Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του Γεράσιμου Σταματάτου

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 18:26

Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του Γεράσιμου Σταματάτου

Αλέκος Καλαφάτης

Ο Γεράσιμος Σταματάτος υπήρξε μια εμβληματική μορφή για την Κεφαλονιά. Ενεργός πολίτης, διακεκριμένος πνευματικός και κοινωνικός άνθρωπος, πρωταγωνίστησε με συνέπεια επί πολλές συναπτές δεκαετίες στην πόλη και το νησί μας.

Μία αναμφιβόλως διακριτή, αξιομνημόνευτη παρουσία, άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της στο τοπικό μας γίγνεσθαι.

Αλέκος Καλαφάτης

25/02/2021


Οικογένεια +Βασιλείου Σπ. Θεοδωράτου

Εις μνήμην …

… λιγοστές αράδες θα προσθέσουμε δια τον μεταστάντα Γεράσιμο Σταματάτο, συγγενή και ομοχώριό μας … ξεκίνησε φτωχόπαιδο και αξιώθηκε του μεγαλύτερου πλούτου: του σεβασμού, της εκτίμησης και της αγάπης στο πρόσωπό του ολάκερης της κοινωνίας … και τούτο το πέτυχε με την εντιμότητά του και την αγάπη του για τον συνάνθρωπο, με την ανιδιοτελή προσφορά του … . αποχαιρετούμε λοιπόν ένα ευπατρίδη ... με βαθιά ελληνική παιδεία ... έναν άνθρωπο της προσφοράς και της αγάπης ... το δε κενό που αφήνει τεράστιο ... .

Ταπεινά

Οικογένεια +Βασιλείου Σπ. Θεοδωράτου


ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗ ΜΟΝΉ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΤΉΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΤΡΟΥ ΠΟΡΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Μετὰ μεγάλης συγκινήσεως ἐπληροφορήθην διὰ τὴν κοίμησιν τοῦ ἀειμνήστου επί τριακονταετίαν Προέδρου, του μη κερδοσκοπικού σωματείου
«ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΤΡΟΥ ΚΕΦ/ΝΙΑΣ», ανδρὸς εναρέτου, λαμπρού, και αόκνου αυτού κ. Γερασίμου Ι. Σταματάτου. Διὰ της παρούσης επιθυμώ να σας εκφράσω τα θερμὰ συλλυπητήρια, τόσον εμού προσωπικώς όσον και ολοκλήρου του Ηγουμενοσυμβουλίου καὶ των πατέρων της Ιεράς Μας Μονής Γενεσίου Θεοτόκου Άτρου Πόρου Κεφαλληνίας δια την εκδημίαν του πολλά κοπιάσαντος καί προσφέροντος είς τήν Ιεράν μας Μονή, προσευχόμενος είς τον πανάγαθον Θεὸν ίνα τάξῃ τὴν ψυχὴν αὐτού ένθα οἱ δίκαιοι αναπαύονται.

Οι ολόθερμες προσευχές μας, για την αιώνια ανάπαυσή του, «εν σκηναίς δικαίων και εν χώρα ζώντων», είναι βεβαιωτικές της αληθινής αγάπης Μας προς εκείνον, και προς όλα τα μέλη της ιδικής του οικογένειας, γι’ αυτό και από όλους μας έχετε, μαζί με τις ευχαριστίες μας και την ευγνωμοσύνη μας.

Αν «ένας άνθρωπος μπορεί να γίνει ευτυχής και με τα μικρά» κατά τον Ελύτη, ο. κ. Γερασίμος Ι. Σταματάτος που ευλογήθηκε από τον Θεό να δοκιμάσει και τα μικρά και τα μεγάλα έντιμο βίο, πολύτιμη και ισόψυχη σύζυγο, ευλογημένα παιδιά, εκλεκτή οικογένεια και άλλα πολλά, υπήρξε πανευτυχής, προς τον Δοτήρα παντός αγαθού.

