Π. Καππάτος: Για την πορεία αποκατάστασης και αποζημιώσεων από τον “Ιανό”, την κατάσταση στο ΓΝ Κεφαλονιάς, τα μέτρα για την Πανδημία - “Σπουδαίο ότι θα γίνει Μουσείο Γεράσιμου Σκλάβου στο Αργοστόλι”

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 15:26

Π. Καππάτος: Για την πορεία αποκατάστασης και αποζημιώσεων από τον “Ιανό”, την κατάσταση στο ΓΝ Κεφαλονιάς, τα μέτρα για την Πανδημία - “Σπουδαίο ότι θα γίνει Μουσείο Γεράσιμου Σκλάβου στο Αργοστόλι”

Συνέντευξη στον Ρ/Σ ΙNKEFALONIA 103,9

Στην εκπομπή του Inkefalonia 103,9 “Μέρα Μεσημέρι” με τον Γιώργο Χαλαβαζή, φιλοξενήθηκε ο Βουλευτής Κεφαλονιάς - Ιθάκης Παναγής Καππάτος.

Τα θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν συνοπτικά είναι τα εξής:

Για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών από τον “Ιανό”:

Αυτή τη στιγμή γίνονται τα μικρότερα έργα για να μπορούν να λειτουργήσουν οι δρόμοι. Τα μεγαλύτερα έργα τα οποία θα γίνουν είτε απο τους Δήμους ,είτε από την Περιφέρεια, βρίσκονται σε εξέλιξη και σε στάδιο που δεν φαίνεται ακόμη σε εμάς,διότι πρέπει να γίνουν τα τεχνικά δελτία,πρέπει να γίνει η δέσμευση των χρημάτων απο τα Υπουργεία και να αποσταλούν στους Δήμους και μετά να προκηρυχθούν οι μελέτες για να ακολουθήσουν οι δημοπρασίες.

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι από την πλευρά των Δήμων έχουν συνταχθεί τα τεχνικά δελτία για τις ανάγκες αποκατάστασης των έργων,έ χουν σταλεί στα αρμόδια Υπουργεία( Εσωτερικών και Υποδομών),έχουμε κάποιες υπερβάσεις στα χρήματα τα οποία είχαν εξαγγελθεί αρχικώς,θα προσπαθήσουμε να τις καλύψουμε. Εκεί εμπλέκομαι και εγώ ερχόμενος σε επαφή με τα Υπουργεία. Ας πούμε για τον Δήμο Αργοστολίου,χρειαζόμαστε περισσότερα απο τα 2.000.000 ευρώ, οι ανάγκες είναι στα 2.900.000 ευρώ. Από κει και πέρα το πως θα εξελιχθούν τα έργα ,αρμόδιοι να ενημερώσουν είναι οι Δήμαρχοι και η Περιφέρεια. Τα έργα που αφορούν την Περιφέρεια είναι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ,πρέπει να δούνε αν θα τα πάνε με τον επείγοντα τρόπο επειδή είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,η με τον συνήθη. Να γνωρίζετε όμως,ότι υπάρχει ένας οργασμός εργασίας στο στάδιο το είμαστε τώρα ,ώστε να γίνει η αποδέσμευση των χρημάτων. Οι δήμοι ωστόσο δουλεύουν εντατικά.

¨Οσον αφορά την πορεία των αποζημιώσεων για ιδιώτες και επιχειρήσεις:

Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, ίσα -ίσα παρατρέχουμε, τρέχουμε πιο μπροστά από ότι θα έπρεπε ίσως. Με την νομοθεσία θα έπρεπε κανονικά για να αποζημιωθούν σ αυτές τις περιπτώσεις ιδιώτες και επιχειρήσεις ,προβλέπεται ένα στάδιο απο συνεχείς ελέγχους και εγκρίσεις απο τρία συναρμόδια υπουργεία ,ο Πρωθυπουργός θέλησε να παρακάμψει αυτή την μεθοδολογία που υπήρχε ως τώρα,μία μεθοδολογία που έχει καταστήσει αδύνατον να αποζημιωθούν έως σήμερα οι πληγέντες απο τον σεισμό του 2014 και τις βροχοπτώσεις του 2015. Επειδή ξέραμε αυτή την παθογένεια, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή εντός 2 μηνών να βρεθεί τρόπος αποζημίωσης. Έχει ξεκινήσει λοιπόν με τους γνωστούς ελέγχους αρχικά απο τις διάφορες επιτροπές και με τις αιτήσεις που γίνονται στον ΚΑΔ..gr (https://ianos-aid.services.gov.gr ).

