Η ψηφιακή αναπαράσταση των βροχοπτώσεων του Ιανού από NASA GPM

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 10:30

Η ψηφιακή αναπαράσταση των βροχοπτώσεων του Ιανού από NASA GPM

 Από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2020, ο αλγόριθμος IMERG της NASA υπολόγισε τις βροχοπτώσεις από έναν μεσογειακό κυκλώνα με τροπικά χαρακτηριστικά, κοινώς γνωστό ως «Medicane», με αποτέλεσμα καταστροφικές πλημμύρισες σε περιοχές της Ελλάδας.

Οι μεσογειακοί κυκλώνες εμφανίζονται συνήθως μία ή δύο φορές το χρόνο και είναι παρόμοιοι με τις τροπικές καταιγίδες, καθώς και οι δύο έχουν συμμετρική δομή, θερμό πυρήνα, καθαρά ορατό μάτι και ανέμους με ένταση τουλάχιστον αντίστοιχης ανέμων τροπικής καταιγίδας. Το συγκεκριμένο σύστημα καταιγίδων, το οποίο ονομάστηκε «Ιανός» από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αποτέλεσε θέμα διεθνών ΜΜΕ καθώς προξένησε πλημμύρες στα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, στα δυτικά παράλια της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και έντονες πλημμύρες στο εσωτερικό της χώρας, κυρίως σε περιοχές γύρω από την πόλη της Καρδίτσας.

Στην παρακάτω ψηφιακή αναπαράσταση, η μπλε / κίτρινη σκίαση δείχνει τους ρυθμούς βροχόπτωσης από τον αλγόριθμο IMERG καθ’ όλη τη διαδρομή του Ιανού, με το κίτρινο να δείχνει τις υψηλές τιμές (> 25 χιλιοστά / ώρα). Η λευκή / γκρίζα σκίαση δείχνει τη νέφωση βάσει των δορυφορικών παρατηρήσεων στο υπέρυθρο από την Εθνική Διεύθυνση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ- NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Η πράσινη σκίαση δείχνει τις αθροιστικές συγκεντρώσεις βροχής IMERG που προέκυψαν από το πέρασμα του Ιανού. Η κίτρινη γραμμή δείχνει την κατά προσέγγιση τοποθεσία του κέντρου χαμηλής πίεσης της καταιγίδας, με βάση το μοντέλο GFS της NOAA. Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, 23:30 UTC (21 Σεπτέμβρη, 2:30 ώρα Ελλάδος), o IMERG υπολόγισε ότι ο Ιανός άφησε αθροιστικές βροχοπτώσεις ύψους άνω των 15 εκατοστών (~ 6 ίντσες) στην κεντρική και δυτική παράκτια Ελλάδα και 30 εκατοστά (~ 12 ίντσες) σε μέρος των Ιονίων Νήσων, και ιδίως της Κεφαλονιάς, η οποία σημείωσε από τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Πηγή: NASA/ JAXA Global Precipitation Measurement Mission

Περισσότερα: https://gpm.nasa.gov/.../imerg-sees-flooding-rainfall...

για τον INTERG https://gpm.nasa.gov/data/imerg

Meteo.gr: Ο Ιανός από το διάστημα - 2800 χιλιόμετρα από την Αφρική προς …την Αφρική

https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=1489

Πηγή :meteo.gr

{https://www.facebook.com/Meteo.Gr/posts/3326248487412478}


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250