Ευχόμεθα, ώστε «ο πάσαν την οικονομίαν, διά την των βροτών σωτηρίαν υπερκάλλως πληρώσας, ο θανάτου δεσμούς αλύτους και κλείθρα Άδου διαρρήξας, ο ζωής κυριεύων και του θανάτου» να του χαρίσει «αντί των επιγείων τα επουράνια, αντί των φθαρτών τα άφθαρτα, αντί των προσκαίρων τα αιώνια» και να καταγράψει το όνομα αυτού «εν βίβλω ζωής», εφ’ όσον έχομε βεβαίαν την πεποίθηση, ότι «ούκ έστι θάνατος τοις δούλοις Αυτού εκδημούντων ημών από του σώματος και προς τον Θεόν ενδημούντων, αλλά μετάστασις από των λυπηροτέρων, επί τα χρηστότερα και θυμηδέστερα και ανάπαυσις και χαρά».

Εκ της Ιεράς Μονής

Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ

Ἀρχιμ. Δανιήλ Ζωγράφος


ΠΑΝΑΓΗΣ ΚΑΠΠΑΤΟΣ

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του αγαπητού μου θείου Γεράσιμου Σταματάτου

Η Κεφαλονιά αποχαιρετά αύριο ένα από τα σπουδαιότερα τέκνα της, τον Γεράσιμο Σταματάτο.

Ο Γεράσιμος Σταματάτος αποτέλεσε πρότυπο ενεργού πολίτη. Με την φιλομάθειά του, την πολυσχιδή κοινωνική προσφορά του και την αγάπη του για τον τόπο μας.

Διαυγής και δραστήριος μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Από τους τελευταίους μιας γενιάς που έζησε σε διαφορετικούς κόσμους. Στον ένα αιώνα της ζωής του, έζησε δραματικά γεγονότα που άλλαξαν πλήρως της φυσιογνωμία της Κεφαλονιάς. Ο ίδιος κράτησε αναλλοίωτη την αγάπη του για το νησί μας και τον πολιτισμό του.

Προσέφερε τα μέγιστα σε κορυφαίους θεσμούς και ιδρύματα της κοινωνίας μας. Στην τοπική Εκκλησία, τη Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας, το Κοργιαλένειο Ίδρυμα, το Κληροδότημα Βαλλιάνου.

Κυρίως όμως υπήρξε σύμβουλος και συμπαραστάτης σε κάθε πρόσωπο και φορέα που ενδιαφέρθηκε για την πρόοδο της κοινωνίας μας.

Η προσφορά του είναι τόσο μεγάλη, ώστε σήμερα συναντάμε το όνομα και το έργο του σε όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού μας.

Από την γενέθλια γη της Παλικής που τόσο αγάπησε, μέχρι τις κορυφές της Άτρου. Και από τους δρόμους του Αργοστολίου όπου τον ζήσαμε, μέχρι την Πρωτοχριστιανική Βασιλική του Φισκάρδου.

Σε προσωπικό επίπεδο είχα τη μεγάλη τύχη να είμαι στενός συγγενής του εκλιπόντος και στην πορεία της ζωής μου είχε για μένα και την οικογένειά μου μια ξεχωριστή θέση.

Τα πλέον θερμά μου συλλυπητήρια στα ξαδέλφια μου Καίτη και Σπύρο. Ας έχουμε όλοι την ευχή του. Η μνήμη του θα μείνει ζωντανή μέσα από τη δική μας αγάπη για τον τόπο μας. Καλό ταξίδι θείε…

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης


Δήμαρχος Ληξουρίου

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τον αγαπητό συμπατριώτη μας κ. Σταματάτο Γεράσιμο.

Το "ευχαριστώ" για όσα μας δίδαξε ο καλλιεργημένος αυτός άνθρωπος με την προσφορά του για δεκαετίες ολόκληρες σε όλες τις θέσεις που υπηρέτησε είναι λίγο για να καλύψει το μέγεθος της προσφοράς αυτής.

Το αστείρευτο πάθος του για τη ζωή και την γνώση και ο απαράμιλλος τρόπος που χρησιμοποιούσε την Ελληνική γλώσσα θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη μας. 

Αγαπητέ Γεράσιμε σε αποχαιρετούμε στο τελευταίο μεγάλο ταξίδι της ζωής σου , αφήνεις δυσαναπλήρωτο κενό.

Ο Δήμαρχος Ληξουρίου

Γιώργος Κατσιβέλης


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΤΡΟΥ ΚΕΦ/ΝΙΑΣ»

Διά την εκδημίαν τού αειμνήστου Προέδρου αυτού ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ Ι. ΣΤΑΜΑΤΑΤΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιον τού μη κερδοσκοπικού Σωματείου με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΤΡΟΥ ΚΕΦ/ΝΙΑΣ» αποτελούμενον από τον κ. Παναγάγγελον Καραβιώτην ως Αντιπρόεδρον, τη Λίλα Σπ. Καππάτου ως Γενική Γραμματέαν, τον κ. Γεράσιμον Πολλάτον ως Ταμίαν και το εξ΄ οφιτσίου μέλος Αρχιμανδρίτην πατέρα Δανιήλ Ηγούμενον τής Ι. Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Άτρου, εκφράζει τη βαθειάν του θλίψη για την εις Κύριον εκδημίαν τού από συστάσεως μέχρι και σήμερα επί τριακονταετία Προέδρου αυτού αειμνήστου Γερασίμου Ι. Σταματάτου, ο οποίος με τις άοκνες προσωπικές του προσπάθειες συνέβαλε καθοριστικά εις την αναστήλωσην, αναπαλαίωσην και ανακαίνισην τού υπό κατάρρευση Μεσαιωνικού Πύργου καθώς και τού Αρχονταρικίου τής Ι. Μονής Άτρου, τού αρχαιοτέρου Μοναστηρίου τής Κεφαλληνίας.

Ομόφωνα αποφασίζει:

1)Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια τού Συλλόγου εις τήν οικογένειαν τούτου.
2)Να παραστεί εις την εξόδιον ακολουθία διά τής Γενικής Γραμματέως τού Δ.Σ. Λίλας Σπ. Καππάτου – αγαπημένης ανιψιάς τού εκλιπόντος, η οποία θα αναγνώσει το παρόν και θα καταθέσει επί τής σωρού αυτού στέφανον ευγνωμοσύνης και αγάπης.
3)Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα εις τον τοπικόν έντυπον και ηλεκτρονικόν Τύπον.

Αργοστόλι 23 Φεβρουαρίου 2021

Διά το Διοικητικό Συμβούλιον

Ο Αντιπρόεδρος Παναγάγγελος Καραβιώτης


Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας

Με απέραντη θλίψη η Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας αποχαιρετά ένα εκλεκτό μέλος της, έναν χαρισματικό άνθρωπο, μία εξέχουσα προσωπικότητα της Κεφαλονιάς με αμέτρητες αρετές και βαθιά γνώση της τοπικής και όχι μόνο ιστορίας της πατρίδος μας.

Ο Γεράσιμος υπήρξε μια ιδιαίτερα ξεχωριστή   προσωπικότητα που συνδύαζε τις αρετές του πνευματικού ανθρώπου με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη. Ήταν ο αιώνιος έφηβος   του νησιού μας με ενεργή και καθημερινή παρουσία στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας έχοντας το χάρισμα να συνδυάζει την απέραντη αγάπη του για το παρελθόν με το άσβηστο ενδιαφέρον του για το μέλλον.

