Η νατοϊκή βάση του Αίνου και πως μπορεί σήμερα να αξιοποιηθεί (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021 10:23

Η νατοϊκή βάση του Αίνου και πως μπορεί σήμερα να αξιοποιηθεί (εικόνες)

Περίπου 1,5 χιλιόμετρο πριν την είσοδο στον πυρήνα του Εθνικού μας Δρυμού, συναντάμε τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις με τα περίφημα ραντάρ του Αίνου. Για να ακριβολογούμε βέβαια, δεν πρόκειται ακριβώς για ραντάρ, αλλά για κεραίες που αποτελούσαν τμήμα ενός μεγάλου νατοϊκού project με την ονομασία «ACE High» και είχε ως στόχο του την ασφαλή και άμεση επικοινωνία μεταξύ των χωρών της συμμαχίας την εποχή του ψυχρού πολέμου.

Το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε την περίοδο 1956-1960 και περιελάμβανε στην αρχική του φάση 82 βάσεις σε 9 χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα εκτός από την Κεφαλλονιά, ανάλογες εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν στην Πεντέλη, στο Πήλιο, στον Ζίρο Λασιθίου στο όρος Βίτσι στα σύνορα Καστοριάς – Φλώρινας και στο όρος Ίσμαρος της Ροδόπης. Το 1965 ολοκληρώθηκε μάλιστα η κατασκευή ενός ακόμη κεραιοσυστήματος, στην Εγκλουβή της γειτονικής μας Λευκάδας, προκειμένου να διευκολυνθούν περαιτέρω οι τηλεπικοινωνίες, κυρίως μεταξύ των βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Όπως διαπιστώσαμε από μία γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο, το σύστημα των βάσεων αυτών ουσιαστικά εκμεταλλευόταν το φαινόμενο της λεγόμενης τροποσφαιρικής διάχυσης των ραδιοκυμάτων, προκειμένου να δημιουργήσει κανάλια επικοινωνίας σε μεγάλες αποστάσεις. Σήμερα βέβαια η τεχνολογία αυτή είναι απηρχαιωμένη και έχει αντικατασταθεί από τα δορυφορικά συστήματα και το internet.

Η νατοϊκή βάση του Αίνου στην οποίο μάλιστα υπηρέτησαν την στρατιωτική τους θητεία αρκετοί Κεφαλλονίτες, μεταξύ των οποίων και συγχωριανοί μας, λειτουργούσε υπό την ευθύνη της Πολεμικής Αεροπορίας και ολοκλήρωσε τον κύκλο της τον Νοέμβριο του 1995. Έκτοτε οι υπερσύγχρονες κάποτε εγκαταστάσεις της με την απόκοσμη σήμερα ομορφιά, αφέθηκαν στην τύχη τους παρουσιάζοντας, όπως φαίνεται και στο φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύουμε, μία πραγματικά απογοητευτική εικόνα.

Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν γνωρίζουμε το ακριβές ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγκαταστάσεων, ούτε αν είχαν γίνει στο παρελθόν προσπάθειες για την αξιοποίησή τους. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο θεωρούμε επιβεβλημένο να εκμεταλλευτούμε τον χώρο με την υπέροχη θέα, καθώς η γειτνίασή του με τον Εθνικό Δρυμό του Αίνου τον καθιστούν ιδανικό για την δημιουργία δομής εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων. Είτε από τον Φορέα Διαχείρισης του Δρυμού στο πλαίσιο και της επικείμενης δημιουργίας του Γεωπάρκου Κεφαλλονιάς και του Πάρκου Σκοτεινού Ουρανού, είτε από την τοπική αυτοδιοίκηση. Αν δεν υπάρχει το ανάλογο σχετικό ενδιαφέρον, ο χώρος θα μπορούσε να μετατραπεί ακόμη και σε πάρκο ψυχαγωγίας με εγκαταστάσεις ιππασίας, escape rooms, πύργους αναρρίχησης, πίστα paintball ή lazer tag και καταστήματα εστίασης, αποτελώντας μία εναλλακτική μορφή δραστηριότητας για ντόπιους και τουρίστες.

Η κτιριακή μας κληρονομιά αποτελεί αναμφίβολα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας και πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με σεβασμό. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να την αξιοποιούμε με τρόπους που να δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Τρόποι υπάρχουν πολλοί. Αρκεί να υπάρχει και η ανάλογη θέληση!

Πηγή: poulatakefalonias.gr