Οι έλεγχοι σταμάτησαν να γίνονται διότι τα συνεργεία έφυγαν για την Σάμο λόγω του σεισμού,συνεχίζονται όμως και γίνονται οι αιτήσεις. Το πρώτο στάδιο ελέγχου που γίνεται είναι αν αυτοί που αιτούνται τις αποζημιώσεις είναι πράγματι οι ιδιοκτήτες, αν είναι η πρώτη κατοικία κ.τ.λ.και όταν γίνεται αυτή η διασταύρωση, εντολή του Πρωθυπουργού είναι να πληρώνονται αμέσως οι δικαιούχοι και μετά θα γίνει σε δεύτερο στάδιο ένας έλεγχος της πραγματικής ζημιάς την οποία έχουν δηλώσει οι αιτούντες τις αποζημιώσεις. Οι αποζημιώσεις είναι συνεχείς,ταχύτατες.

¨Οσον αφορά τις θεωρούμενες μικρές αποζημιώσεις για κάποιους επιχειρηματίες:

Η απόφαση της κυβέρνησης ήταν οριζόντια για το ποσό των αποζημιώσεων ,από κει και πέρα φαντάζομαι ο κάθε επιχειρηματίας η ο κάθε ιδιώτης για το σπίτι του να έχει προβλέψει την ιδιωτική ασφάλιση. Ο συνδυασμός αυτών των δύο, θα έχει αποζημίωση 100%. Αν δεν έχει κάνει ιδιωτική ασφάλιση,αυτές είναι οι δυνατότητες του κράτους . Όσον αφορά τον ΕΛΓΑ, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν 100%. Δεν έχουν δοθεί αυτές οι αποζημιώσεις ακόμα ,αλλά θα δοθούν. Είναι η πρώτη φορά που το κράτος έχει αντιδράσει έγκαιρα και ας μην γελιόμαστε έχει μπει πολύ χρήμα στα νησιά μας.

¨Οσον αφορά την πεζογέφυρα της Σάμης:

Απο τα πρώτα μελήματά μου ήταν να δω τι συμβαίνει εκεί πέρα.Ήταν να γίνει μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ του στρατού και της Περιφέρειας για να εκτελέσει το έργο της γέφυρας η ΜΟΜΚΑ. Είχα φροντίσει ως Βουλευτής,να πείσω το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι είναι ένα στρατιωτικό έργο και πρέπει να το εκτελέσει ο στρατός. Αυτή ήταν η δική μου συμμετοχή,υπέγραψε το Υπουργείο την κατασκευή, υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση,είχε έρθει και ο διοικητής της ΜΟΜΚΑ για να δει πως θα κατασκευαστεί,όμως ο “Ιανός” άλλαξε πολλά από τα δεδομένα,άλλαξε η κοίτη του ρέματος,μεγάλωσε, οπότετε οι ανάγκες πλέον είναι για μία άλλη γέφυρα,άλλων διαστάσεων,οπότε δεν μπορεί να εκτελεστεί η προγραμματική σύμβαση που ήταν για μία γέφυρα 13 η 15 μέτρων,τώρα μιλάμε για μια γέφυρα η οποία θα είναι άνω των 20-25 μέτρων. Άρα μιλάμε για μια γέφυρα που μπορεί να φτιαχτεί είτε πάλι με μια προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που δεν το βλέπω να γίνεται αυτό,διότι ο Δήμος Σάμης θέλει να κατασκευάσει ο ίδιος την γέφυρα. Μέσα στα τεχνικά δελτία που υπέβαλλε στο Υπουργείο Εσωτερικών,έχει την κατασκευή τριών γεφυριών,μένα απο τα τρία γεφύρια,είναι και η συγκεκριμένη πεζογέφυρα. Η πεζογέφυρα χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο και ο Δήμος Σάμης θέλει να φτιάξει μόνος του την γέφυρα αυτή.

Για την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς:

Το σημαντικό πρόβλημα στο νοσοκομείο είναι η Παθολογική Κλινική,ο ένας παθολόγος τελεί υπο παραίτηση, έχω κάνει αίτημα και στον Υπουργό και στον Υφυπουργό να δώσουν κάποια λύση,πρέπει να ενισχυθεί ο γιατρός που εργάζεται στο νοσοκομείο έτσι ώστε να μην χρειαστεί να φύγει. Έχουμε πέσει πάνω στην πανδημία και είναι δυσεύρετοι οι γιατροί,αλλά γίνονται μεγάλες προσπάθειες απο το Υπουργείο ,είναι ενήμερη και η 6η ΥΠΕ για να βρεθεί μία λύση. Στις άλλες κλινικές δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Υποστελέχωση πάντα υπήρχε και υπάρχει, περιμένουμε κρίσεις απο δύο προκηρύξεις για γιατρούς,ελπίζω ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα. Από κει και πέρα οι επιπτώσεις απο την μετατροπή του νοσοκομείου σε άγονο,θα φανούν την επόμενη χρονιά. Είμαι σίγουρος γιατί ήδη υπάρχει ενδιαφέρον. Οι γιατροί θα πηγαίνουν και θα έρχονται,όμως πέντε χρόνια ιατρικής θητείας δεν θα φέρνει αναστάτωση στο νοσοκομείο. Επειδή όμως έγινε προσθήκη στον νόμο,θεωρώ ότι συμπεριλαμβάνει τους πάντες και τους υπηρετούντες εδώ.