Υπήρξε ακούραστος υπηρέτης από την θέση του Γραμματέα σε πάρα πολλά ιδρύματα του τόπου μας πάντα παρών, πρόθυμος να βοηθήσει, να προτείνει, να συνδράμει κάθε φορά που προέκυπτε ανάγκη προσφέροντας με κόπο και θυσίες ένα τεράστιο έργο για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Λαμπρός οικογενειάρχης με ιδιαίτερη αγάπη για τα δύο του παιδιά την Καίτη και τον Σπύρο με τα οποία διατηρούσε μοναδική σχέση στοργής και φροντίδας ως το τέλος της ζωής του και στα οποία φρόντισε να εμποτίσει την άσβεστη αγάπη του για το νησί μας και τον τόπο καταγωγής του τα Μονοπολάτα.

Η παρουσία του επί σειρά ετών ως μέλος της Φιλαρμονικής μας υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική αφού ο πλούτος των γνώσεων του συχνά αποτέλεσε έμπνευση για αναζήτηση, και ενθάρρυνση για βελτίωση και πρόοδο.

Ο Πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο, τα Μέλη, οι εργαζόμενοι, οι μουσικοί και οι μαθητές της Φιλαρμονικής απευθύνουμε το Ύστατο Χαίρε.


ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ «ΠΑΝΑΓΗ Α. ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ» «ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΑΝΤΥΠΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                   

Η Διαχειριστική Επιτροπή των Κληροδοτημάτων «Παναγή Α. Βαλλιάνου» και «Σπυρίδωνος Φωτεινού Αντύπα Υπέρ της Κεφαλληνίας» συνήλθε σήμερα, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021, σε έκτακτη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, με αφορμή την εκδημία του προσφιλούς  συμπολίτη μας Γερασίμου Σταματάτου.

Η προσφορά του εκλιπόντος στον τόπο μας ήταν πλούσια και σημαντική τόσο από τις θέσεις που υπηρέτησε με συνέπεια και αξιοσύνη όσο και από την διαρκή και άοκνη προσπάθειά του για την διατήρηση και προαγωγή της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ο αείμνηστος Γεράσιμος Σταματάτος προσέφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του επί σειρά ετών και στα οικεία Κληροδοτήματα.    

Για τις υπηρεσίες του αυτές η Διαχειριστική Επιτροπή  αποφάσισε:

α) να εκφράσει την βαθύτατη θλίψη της για την εκδημία του Γεράσιμου Σταματάτου και τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του,

β) να διαθέσει, αντί στεφάνου, το ποσό των 1.000€ στο Κοργιαλένειο Ίδρυμα για την εκτέλεση φιλεκπαιδευτικού έργου εις μνήμην του εκλιπόντος και  

γ) να δημοσιεύσει σχετικό Δελτίο Τύπου στα τοπικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ. 

Για την Διαχειριστική Επιτροπή των Κληροδοτημάτων

 Πρόεδρος

Ιλαριανή Γρηγ. Τζανετάτου


Σωτήρης Κουρής

Ήταν ένας γλυκός και σεβαστός άνθρωπος .

Ήταν για μένα σαν δίκη μου οικογένεια γιατί μεγάλωσα μαζι με το γιο του Σπύρο σε όλες τις παρέες , τους προσκόπους , το Γυμνάσιο και συνεχίζουμε να είμαστε φίλοι αγαπημένοι .

Τον θαύμαζα για την ευγένεια του την μετριοφροσύνη του και τον μεγάλο του πνευματικό πλούτο για τα πολιτιστικά και εκκλησιαστικά δρώμενα του τόπου μας .

Με εντυπωσίαζε η ευκολία του να χειρίζεται την Ελληνική γλώσσα και ο πλούτος των γνώσεων του .

