Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των κατοίκων της Σάμης ενάντια στις ανεμογεννήτριες

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020 13:21

Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των κατοίκων της Σάμης ενάντια στις ανεμογεννήτριες

Ο Σύλλογος μας συμμετέχει ενεργά μαζί με τους υπόλοιπους φορείς  στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Σάμης που γίνονται στα πλαίσια της προσπάθειας αναστολής , έργου κατασκευής αιολικού πάρκου στην Θέση Ξερακιάς Διλινάτων , ιδιοκτησίας ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ. Η προσπάθεια αυτή επικεντρώνεται ως γνωστόν αυτές τις μέρες στην παρεμπόδιση της εκφόρτωσης των ανεμογεννητριών από το πλοίο μεταφοράς τους στο Λιμάνι της Σάμης.

Με δεδομένο ότι καμμία Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (ΑΠΕ) δεν είναι <Περιβαλλοντικά Αθώα> όσο πράσινη κι αν είναι ,  αλλά είναι αναγκαία η κάλυψη της ζήτησης ενέργειας στην χώρα , θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Στην Κεφαλονιά ήδη από τις εγκατεστημένες Μονάδες ΑΠΕ , καλύπτεται εξ ολοκλήρου η ενεργειακή ζήτηση του νησιού. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να γεμίσουμε όλα τα βουνά μας με αιολικά πάρκα , καταστρέφοντας το περιβάλλον των κορυφών  από τα μεταλλικά τέρατα , αλλά  και των πλαγιών και ρεμάτων από τις παραγόμενες καταστροφικές  απορροές ομβρίων, μόνο και μόνο για να παράγουν ρεύμα με υψηλές αποδόσεις οι ιδιοκτήτες - επενδυτές των ΑΠΕ. Ένα βασικό πλεονέκτημα των ΑΠΕ είναι ότι μπορούν σε κάθε περιοχή να αναπτυχθούν ανάλογα με την ζήτηση ενεργειας και τις δυνατότητες τις περιοχής, συγκεκριμένες Μονάδες ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά, Βιομάζας, Υδροηλεκτρικά, κλπ). Ετσι δεν χρειάζεται να καταστρέψουμε το νησί μας ή άλλα νησιά , φυτεύοντας πάνω σε όλα τα βουνά μας ανεμογγενήτριες επειδή έχουν καλύτερους συντελεστές απόδοσης για τους ιδιώτες ιδιοκτήτες των αιολικών. Ας σημειωθεί εδώ ότι όλοι οι επενδυτές ιδιοκτήτες των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα είναι ιδιωτικές εταιρείες και επίσης ότι η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ που εμφανίζεται από εργολάβους ως <κρατικός φορέας> έχει στην μετοχική σύνθεση της  Ιδιώτες κατά 45% , το Δημόσιο 34%, τον ΕΦΚΑ 4%, και το ΤΑΙΠΕΔ δηλ. προς πώληση σε ιδιώτες επίσης  το 17%.

Οι ΑΠΕ με τον τρόπο που διαχειρίζεται ο ιδιωτικός τομέας  την εγκατάσταση και λειτουργία τους δημιουργούν στο όνομα της <πράσινης ανάπτυξης> τα παρακάτω προβλήματα:

- επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών με επιπρόσθετο κόστος το οποίο καταλήγει στις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων των ιδιοκτητών τους ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο ,  θα έπρεπε δηλαδή οι ΑΠΕ με την λειτουργία τους να ελαφρύνουν το κόστος της ενέργειας για τον μικρό καταναλωτή.

- δημιουργούν στις περιοχές που εγκαθίστανται μόνιμα και ανεπανόρθωτα προβλήματα στο περιβάλλον , και έρχεται κάθε φορά η φύση για να διαψεύσει όσους ισχυρίζονται ότι <υπάρχουν κατάλληλες  περιβαλλοντικές μελέτες> αφού οι ίδιες οι καταστροφές επιβεβαιώνουν την ανεπάρκεια των μελετών αυτών .

Δεν είμαστε κατά των ΑΠΕ , είμαστε κατά της διαχείρισης που γίνεται , και πιστεύουμε ότι τομείς όπως είναι η Ενέργεια, (αλλά και η Υγεία κλπ) θα έπρεπε να διαχειρίζονται αποκλειστικά και μόνο από κρατικούς φορείς  ώστε το κοινωνικό συμφέρον και το συμφέρον του περιβάλλοντος ,  να υπερισχύει της επιδίωξης της μεγιστοποίησης του κέρδους από ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους ,  που κρύβεται πίσω από την μόστρα της Πράσινης Ενέργειας.

Στα βουνά της Κεφαλονιάς,  δεν χωρούν άλλες ανεμογεννήτριες.

Όλα έχουν όρια. Φτάνει!

 Το Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