Πρέπει να πούμε επίσης το πόσο καλά χειρίζονται οι γιατροί και το προσωπικό του νοσοκομείου μας το θέμα του Κορονοιού. Είχαμε τέσσερις νοσηλείες ,μία παραμένει ,το χειρίστηκαν πολύ καλά,είναι άξιοι συγχαρητηρίων και αυτό δείχνει πόση εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε στο ιατρικό σύστημα στο νοσοκομείο μας.

¨Οσον αφορά τα μέτρα κατά της διασποράς του covid-19 στην Κεφαλονιά και τα rapid test:

Όσον αφορά τα μέτρα θεωρώ ότι πάμε όπως όλη η Ελλάδα καλά,η Κεφαλονιά ακόμη καλύτερα,δεν έχουμε ιδιαίτερα κρούσματα,δυόμισι εβδομάδες έχουμε συνολικά 43,τα περισσότερα προήλθαν απο επισκέψεις από βόρεια Ελλάδα,αυτή η εβδομάδα που διανύουμε είναι σημαντική,ίσως χρειαστεί κάποια άτομα τα οποία έχουν νοσήσει νοσηλεία,όμως μετά θα είναι πιο καλά τα πράγματα. Για τα rapid test το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που είναι στην Κεφαλονιά ανήκει στο Κέντρο Υγείας Σάμης,θα παραμείνει συνολικά τρεις μήνες και είναι υπο την καθοδήγηση του κ. Μαρούλη. Οπότε έχουμε ένα κλιμάκιο το οποίο επισκέπτεται δομές σύμφωνα με τις ανάγκες και την καθοδήγηση του κ. Μαρούλη. Δεν γνωρίζω τον απόλυτο αριθμό, έχουνε γίνει νομίζω πάνω από 350 τεστ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Σε όλες τις δομές δεν είχαμε κανένα θετικό κρούσμα. Ανακοινώνονται όλα τα θετικά κρούσματα και από δω και πέρα και ιδιώτες γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να ανακοινώνουν στον ΕΟΔΥ. Είμαι κατηγορηματικός ότι ανακοινώνονται όλα.

Για το Μουσείο Γερασίμου Σκλάβου στο Αργοστόλι:

Είναι μια ιστορική απόφαση, πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο να γίνει μουσείο το πρώην κτίριο της τράπεζας της Ελλάδος .Όταν ελήφθη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου για την αγορά του κτιρίου ,ήταν για να γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο. Δεν υπάρχει μέσα στο συμβόλαιο αυτή η απόφαση, έτυχε να είμαι εγώ δικηγόρος εκ μέρους της τράπεζας της Ελλάδος σ αυτή την πώληση,οπότε θυμάμαι πολύ καλά τι είχε γραφτεί στην απόφαση και στο συμβόλαιο. Θεωρώ ότι είναι μία εμφατική κίνηση και σπουδαία απόφαση του Δήμου να μετατρέψει το κτίριο σε μουσείο,ήμουν γνώστης της θέλησης και της κίνησης του Δημάρχου μου το είχε αναφέρει προ μηνών ο δήμαρχος, με βρίσκει σύμφωνο ,θα αναδείξει πόσο σπουδαίος γλύπτης ήταν ο Γεράσιμος Σκλάβος ,είναι παγκοσμίου φήμης και το κτίριο θα αναδειχθεί .Φαντάζεστε πόσο πολύτιμο θα είναι για εμάς ,να μπορούμε να έχουμε εκθέσεις για τους μαθητές των σχολείων, για τον τουρισμό μας;Θα δώσω όποια βοήθεια μου ζητηθεί για να γίνει έγκαιρα η χρηματοδότηση. Το κέντρο του Αργοστολίου θα μετατραπεί σε ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο, θα έχουμε το καινούργιο μουσείο,το αρχαιολογικό μουσείο,το θέατρο Αργοστολίου. Θα αναβαθμιστεί πολιτιστικά και ο πολιτισμός είναι ένα απο τα πιο σημαντικά πράγματα για έναν τόπο.

Κλείνοντας ο κ. Καππάτος, προέτρεψε τους πολίτες να είναι όλοι προσεκτικοί,τους συνεχάρει για το ότι τηρούν τα μέτρα και ευχήθηκε να βγούμε νικητές από αυτή την λαίλαπα.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη 

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-103-9-22361346}




00 inkefalonia general ad 300X250