Πάντα ήθελα να τον ακούω να μου λέει ιστορίες για την Κεφαλονιά μας και γιαυτο καθόμουν με τις ώρες στο γραφειο του στην Κοργιαλενειο βιβλιοθήκη και η ευχαρίστηση μου ήταν να τον ακούω . Όραμα του η αναστήλωση της Ιερας μονής Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ατρο και η Παλαοχριστιανικη του Φισκάρδου . Πάντα καταλάβαινα ότι το δικό του ενδιαφέρον για τα δυο αυτά Χριστιανικά μνημεία επιβεβαίωναν την σπουδαιότητα τους . Γι αυτό και όταν είχα την δυνατότητα στήριξα κάθε επιθυμίες του , στα όρια βέβαια του εφικτού . Το όραμα του για αναστήλωση της Ιερας Μονής στην Ατρο πραγματοποιήθηκε όταν μου έφερε τις μελετες για την αναπαλαίωση του Πύργου στην αρχή , το 2002, και του εξωτερικού χώρου και το Αρχονταρικίου στην συνέχεια . Άμεσα και με την στήριξη του ΓΓ της ΠΙΝ κ Σ. Βόσδου εντάξαμε τα εργα στο Γ ΚΠΣ και έγιναν . Η χαρά του πολύ μεγάλη γιατί έβλεπε να πραγματοποιείτε το όραμα του . Το 2012 μου παρέδωσε την μελέτη της επισκευής και συντήρησης της εκκλησίας και του φούρνου και εγώ ανέλαβα οπως πάντα , να το εντάξω στο ΕΣΠΑ . Έλλειπε όμως η έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικου Συμβουλίου . Τελικά εγκρίθηκε το 2014 . Δεν πρόλαβα. Του είχα υποσχεθεί την επισκευή του δρόμου και παρ ότι την χρηματοδοτήσαμε , και διορθώσαμε την μελέτη της Δασικής Υπηρεσίας δεν καταφέραμε να τον φτιάξουμε γιατί κολλήσαμε στην επίβλεψη του Δασολόγου που μας επέβαλλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος λόγω της Προγραμματικής που είχαμε Υπογράψει.

9 Χρόνια μετά και δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί . Η επίσκεψη μας στην Παλαιοχριστιανική του Φισκάρδου το 2003 και το δέος μου όταν την αντίκρισα ακόμη το θυμάμαι . Δεν μπορούσα να φανταστώ το επιβλητικό μεγαλείο του μνημείου . Έκτοτε παρ όλες τις προσπάθειες , λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δεν έχουμε καταφέρει τίποτε το ουσιαστικό για την ανάδειξη της . Κλείνοντας αυτό το μνημόσυνο στο αγαπητό κύριο Γερασιμο Σταματατο δεν μπορώ να μην θυμηθώ την πρωτοβουλία του για το στήσιμο του μνημείου των Αδελφών Λειχούδη στην Κόκκινη πλατεία της Μόσχας . Με δίκη του επιστολή η οποία παραδόθηκε στον τότε πρωθυπουργό κ Κώστα Καραμανλή και πρωτοβουλία της τότε κυβέρνησης με την συνεχή επιμέλεια των νομαρχών Λευκαδίτη και Γεωργάτου οι συμπατριώτες μας ιδρυτές της Σλαβο-Γραικο - Λατινικης Ακαδημίας Επιστημών της Μόσχας , το πρώτο Ρωσικό Πανεπιστήμιο , βρήκαν την θέση που τους ανήκαν . Έργο ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΤΟΥ .

Τον ευγνωμονούνε γιαυτο και του υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με ιδιαίτερο ζήλο να στηρίζουμε καλά και αγαθά εργα αντάξια της δίκης του θέλησης και προσπάθειας.

Καλό Παράδεισο αγαπητέ μας κύριε Γερασιμε.

