Γ. Πανταζάτος (Enos Properties): “Στο άμεσο μέλλον η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις - Αντιαισθητικές και επιζήμιες οι ταμπέλες στα ακίνητα”

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 09:18

Γ. Πανταζάτος (Enos Properties): “Στο άμεσο μέλλον η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις - Αντιαισθητικές και επιζήμιες οι ταμπέλες στα ακίνητα”

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησε ο Γιώργος Πανταζάτος από το Μεσιτικό Γραφείο Enos-Properties,που έχει την έδρα του στην Βύρωνος 9 στο Αργοστόλι.

Η πανδημία με τα τρία έως τώρα κύματά της είχε σοβαρότατες επιπτώσεις στην οικονομία και φυσικά στα ακίνητα, αλλά με διαφορετικό μέγεθος πλήγματος, ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει το ακίνητο, την τοποθεσία του, το μέγεθός του, την παλαιότητητα του κ.λπ.

Παράλληλα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ακόμη βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά, όπου βδομάδα τη βδομάδα, διαμορφώνονται νέες συνθήκες και όροι λειτουργίας της αγοράς, των υπηρεσιών κ.λπ.

Τελικά η πανδημία άνοιξε παράθυρο με θέα στην αγορά κατοικιών και ποιά είναι τα πιθανότερα σενάρια σε σχέση με τα ακίνητα;

Ο κ.Πανταζάτος ερωτηθείς σχετικά,ανέφερε:

“Αυτή την στιγμή υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ,όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί ο κόσμος αναθαρρεύει ελπίζοντας σε μια σχετική κανονικότητα,όμως η έως τώρα συγκρατημένη αισιοδοξία δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε πωλήσεις στην αγορά ακινήτων.

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως απο Έλληνες αλλά και από Άγγλους αυτή την περίοδο και αυτό είναι εντυπωσιακό.

Προφανώς καταλαβαίνουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ότι η καλύτερη ώρα να επενδύσεις σε κάποιο ακίνητο είναι πρίν αρχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές.

Βλέποντας αυτό το ενδιαφέρον ,συμπεραίνουμε ότι θεωρούν ότι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσουν είναι στο πολύ άμεσο μέλλον.

Ο κόσμος έχει πιεστεί,έχει ανάγκη να ξεφύγει,να κάνει τουρισμό και θεωρούμε από την εμπειρία μας,ότι θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τις χαμηλές τιμές,γιατί η επόμενη ημέρα για αυτόν θα είναι λιγότερο συμφέρουσα”.

Στο ερώτημα πως θα εξελιχθεί η καλοκαιρινή περίοδος του 2021,ο κ.Πανταζάτος δήλωσε ότι πιστεύει πως θα έχουμε μεγάλα κύματα επισκεπτών κυρίως από Μ.Βρετανία και Ισραήλ λόγω του μεγάλου ποσοστού των εμβολιασμών στις δύο αυτές χώρες και της προτίμησης τους στην Έλλάδα και την Κεφαλονιά ως τουριστικό προορισμό και ότι θα είναι καλύτερη χρονιά από το 2020.

Για το αν οι πινακίδες (πωλήσεων ακινήτων και άλλων ειδών) είναι αντιπαραγωγικές, αντιαισθητικές και επικίνδυνες όπως τι χαρακτήρισε σε άρθρο του ο συμπολίτης μας Γεώργιος Μεσσάρης,είπε ότι αυτά τα οποία έψεξε ο κ. Μεσσάρης ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα γιατί όντως είναι εξαιρετικά αντιαισθητικές και δεν συνάδουν με την αισθητική του Κεφαλονίτη,ότι πράγματι πάρα πολλές πινακίδες εξέχουν των χώρων και υπάρχουν κίνδυνοι ατυχημάτων αλλά και καταλήγουν και αντιπαραγωγικές γιατί οι ενδιαφερόμενοι όταν συζητούν την τιμή κάνουν αντιπροτάσεις τύπου 30-40 πιο κάτω με το αιτιολογικό ότι απο την στιγμή που έχει γεμίσει η Κεφαλονιά απο ταμπέλες,είναι πεπεισμένοι ότι ο πωλητής έχει πολύ μεγάλη ανάγκη να πουλήσει το ακίνητο του.

Τόνισε δε:

“Η πινακίδα δημιουργεί το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα απο το προσδοκώμενο.Αυτές οι μέθοδοι ανήκουν στο παρελθόν. Η δική μας εκτίμηση είναι,ότι εν έτει 2021,η αγοραπωλησία των ακινήτων θα πρέπει να επιχειρείται μέσα απο τον ιστότοπο του κάθε κτηματομεσίτη και με μία ιντερνετική διαφήμιση τοπικά η και στο εξωτερικό.”

Για τους νέους Δασικούς Χάρτες και την επίδραση τους στην κτηματομεσιτική αγορά ο κ.Πανταζάτος είπε ότι ακόμα δεν έχει φανεί το πραγματικό αποτύπωμα τους,αλλά σίγουρα επηρεάζει την κτηματομεσιτική αγορά και όσον αφορά την Κεφαλονιά κατά τα διαφαινόμενα η μισή θα βγεί δασική.

“Δεν γίνεται αντιληπτό για ποιό λόγο γίνονται κάποια πράγματα.Υπάρχουν κάποιο που σκεπτόντουσαν να προχωρήσουν αργότερα σε κάποια πώληση ακινήτων και τώρα έντρομοι τρέχουν να πουλήσουν με την αγωνία ότι θα αλλάξουν τα πράγματα.Υπάρχει διάχυτη ανησυχία και ταλαιπωρία,γιατί για να γίνει κάποια πώληση αυτή τη στιγμή,θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να έχει ένα επικαιροποιημένο τοπογραφικό,στο οποίο ο τοπογράφος θα πρέπει να βεβαιώνει ότι αφού έχει μελετήσει τους δασικούς χάρτες βεβαιώνει ότι είναι η δεν είναι δασική η ιδιοκτησία του”.

Τέλος ερωτηθείς για το αν έχει γίνει πιο δύσκολη η αγοραπωλησία των ακινήτων, ο κ Πανταζάτος ανέφερε:

“Έχει γίνει πιο δύσκολη η αγοραπωλησία ,οι νέοι δασικοί χάρτες έχουν φέρει μεγάλη αναστάτωση,επίσης για να πουληθεί ένα σπίτι χρειάζεται ακόμα και για να διαφημίσει την πώληση του ο ιδιοκτήτης πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης ,μία κοστοβόρα και χρονοβόρα διαδικασία,άσχετα απο το αν δεν πουληθεί ποτέ.
Από τη μια γίνονται προσπάθειες για να βελτιωθεί το κλίμα και απο την άλλη δημιουργούνται τέτοιες προϋποθέσεις που σε αποθαρρύνουν.

Πρέπει να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες,που να είναι απλή η διαδικασία πώλησης και αγοράς και όχι τόσο κοστοβόρα και χρονοβόρα. Πρέπει να ενθαρρύνεις και όχι να αποθαρρύνεις ελπίζω όλα αυτά να διορθωθούν το συντομότερο”.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/pantazatos-892-inkefalonia}




00 inkefalonia general ad 300X250