H Λαϊκή Συσπείρωση για την κατάργηση του δρομολογίου Πάτρα - Σάμη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 09:01

H Λαϊκή Συσπείρωση για την κατάργηση του δρομολογίου Πάτρα - Σάμη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στο  πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο  του Δήμου Σάμης στις  19/1/2021 ως εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης έθεσα το θέμα της απομόνωσης  και της συγκοινωνιακής εγκατάλειψης των συμπολιτών μας (ακτοπλοϊκής και χερσαίας) σε όλη την επικράτεια του Δήμου  μας, μετά και την κατάργηση του δρομολογίου Πάτρα-Σάμη για άλλη μια φορά, από την εταιρεία «Levante Ferries».

 Η Δ.Αρχή (ΣΥΡΙΖΑ), όχι μονάχα υποβάθμισε  το θέμα, αλλά προκλητικά ο κ.Δήμαρχος το «έκλεισε», δηλώνοντας  ότι «….ιδιώτες είναι ότι τους συμφέρει κάνουν!!!».  

Από την πλευρά της  σύσσωμα και η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) που έχει δηλώσει επίσημα ότι  «βάζει πλάτη» στο έργο της  Δ.Αρχής για να  περνάει η αντιλαϊκή πολιτική, επέδειξε με την στάση της  την σύμφωνη γνώμη της στην τακτική και στην  θέση της Δ.Αρχής σχετικά με το θέμα, στηρίζοντας και αυτή τις απαράδεκτες επιλογές των εφοπλιστών.

Για άλλη μια φορά οι λαϊκή ανάγκη της έστω και στοιχειώδους  ακτοπλοϊκής και χερσαίας συγκοινωνίας, βρίσκεται στις μυλόπετρες των εφοπλιστικών και επιχειρηματικών κερδών, με ευθύνη όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και των τοπικών αρχών.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε τους  εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στον Δήμο μας που «πληρώνουν το μάρμαρο» να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Επισυνάπτω την σχετική ερώτηση που κατέθεσα στο Δημοτικό συμβούλιο.

Σάμη 19/1/2021                                                         Για την  Λαϊκή Συσπείρωση

                                                                                   Νικόλαος      Αθανασάτος                                                    

                                                                                   Δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Σάμης


Ερώτηση                                                                                 Προς:  τον κ. Δήμαρχο Σάμης  κ. Μονιά- Νέτη                                                                                                                                                 

Του Δημοτικού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης  

 Αθανασάτου Νικόλαου                    

Κύριε Δήμαρχε

Το  Σάββατο 16 /1/2020 η εταιρεία «Levante Ferries», σταμάτησε την ακτοπλοϊκή σύνδεση από το λιμάνι της Σάμης προς την Πάτρα.

Εκτός του γεγονότος ότι  με την περικοπή του συγκεκριμένου μοναδικού δρομολογίου  από το λιμάνι της Σάμης ουσιαστικά καταργείται και η συγκεκριμένη προσέγγιση απομονώνοντας τη Σάμη και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας για άλλη μια φορά, προκύπτουν και σοβαρά προβλήματα στην μετακίνηση των συμπολιτών μας από και προς την Ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως προς Πάτρα και Αθήνα.

Συγκεκριμένα, επειδή με το δρομολόγιο που καταργήθηκε εξυπηρετούνταν και οι επιβάτες και τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς Πάτρα και Αθήνα, μετά την κατάργησή του και επειδή σε όλη την επικράτεια του Δήμου μας , από το Φισκάρδο μέχρι το Πυργί, δεν υπάρχει καμιά χερσαία συγκοινωνία που να εξυπηρετεί την μετάβαση των συμπολιτών μας προς το λιμάνι του Πόρου προκειμένου να πάρουν από εκεί το λεωφορείο που  πραγματοποιεί το μοναδικό δρομολόγιο Κεφαλονιά- Αθήνα  και αντίστροφα ( 8 το πρωί), το ταξίδι αυτό  γίνεται, εκτός από μια «οδύσσεια» και πανάκριβο αφού οι συμπολίτες μας συνήθως μισθώνουν «ΤΑΧΙ».  Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και το γεγονός ότι στην διάρκεια της εβδομάδας υπάρχει μόνο μια ημέρα δρομολόγιο ΚΤΕΛ που συνδέει τις  Δημοτικές ενότητες και το Δήμο μας με το Αργοστόλι (κάθε Τετάρτη), τότε καταλαβαίνει κανείς την απομόνωση που βιώνουν κυρίως οι ηλικιωμένοι και φτωχοί συμπολίτες μας που δεν έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο για να κινηθούν.

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι απαιτείται ο Δήμος Σάμης και εσείς ως δημοτική Αρχή, να πάρετε πρωτοβουλίες ώστε να αρθεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. 

Ο Δήμος Σάμης να απαιτήσει να επανέλθει το δρομολόγιο και η προσέγγιση Σάμη –Πάτρα και αντίστροφα. Η δικαιολογία της εταιρείας για χρήση της χειμερινής ακινησίας του συγκεκριμένου καραβιού πρέπει να σταματήσει, αφού όχι μονάχα το δρομολόγιο αυτό επιδοτείται, αλλά έχει και την δυνατότητα να δρομολογήσει άλλο πλοίο στην γραμμή.

Απαιτείται επίσης να μειωθούν τα εισιτήρια για επιβάτες και οχήματα και να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση να πληρώνουν  το κόστος όλων αυτών των επιλογών για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι και φτωχοί συμπολίτες μας που θέλουν να ταξιδέψουν. 

Προτεραιότητα και μάλιστα σε αυτές τις δύσκολες για το λαό συνθήκες της πανδημίας, πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας και όχι τα κέρδη ή μείωσή τους των εφοπλιστών.

Σάμη 18/1/2020                      Ο ερωτών Δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης

                                                                                     Νικόλαος      Αθανασάτος