Σωτήρης Κουρής 24/2/2021


ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ  ΜΗΝΥΜΑ Μητροπολίτου Κεφαλληνίας

Ἐπί τῇ ἐκδημία τοῦ πολυσεβάστου Γερασίμου Σταματάτου, τέως Γραμματέως τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας ἐπί σειράν δεκαετιῶν, τοῦ πολλά καί πολύτιμα προσενεγκόντος τῇ Τοπικῇ Ἐκκλησίᾳ καί τῇ Τοπικῇ Κοινωνίᾳ τῆς Νήσου, συμμετέχοντες εἰς τό πένθος τῆς οἰκογενείας του, ἐκφράζομεν εἰς τά Μέλη τῆς οἰκογενείας αὐτοῦ τά θερμά μας συλλυπητήρια καί τίς πατρικές μας εὐχές, δεόμενοι Κυρίῳ τῷ Θεῷ ἡμῶν ἳνα ἀναπαύση τήν ψυχήν αὐτοῦ ἐν χώρᾳ ζώντων, εἲη δέ ἡ μνήμη αὐτοῦ ἂληστος.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ὁ Κεφαλληνίας Δημήτριος


Δήμαρχος Αργοστολίου - Θεόφιλος Μιχαλάτος

Ένας  σημαντικός άνθρωπος του Αργοστολίου και της  Κεφαλονιάς ο Γεράσιμος Σταματάτος έφυγε  101 ετών από τη ζωή.

Στη διαδρομή  ενός αιώνα έζησε όλα τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα και το νησί μας.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πνευματική του καλλιέργεια και ευρυμάθεια, τον είχαν καταστήσει για χρόνια έγκυρη κιβωτό πληροφοριών και συμβουλών που μετέφερε σε ιδιωτικούς , δημόσιους διαλόγους και σε κείμενα με τον χαρακτηριστικό καθαρευουσιάνικο λόγο του.

Υπηρέτησε το δημόσιο βίο με πολυετείς θητείες σε Ιδρύματα του τόπου μας, με κυριότερη την  παρουσία του ως Γραμματέας του Κοργιαλενείου Διοικητικού Συμβουλίου με την οποία καθιερώθηκε στη συνείδηση όλων ως στυλοβάτης του  Ιδρύματος.

Ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες για τη διάσωση πολιτιστικών και εκκλησιαστικών μνημείων της Κεφαλονιάς επιτυγχάνοντας θετικά αποτελέσματα.

Η προσωπικότητά του άφησε το ιδιαίτερο θετικό αποτύπωμά της στο Αργοστόλι και την Κεφαλονιά που αγάπησε και τίμησε ως πνευματικός άνθρωπος και ενεργός πολίτης.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια προς την οικογένειά του και ιδιαίτερα προς τα παιδιά του .

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου

Θεόφιλος Μιχαλάτος


Κοργιαλένειο Ίδρυμα Κεφαλληνίας

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Διοικητικόν Συμβούλιο του Κοργιαλενείου Ιδρύματος Κεφαλληνίας, αποτελούμενο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Δημήτριο ως Πρόεδρο, τον κ. Παναγιώτη Μπαζίγο ως Αντιπρόεδρο, τον Γ.Ν. Μοσχόπουλο ως Γενικό Γραμματέα και τα μέλη αυτού,  Γεράσιμο Σπ. Μπάλλα, Ιωάννη Κεκάτο, Βασίλη Ζησιμάτο, Αγησίλαο Κονιδάρη, πληροφορηθέν την εκδημία του Γερασίμου Σταματάτου Ειδικού Γραμματέα του  Συμβουλίου μας, προβαίνει στο παρόν ψήφισμα:

Α. Έχοντας υπόψη  την ποικίλη και πολυδιάστατη προσφορά του Γερασίμου Σταματάτου στην διάσωση του πολιτισμού του νησιού μας γενικότερα και ειδικότερα στην ουσιώδη προσφορά του στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, στο Κοργιαλένειο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο, στο Ιστορικό Αρχείο Κεφαλληνίας και στην Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, στην πολλάκις φροντίδα του για την ορθή λειτουργία του Ιδρύματος με την ουσιαστική προσφορά του,

Συμμετέχει στο πένθος της οικογενείας και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στα παιδιά και τα εγγόνια του.

