονιά, 9 στην Ιθάκη και 1 στο εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου, ενώ έχουν χαραχθεί 7 γεωδιαδρομές στην Κεφαλονιά, 1 στην Ιθάκη, 1 θαλάσσια γεωδιαδρομή στο Αρχιπέλαγος του Ιονίου και 1 θαλάσσια γεωδιαδρομή στη Δυτική Κεφαλονιά.

Το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς-Ιθάκης πρέπει να προστατεύει και να αναδεικνύει τις θέσεις γεωλογικής και φυσικής κληρονομιάς των δύο νησιών. Να συνδέει την φυσική με την πολιτιστική κληρονομιά, να έχει ένα φορέα διαχείρισης με προσωπικό και πόρους (Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου), για να μπορεί να δημιουργεί τις προϋποθέσεις προστασίας και διαχείρισης, να δημιουργεί υποδομές, να στηρίζεται και να στηρίζει την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως π.χ. του γεωτουρισμού, την εκπαίδευση για την αειφορία και τη γεωλογική κληρονομιά, ώστε οι νέες γενιές να αντιληφθούν την σημασία της κληρονομιάς, προκειμένου να μπορέσουν να την αξιοποιήσουν και να συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη.

Σπύρος Σακαλής 

Παρακάτω εικόνες 

IMG 0694 ΑντιγραφήIMG 0695 ΑντιγραφήIMG 0698 ΑντιγραφήIMG 0699 ΑντιγραφήIMG 0700 ΑντιγραφήIMG 0701 ΑντιγραφήIMG 0702 ΑντιγραφήIMG 0703 Αντιγραφή

 




00 inkefalonia general ad 300X250