Οδ. Γαλιατσάτος: “Επιτακτική η ανάγκη μόνιμου γιατρού στον Πόρο - Στα υποέργα για τον "Ιανό" ο Μυκηναϊκός Τάφος Τζαννάτων, κινδυνεύει να χαθεί το ΕΣΠΑ!”

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 12:09

Οδ. Γαλιατσάτος: “Επιτακτική η ανάγκη μόνιμου γιατρού στον Πόρο - Στα υποέργα για τον "Ιανό" ο Μυκηναϊκός Τάφος Τζαννάτων, κινδυνεύει να χαθεί το ΕΣΠΑ!”

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 103,9 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Οδυσσέας Γαλιατσάτος, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πόρου.

Αναδείχθηκαν δύο πολύ σημαντικά θέματα κατά την διάρκεια της συνέντευξης.

1ον) Η Ασφάλεια των κατοίκων του Πόρου και των γύρω περιοχών,καθώς  το αγροτικό ιατρείο, δεν λειτουργεί με συνέπεια οι κάτοικοι να μην έχουν ούτε τη στοιχειώδη ιατρική φροντίδα.

2ον) Σε επικίνδυνες ατραπούς οδηγεί το σκεπτικό του εφόρου αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς για ένταξη του Μυκηναϊκού τάφου των Τζαννάτων σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα που αφορά στην αποκατάσταση ζημιών απο το πέρασμα του “Ιανού.”

Συνοπτικά ο κ. Γαλιατσάτος ανέφερε:

Από το 2016 ο Πόρος δεν έχει αγροτικό γιατρό. Οι όποιες προσπάθειες έγιναν μέχρι και σήμερα δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα


Στο τέλος του 2019 απευθυνθήκαμε στην 6η ΥΠΕ,στο Υπουργείο Υγείας και στούς αρμόδιους φορείς για την στελέχωση του αγροτικού ιατρείου.

Το αγροτικό ιατρείο του Πόρου είναι πλήρως εξοπλισμένο και προσφέρεται για την κάλυψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας της περιοχής.Δεν λάβαμε καμία απάντηση.

Η ανασφάλεια που επικρατεί όχι μόνο στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες μας είναι μεγάλη,ο Πόρος και οι γύρω περιοχές δέχονται πολλούς τουρίστες κατά την θερινή περίοδο,η ταλαιπωρία,η οικονομική επιβάρυνση επίσης δεν είναι αμελητέες από την στιγμή που το Γ.Ν Αργοστολίου απέχει 42 χιλιόμετρα από τον Πόρο.

Η περιοχή μας έχει αρκετούς υπερήλικες που δεν έχουν την δυνατότητα συνταγογράφησης και μιάς πρώτης διάγνωσης ,με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να φεύγουν κατά την χειμερινή περίοδο”.

Σημείωσε δε,ότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν το 2019 έφεραν κάποια αποτελέσματα με τις επισκέψεις δύο γιατρών από το Κέντρο Υγείας Σάμης δύο με τρείς φορές την εβδομάδα, όμως με την αιτιολογία των περιοριστικών μέτρων λόγω του covid-19 σταμάτησαν οι επισκέψεις(Αυτό όμως δεν έγινε σε άλλα αγροτικά ιατρεία).

Ιούνιο-Ιούλιο επανήλθαν οι γιατροί μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020.

Έκτοτε δεν λειτουργεί το αγροτικό ιατρείο Πόρου.

Ο Πόρος εκτός των άλλων σημείωσε,είναι και το κεντρικό λιμάνι της Κεφαλονιάς και είναι επιτακτική η ανάγκη ύπαρξης ενός μόνιμου γιατρού.

“Είναι καιρός να ευαισθητοποιηθούν για αυτό το θέμα οι αρμόδιοι,ο Δήμαρχος κος Μιχαλάτος μας ενημέρωσε ότι καταβάλλει προσπάθειες γι αυτό,όπως και ο Βουλευτής κος Καππάτος και πιστεύω να έχουμε θετικά αποτελέσματα και το εύχομαι”

Όσον αφορά τον Μυκηναικό Τάφο των Τζανάτων επεσήμανε ότι “ενώ η χρηματοδότηση για την ανάδειξη και προστασία του από το ΕΣΠΑ είναι στο τελικό στάδιο ,ο έφορος αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς για να εκμεταλλευθεί τις επιδοτήσεις από το καταστροφικό πέρασμα του “Ιανού”,στα υποέργα τα οποία ενέταξε,ενέταξε και τον Μυκηναϊκό Τάφο με ποσό 100.000 ευρώ.

Αυτή η ενέργεια του εγκυμονεί κινδύνους απένταξης του έργου από το ΕΣΠΑ και απώλεια δεκαπλάσιων χρημάτων που τα έχει ανάγκη για την προστασία και ανάδειξη του.

Εάν ενταχθεί ο τάφος σε ένα πρόγραμμα,τότε απεντάσσεται από ένα άλλο.

Υπερτόνισε δε,”Επισκεφθήκαμε τον έφορο και του επισημάναμε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί,η απάντηση του ήταν ότι υπάρχει μία χρονική καθυστέρηση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και γι αυτό ενήργησε όπως ενήργησε. Όμως εμείς,θέλουμε την ένταξη του στο ΕΣΠΑ.

Περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχουμε απο τον αντιπεριφερειάρχη και τον Βουλευτή που ενημερώθηκαν αμέσως ,για αυτό το ευαίσθητο θέμα.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

{https://soundcloud.com/user-46829938/o-inkefalonia-103-9-4}