Β. Αποφασίζει την κατάθεση στεφάνου στην σωρό του, διά  του Προέδρου του Δ.Σ., την ανάγνωση του παρόντος ψηφίσματος κατά την εξόδιο ακολουθία ως και την δημοσίευσή του στον τοπικό τύπο.

Αργοστόλι  23 Φεβρουαρίου 2021                                           

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

+ Ο ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΡΑΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΣΤΑΜΑΤΑΤΟ

Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του εκλεκτού κ. Γεράσιμου Σταματάτου που αποτελούσε  για όλους μας ένα φωτεινό παράδειγμα ευγενούς και μορφωμένου ευπατρίδη. Ήταν βαθύς γνώστης και άοκνος εργάτης  της ιστορίας και του πολιτισμού της Κεφαλονιάς, αλλά και της ελληνικής γλώσσας. Η παρακαταθήκη που μας κληροδοτεί είναι ανεκτίμητη. Προσέφερε πάντα ανιδιοτελώς στους συνανθρώπους του και μας παρακινούσε πάντα προς το καλό. Το κενό που αφήνει πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο.

 Ας είναι φωτεινός ο δρόμος του!

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ                

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ Π. ΤΡΑΥΛΟΣ


ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ  ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΤΟΥ

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας & Ιθάκης εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια του αγαπημένου και εκλεκτού, Γεράσιμου Σταματάτου.

Ο Γεράσιμος Σταματάτος με την πολυετή δράση του και συμμετοχή του στην κοινωνία της Κεφαλονιάς, έδωσε φωτεινό παράδειγμα κοινωνικής ευθύνης σε όλους εμάς. Η απώλειά του θα αφήσει δυσαναπλήρωτο κενό στο νησί μας.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ο Πρόεδρος,

Σταύρος Σπαθής


Παύλος Παπαδάτος

ΓΕΡΑΣΙΜΕ Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΜΑΣ ΣΟΥ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ.

Κάποιες φορές η γαλήνια ηρεμία ενός ανθρώπου σε συνδυασμό με τον υπέροχο πνευματικό του πλούτου  αναδεικνύουν την σπάνια, πολύ σπάνια προσωπικότητα του.

Μία τέτοια προσωπικότητα ήταν ο Γεράσιμος Σταματάτος. Όταν μιλούσε ο Γεράσιμος  όλοι σιωπούσαν για να τον ακούσουν, κυρίως όμως για να μάθουν. Ακόμη και αυτοί που έπρεπε να τους εξηγήσεις πολλές φορές τι ακριβώς ήθελε να πει. Βλέπεις… ο Γεράσιμος στην πραγματικότητα δεν συζητούσε, θα μπορούσα να πω ότι δίδασκε.

Η μοναδική εκφορά του λόγου του και η σπάνια γλώσσα  που χρησιμοποιούσε, εμπλουτισμένη με αυτούσια ευαγγελικά και φιλοσοφικά αποσπάσματα, σε έκαναν να τον θαυμάζεις και να τον χαίρεσαι γιατί στο πρόσωπό του έβλεπες έναν ιδανικό εκπρόσωπο του αξεπέραστου κεφαλλονίτικου πνεύματος και κουλτούρας. Ο Γεράσιμος αποδήμησε εις Κύριον σε ηλικία 101 χρόνων. Η Κεφαλονιά μας έγινε φτωχότερή. Ο Γεράσιμος όμως άφησε πίσω μία πλούσια παρακαταθήκη. Γεράσιμε, σε ευχαριστώ για όλα όσα μας έμαθες, για όλα όσα προσέφερες στο νησί μας και πάνω από όλα σε ευχαριστώ για την φιλία σου με την οποία τίμησες εμένα και την Αννέτα.

Καλό ταξίδι Γεράσιμε.