Αγωνιστική Συνεργασία Ε.Β.Ε.: Κινητοποίηση την Τετάρτη 27/1

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 12:35

Αγωνιστική Συνεργασία Ε.Β.Ε.: Κινητοποίηση την Τετάρτη 27/1

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ε.Β.Ε.

(Αυτοαπασχολούμενων και μικρών Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων, αυτοκινητιστών)

 

Συνάδελφοι-συναδέλφισες

Η ΑΣΕ συμπαραστέκεται στους επαγγελματίες που άνοιξαν και δίνουν μεγάλο αγώνα για να καλύψουν ένα τμήμα των απωλειών τους. Ταυτόχρονα το μυαλό μας παραμένει στους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης που ζουν το μαρτύριο των κλειστών καταστημάτων.

Η κυβέρνηση προχώρησε στην μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, όμως δεν πήρε κανένα μέτρο που θα απομακρύνει τον κίνδυνο ενός νέου κλεισίματος των μαγαζιών μας. Η ανησυχία μας μεγαλώνει καθώς όλοι οι παράγοντες που μας οδήγησαν στο κλείσιμο με ευθύνη της κυβέρνησης παραμένουν.

Η πρόσκαιρη κίνηση τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο δεν μας έσωσε, τα νέα χρέη ήρθαν και προστέθηκαν με τα προηγούμενα. Όσοι συνάδελφοι με τη χαλάρωση των μέτρων άνοιξαν τα μαγαζιά τους δεν ξέρουν για πόσο, δεν μπορούν να οργανώσουν τη δουλειά τους και να προγραμματίσουν ακόμη και τα στοιχειώδη όπως παραγγελίες και άλλα. Η εστίαση για άγνωστο χρονικό διάστημα παραμένει κλειστή.

Καμία αυταπάτη! Η κυβερνητική πολιτική δεν μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο. Εμείς οι μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι δεν χάσαμε τις πολυτελείς διακοπές μας στο εξωτερικό, χάσαμε την ελπίδα και μέρα με τη μέρα είμαστε όλο και πιο βουτηγμένοι στα χρέη. Τα μισό-δανεικά της «επιστρεπτέας προκαταβολής», για όσους τα πήραν, δεν αρκούν για να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα. Από την άλλη τα δις του ταμείου ανάκαμψης περιμένουν τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια.

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη σημερινή, άθλια κατάσταση! Τα θύματα από την πανδημία ξεπέρασαν τους 5.000 συμπολίτες το τελευταίο δίμηνο. Η πολιτική της κυβέρνησης στο μέτωπό της υγείας, όλο το προηγούμενο διάστημα στοιχίζει ζωές. Καμία αυταπάτη! Η κυβερνητική πολιτική δεν μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο. Ο εφησυχασμός που καλλιεργεί, ότι τάχα η επιστροφή στην κανονικότητα θα δώσει άμεση λύση στα προβλήματά μας, είναι επικίνδυνος!

Την ίδια ώρα, και με αυτή την κατάσταση, η Κυβέρνηση επισπεύδει και τα μέτρα για περιορισμό των λαϊκών κινητοποιήσεων. Επομένως καμία εμπιστοσύνη σε όσους υπόσχονται την δήθεν ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ίδια στιγμή σκάβουν τον λάκκο στους αυτοαπασχολουμένους και άλλους μικρούς ΕΒΕ με το σχέδιο Πισαρίδη.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ έχουν βαριές ευθύνες, έδωσαν και δίνουν άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική, πρωταγωνιστούν σε δηλώσεις και διαπιστώσεις αλλά στο «δια ταύτα» δεν κάνουν το παραμικρό.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Στην οριακή κατάσταση που έχουμε βρεθεί, ο μόνος δρόμος που μπορεί να αποδώσει είναι της μαχητικής διεκδίκησης. Έχουμε τη δύναμη να αυξήσουμε την πίεση στην κυβέρνηση, να αποσπάσουμε τα αναγκαία μέτρα στήριξης που θα είναι πραγματική ανάσα για όλους τους συναδέλφους. Να σταθούμε μπροστά στις απαιτήσεις των καρών, ανοίγοντας νέα σελίδα αγώνα. Διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση των παρακάτω δίκαιων αιτημάτων μας, πρώτα και κύρια για όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη, όσους βρίσκονται σε αναστολή και όσων έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.

Απαιτούμε:

  • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων. 
  • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών τους την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
  • Ο τρέχον κύκλος “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων
  • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
  • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για άλλους α/α.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
  • Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Για την Αντιμετώπιση Πανδημίας:

  • Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό των νοσοκομείων και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επιστροφή και λειτουργία της ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς.
  • Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.
  • Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
  • Ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Είναι ώρα δράσης, ώρα ευθύνης! Κανείς να μη μείνει με σταυρωμένα τα χέρια!

Η ΑΣΕ καλεί τους συναδέλφους και τους επαγγελματικούς συλλόγους σε κινητοποίηση-παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου και ώρα 12:30 στο Δημαρχείο Αργοστολίου.

 

Τσιμάρας Νικόλαος                                                 Γρηγορόπουλος Σταύρος




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250