Παναγής Καππάτος: Το Νοσοκομείο Αργοστολίου στην ανώτερη κατηγορία κινήτρων για ιατρούς

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 08:56

Παναγής Καππάτος: Το Νοσοκομείο Αργοστολίου στην ανώτερη κατηγορία κινήτρων για ιατρούς

Το Νοσοκομείο Αργοστολίου στην ανώτερη κατηγορία κινήτρων για ιατρούς

Το νοσοκομείο Αργοστολίου από χθες συμπεριλαμβάνεται στην ανώτερη κατηγορία κινήτρων που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο του ΕΣΥ για ιατρούς. Ένα αίτημα πολλών ετών της ιατρικής μας κοινότητας έγινε πραγματικότητα με χθεσινή τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας. Πρόκειται για τη σημαντικότερη θεσμική παρέμβαση που μπορούσε να γίνει στο χώρο της υγείας στο νομό μας.

Με τον χαρακτηρισμό του νοσοκομείου Αργοστολίου ως «Άγονο Νοσοκομείο Ζώνης Α’»:

  • Δίνονται κίνητρα οικονομικά, μοριοδότησης και βαθμολογικής εξέλιξης.
  • Διευκολύνεται η συνυπηρέτηση συζύγων στην Κεφαλονιά (ιατρών ή δημοσίων υπαλλήλων)
  • Το κυριότερο, δίνεται η δυνατότητα μετάθεσης των ιατρών μετά την παρέλευση πενταετίας. Με τον τρόπο αυτό για πρώτη φορά οι θέσεις ιατρών στο νοσοκομείο Αργοστολίου γίνονται ελκυστικές και θα αναπληρώνονται πολύ πιο εύκολα σε περίπτωση μετάθεσης. Η εξέλιξη αυτή θα συμβάλλει στην ομαλοποίηση της λειτουργίας όλων των δομών υγείας στο νομό μας.

Τους προηγούμενους μήνες κατέβαλλα μεγάλες προσπάθειες για να συμπεριληφθεί το νοσοκομείο Αργοστολίου στην ανώτερη κατηγορία κινήτρων. Η τελική συζήτηση έγινε στη συνάντησή με τον Υφυπουργό Υγείας την 29η Σεπτεμβρίου που ζητήσαμε από κοινού με τον συνάδελφο Βουλευτή Ζακύνθου κ. Ακτύπη, οπότε και δόθηκε η εντολή να προετοιμάσουμε την τροπολογία στα πλαίσια του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε χθες.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της τροποποίησης γενικότερων κινήτρων για προσωπικό που ζήτησα την 1η Οκτωβρίου στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και δίνει τη δυνατότητα νόμιμης παροχής οικονομικής ενίσχυσης για τη στέγαση και σίτιση σε ιατρούς, εκπαιδευτικούς και σώματα ασφαλείας από τους ΟΤΑ στα νησιά μας.

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών ο νομός μας πέτυχε τη μεγαλύτερη αναβάθμιση κινήτρων για προσέλκυση προσωπικού εδώ και δεκαετίες.

Ευχαριστώ τον Υπουργό κ. Κικίλια και τον Υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη για την αποδοχή της τροπολογίας. Ευχαριστώ και τους συναδέλφους βουλευτές Ζακύνθου κ. Ακτύπη και Λευκάδας κ. Καββαδά με τους οποίους συνυπογράφουμε την τροπολογία.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει ότι δε μένει σε διαπιστώσεις και ευχολόγια, αλλά δρα και υλοποιεί. Ακούγαμε πάρα πολλά χρόνια για «κίνητρα» στο χώρο της υγείας. Τα θεσμοθετήσαμε μέσα σε λίγους μήνες.

Ήδη το νοσοκομείο ενισχύθηκε με μεγάλο αριθμό νοσηλευτικού και επικουρικού προσωπικού και αναμένεται επιπλέον ενίσχυσή του τις επόμενες ημέρες, ενώ ξεκίνησε και τη λειτουργία της με μεγάλη συμμετοχή η σχολή για πληρώματα ασθενοφόρων.

Τα προβλήματα του νοσοκομείου είναι μεγάλα, αλλά η ένταξη του νοσοκομείου στη «Ζώνη Α’» κινήτρων αποτελούσε μια απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στο νομό μας.

Χρειάζεται να εργαστούμε ακόμα σε άλλους σημαντικούς τομείς, όπως η αποκατάσταση της ομόνοιας και της ηρεμίας στο εσωτερικό του νοσοκομείου και η ανεύρεση λύσεων για την παροχή στέγης σε ιατρούς σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στα πλαίσια της θεσμικής μου ιδιότητας θα συνεχίσω την προσπάθεια για την προβλεπόμενη λειτουργία της «Πτέρυγας Βεργωτή» (ΜΕΘ, Ψυχιατρική Κλινική) και για νέες προκηρύξεις για θέσεις ιατρικού προσωπικού με το νέο καθεστώς κινήτρων.

Με τιμή,

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης