Μπατιστάτος: «Κοινωνική προσφορά και όχι επαναστατική γυμναστική το νέο Γηροκομείο»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 20:33

Μπατιστάτος: «Κοινωνική προσφορά και όχι επαναστατική γυμναστική το νέο Γηροκομείο»

Θα ξεκινήσω απ’ τα εύκολα. Όχι ότι τα επόμενα απαιτούν γνώσεις πυρηνικής φυσικής, λίγη περισσότερη σοβαρότητα απαιτούν.

- Τα λαμπάκια του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στον περίβολο του Δημοτικού Γηροκομείου δεν κάηκαν, απλώς προχθές το βράδυ έπεσε η ασφάλεια στον κεντρικό πίνακα (με τις 200 και πλέον ασφάλειες) και επειδή το νοσηλευτικό μας προσωπικό δεν είναι υποχρεωμένο να γνωρίζει από αμπέρ, βολτ και πριονωτούς διακόπτες το επόμενο πρωί ο ηλεκτρολόγος μας σήκωσε τον διακόπτη και έκτοτε το δέντρο μας είναι και πάλι φωτεινό.

- Δεύτερον, οι φωτορεπόρτερ του πολιτικού – κοσμικού ρεπορτάζ θα μπορούσαν να μας πάρουν ένα τηλέφωνο να μας πουν ότι έφυγε ένας καβαλάρης απ’ τα κεραμίδια του μοναστηριού (παλιό γηροκομείο) λόγω του Ιανού. Θα μπορούσαν βέβαια και να γνωρίζουν αυτό που γνωρίζει όλη η κοινωνία, ότι ο Δήμος Αργοστολίου έχει δεσμευθεί απέναντι στην Ι. Μητρόπολη να αποκαταστήσει τις φθορές του χρόνου στον ξενώνα που χρησιμοποιούσαμε για τις ανάγκες του Ιδρύματος. Εκφράσεις όπως “γαιδούρια, ντροπή σας” τις κρίνει η κοινωνία.

- Τρίτον και σημαντικότερον γιατί αγγίζει τα όρια της πυρηνικής φυσικής, αν κάποιος κατασκευάσει σήμερα ένα οίκημα (δεν λέω για κτίριο ανάλογου όγκου με το νέο Γηροκομείο) και για τον Α, Β ή Γ λόγο το κατοικήσει μετά από μια δεκαετία υπάρχει περίπτωση να μη χρειαστεί παρεμβάσεις; Υπάρχει περίπτωση να μην έχει υγρασία, βραχυκυκλώματα ή σωλήνες νερού που “θα τα τινάξουν” μόλις δεχτούν πίεση απ’ το κεντρικό δίκτυο; Υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει σκουριασμένη βάνα στο υδραυλικό δίκτυο ή πετσικαρισμένη ψευδοροφή; Υπάρχει βέβαια και ένα δυσκολότερο ερώτημα προς την παράταξη της Λαικής Συσπείρωσης. Έχουν έρθει ποτέ στο Γηροκομείο ακόμα και αυτοί οι οποίοι είναι στο ΔΣ να δουν αν οι ηλικιωμένοι αισθάνονται ασφαλείς και είναι χαρούμενοι λόγω της μεταφοράς του Ιδρύματος στο νέο κτίριο; Έχουν μιλήσει ποτέ μαζί τους; Και αν και αυτά είναι δύσκολα ερωτήματα, ας πουν στην κοινωνία αν έχουν περπατήσει γενικώς μέσα στους χώρους του νέου (ή του παλιού έστω) Γηροκομείου. Οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις της επαναστατικής γυμναστικής είναι καλές αλλά μόνο για δημιουργία εντυπώσεων. Για την ενημέρωση του κόσμου γιατί αυτό είναι το ζητούμενο και όχι οι αγωνίες της Λαικής Συσπείρωσης, σαφώς και το κτίριο είχε λειτουργικά θέματα τα οποία ήδη έχουν αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό και θα αποκατασταθούν και τα υπόλοιπα. Και αυτό οφείλεται βεβαίως στον Δήμαρχο Αργοστολίου, στην Πρόεδρο του Ιδρύματος, στο ΔΣ, στη Διεύθυνση και στο σύνολο του προσωπικού του το οποίο έχει φτύσει αίμα για να μην είναι το νέο Γηροκομείο η ντροπή της Κεφαλονιάς. Αν θυμάμαι καλά αυτό το κτίριο φάντασμα μέχρι πρότινος, κόστισε στους φορολογούμενους περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ. Και το πρόβλημα είναι αν θα ξοδέψουμε 20 ή 50 χιλιάρικα για να το λειτουργήσουμε; Ή υπάρχει περίπτωση να δει κανείς τα λειτουργικά του προβλήματα χωρίς να μπει μέσα; Ή υπάρχει περίπτωση η όποια δικαστική διαμάχη του Δήμου με τον εργολάβο (αν υπάρξει – αυτό δεν το γνωρίζω) να κρατήσει λιγότερο από μια διετία, πενταετία ή δεκαετία ακόμα; Τέλος θέλω να ξαναπώ αυτό που ήδη έχω πει. Ουδέποτε κανείς μέσα στο Γηροκομείο έκανε πολιτική, μικροπολιτική ή αντιπολίτευση. Γιατί όλοι μας (ελπίζω στην πορεία να μην μπει ερωτηματικό σε αυτό το “όλοι μας”) την υπόθεση του νέου Γηροκομείου την είδαμε σαν κοινωνική προσφορά και όχι ως πολιτική καριέρα ή επαναστατική γυμναστική.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους με Υγεία!

Αριστοτέλης Μπατιστάτος

Αντιπρόςδρος του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου