Επιτέλους λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης των Πουλάτων. Τι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 26 Ιουλίου 2020 15:47

Επιτέλους λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης των Πουλάτων. Τι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα η κεκλεισμένων των θυρών κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης, στο οποίο και συζητήθηκε μεταξύ άλλων το φλέγον ζήτημα της υδροδότησης των Πουλάτων. Το χωριό μας εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρό του κυρία Γεωργία Φλαμιάτου, ωστόσο στον περιβάλλοντα χώρο της αίθουσας βρέθηκαν τόσο ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Σπύρος Μαζαράκης, όσο και αρκετοί συγχωριανοί μας προκειμένου να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς την διαδικασία.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Δημάρχου κ. Γεράσιμου Μονιά – Νέττη, ο οποίος ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει θέσει ως κύρια προτεραιότητά του την ύδρευση, σχεδιάζοντας ένα πλέγμα έργων μεταξύ των οποίων και η επέκταση του δικτύου από τα Πουλάτα προς τα Λιβαθινάτα. Επισήμανε δε, ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και πως υπό αυτό το πρίσμα λαμβάνονται όλες οι σχετικές αποφάσεις. Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι υπάρχει πρόβλημα με την πίεση του νερού στα Πουλάτα, όπως επίσης στην Σάμη και στον Καραβόμυλο και δεσμεύτηκε ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα έχει τοποθετηθεί δεύτερη δεξαμενή στο χωριό μας. Άλλωστε αυτό είναι τόσο το αίτημα των κατοίκων των Πουλάτων, όσο και η επιθυμία του Δήμου όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ότι αφορά όμως στην πρόταση για την τοποθέτηση ανεξάρτητων σωληνώσεων στα Λιβαθινάτα, θεωρεί ότι κινείται προς την λάθος κατεύθυνση. Το δίκτυο του γειτονικού μας οικισμού πρέπει να συνδεθεί με αυτό των Πουλάτων, να δοκιμαστούν οι σωληνώσεις και να αποκατασταθεί άμεσα το οδόστρωμα, καθώς υπάρχουν ορύγματα σε όλο το μήκος της επαρχιακής οδού Πουλάτων – Λιβαθινάτων. Επιπλέον είπε ότι θα χρειαστεί να τοποθετηθούν μειωτήρες στο δίκτυο των σωληνώσεων. Μέχρι να συμβεί όμως αυτό, θεωρεί ότι δεν θα προκύψει θέμα επάρκειας νερού με τις ελάχιστες επιπλέον παροχές, οι οποίες μάλιστα δεσμεύθηκε ότι θα συνδεθούν με το δίκτυο μετά τον Σεπτέμβρη. 

Η κυρία Φλαμιάτου από την πλευρά της, ξεκίνησε την τοποθέτησή της λέγοντας ότι αισθανθήκαμε μειωμένοι στα Πουλάτα από το γεγονός ότι ελήφθη μια απόφαση που μας αφορά ερήμην της τοπικής κοινωνίας και ότι ξεκίνησε η επέκταση του δικτύου χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση. Επιπλέον ανέφερε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα λάμβανε διαβεβαιώσεις από τον Δήμαρχο, τις οποίες και πίστευε, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μάλιστα επισήμανε ότι της είχε ζητηθεί να υποδείξει και τον κατάλληλο χώρο για την τοποθέτηση της δεξαμενής.

Ακολούθως έκανε μια μικρή αναδρομή στο ιστορικό της ύδρευσης του χωριού μας, ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και την πρώτη γεώτρηση που είχε πραγματοποιηθεί από την τότε Κοινότητα Πουλάτων και τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της ιδιομορφίας του υπεδάφους. Συνέχισε με την σύνδεση του χωριού με το κεντρικό δίκτυο της περιοχής λίγα χρόνια αργότερα και κατέληξε στο σήμερα και στην τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μια απόφαση που ωστόσο έχει ήδη καταστρατηγηθεί, καθώς η δεύτερη δεξαμενή δεν τοποθετήθηκε, ενώ το δίκτυο επεκτάθηκε εν ριπή οφθαλμού στον Καραβόμυλο, μέχρι και την διασταύρωση προς Σαρίστρα. 

Απευθυνόμενη στο σώμα, η Προεδρός μας ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι μια ολόκληρη Κοινότητα θα παλεύει για το αυτονόητο, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι κανείς στα Πουλάτα δεν επιθυμεί να σταθεί εμπόδιο στην παροχή νερού σε συνδημότες μας. Το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό και ουδείς έχει το δικαίωμα να το στερεί από τον διπλανό του. Αυτό που ουσιαστικά απαίτησε εξ ονόματος όλων μας, είναι να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής μας. Άλλωστε όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αν επιβαρύνεις με νέες συνδέσεις ένα ήδη προβληματικό δίκτυο και μια δεξαμενή χωρητικότητας μόλις 120 κυβικών, τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν. Ήδη οι ανάγκες του χωριού που συνεχώς αναπτύσσεται, καλύπτονται απολύτως οριακά, με τις σωληνώσεις να έχουν σχεδόν φράξει από συμπαγείς μάζες αλάτων επιβαρύνοντας περαιτέρω το δίκτυο το οποίο χαρακτήρισε σουρωτήρι. Μάλιστα η κυρία Φλαμιάτου έδειξε στο σώμα το σχετικό αποδεικτικό υλικό, με τα περισσότερα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να εκφράζουν την κατάπληξή τους για αυτό που έβλεπαν. Παράλληλα ανέφερε πως έχει ήδη αποστείλει δείγμα για την πραγματοποίηση των σχετικών χημικών αναλύσεων, ώστε να γνωρίζουμε την ποιότητα του νερού που καταναλώνουμε. Καταλήγοντας η κυρία Φλαμιάτου και όντας συναισθηματικά φορτισμένη, τόνισε ότι δεν επιθυμούμε ως Κοινότητα να έρθουμε σε αντιπαράθεση είτε με τον Δήμο, είτε με οποιανδήποτε ιδιώτη ή επαγγελματία της περιοχής μας. Δεν έχουμε να χωρίσουμε άλλωστε κάτι. Ζητάμε μόνο το προφανές. 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Στέλιος Σπαθής, ο οποίος παραδέχθηκε πως ο ίδιος είχε φέρει το θέμα της ύδρευσης των Λιβαθινάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο, αφουγκραζόμενος την αγωνία των περίοικων. Ακολούθως ανέφερε πως τα Πουλάτα είναι σε κομβικό σημείο του Δήμου μας με εκθετική ανάπτυξη, η οποία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο η ανάπτυξη αυτή δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των κατοίκων του χωριού. 

Ακολούθως ο κ. Σπαθής επισήμανε ότι το ζήτημα της ύδρευσης είναι γενικό και ότι τα άλατα για τα οποία μίλησε η κυρία Φλαμιάτου αποτελούν πρόβλημα για όλο το δίκτυο του Δήμου. Μάλιστα ζήτησε να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες αναλύσεις από την ΔΕΥΑΚ και επανέλαβε την άποψή του ότι η πιο σύντομη και ασφαλής λύση για την περιοχή, είναι να έρθει νερό από το Πυργί ώστε να υδροδοτείται η περιοχή από δύο διαφορετικά σημεία. Επισήμανε επίσης ότι είναι λάθος που δεν έχει τοποθετηθεί ήδη δεύτερη δεξαμενή στα Πουλάτα, πρότεινε δε αυτό να συμβεί με προγραμματική σύμβαση του Δήμου με την ΔΕΥΑΚ, ώστε σε λιγότερο από δύο μήνες και με κόστος μικρότερο των 50.000€ να τοποθετηθεί μεταλλική ανοξείδωτη δεξαμενή χωρητικότητας τουλάχιστον 300 κυβικών. Τέλος, τόνισε ότι δεν πρέπει οι μικροκομματικές σκοπιμότητες να δημιουργούν ανασφάλεια σε κατοίκους και επισκέπτες για βασικές παροχές όπως το νερό.

Ακολούθησε παρέμβαση από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Μιχάλη Γάκη ο οποίος ζήτησε να μάθει αν έχει τοποθετηθεί επίσημα η ΔΕΥΑΚ για το θέμα, αν υπάρχει μελέτη για το έργο, αλλά και η σχετική διαβεβαίωση ότι το πρόβλημα των Πουλάτων θα λυθεί με την δεύτερη δεξαμενή. Σε κάθε περίπτωση επισήμανε ότι όλοι, ιδιώτες και επαγγελματίες, έχουν τα ίδια δικαιώματα στην ύδρευση και ότι το νερό δεν πρέπει να δηλητηριάζει τις μεταξύ μας σχέσεις.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Αθανασάτος ο οποίος εξέφρασε την στήριξή του στο αίτημα των κατοίκων του χωριού μας, δηλώνοντας πως λυπάται για την εξέλιξη του θέματος, καθώς επί της ουσίας δεν υλοποιήθηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του περασμένου Νοέμβρη. Έκανε αναφορά στο πρόβλημα της χαμηλής πίεσης, το οποίο οφείλεται στην παλαιότητα του δικτύου και στα άλατα. Μάλιστα απευθύνθηκε σε υδρολόγο ο οποίος και του ανέφερε ότι τα άλατα δημιουργούνται από τις κακοτεχνίες του δικτύου και από το γεγονός ότι έχει πολλές στροφές και κοιλώματα. 

Ο κ. Αθανασάτος στη συνέχεια είπε ότι έχει επισκεφθεί τα Πουλάτα προκειμένου να συνομιλήσει με την Πρόεδρο και τους κατοίκους, οι οποίοι δεν γνώριζαν τις προθέσεις του Δήμου. Μάλιστα αφορμής δοθείσης, πρότεινε οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων και τα τοπικά συμβούλια να ενημερώνονται έγκαιρα για τα έργα στις περιοχές ευθύνης τους, αλλά και για τις αποφάσεις του Δήμου εν γένει. Τέλος ανέφερε ότι η Κεφαλλονιά έχει πολλά υπόγεια ύδατα και υψηλό δείκτη βροχοπτώσεων και είναι αδιανόητο να τίθεται θέμα έλλειψης νερού. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων που θα σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων και θα έχει τουλάχιστον 20ετή ορίζοντα, αλλά και σύγχρονα σχέδια πόλεων που θα καλύπτουν τις ανάγκες, ώστε να μην χρειάζεται οι πολίτες να διεκδικούν εκ των υστέρων τα αυτονόητα.

Ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις των κυρίων Παντελή Αμούργη, Αντώνη Καλλιβωκά, του Αντιδημάρχου κ. Νίκου Ρασσιά, αλλά και του κ. Γιώργου Καβαλλιεράτου που είναι ταυτόχρονα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ. Όλοι τους συμφώνησαν ότι το θέμα είναι σοβαρό και πως πρέπει να βρεθεί λύση που θα καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος  κ. Σπύρος Σπαθής που πήρε τον λόγο αμεσως μετά, υπήρξε θερμός συμπαραστάτης του αιτήματος του χωριού μας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι χωρίς έργα υποδομής η ανάπτυξη στην περιοχή μας θα σταματήσει. Επιπλέον από την εμπειρία του και ως μέλος της Πολιτικής Προστασίας Αργοστολίου, κατέθεσε στο σώμα πρόταση να αγοραστεί η δεξαμενή άμεσα μέσω της Πολιτικής Προστασίας Σάμης, εκμεταλλευόμενη την συγκυρία του κορονοίου που διευκολύνει την υλοποίηση έργων πρώτης ανάγκης. Προς αυτή την κατεύθυνση πρότεινε την σχετική τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου ώστε να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια. Τέλος ανέφερε ότι πέραν της άμεσης λύσης με την μεταλλική δεξαμενή, απαιτείται εκτεταμένη παρέμβαση με αλλαγή του εσωτερικού δικτύου των Πουλάτων, ώστε να μην διαιωνίζεται το πρόβλημα.

Η συζήτηση έκλεισε με την δευτερολογία του Δημάρχου, ο οποίος και έφερε προς ψήφιση στο σώμα την πρόταση για την άμεση αγορά δεύτερης μεταλλικής ανοξείδωτης δεξαμενής στα Πουλάτα, η οποία θα αγοραστεί είτε από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης Κεφαλλονιάς, είτε μέσω της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σάμης. Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή.

Πρόκειται σίγουρα για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για το χωριό μας, η οποία μας δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που μας ταλανίζει εδώ και δεκαετίες. Οφείλουμε δε να επισημάνουμε, ότι στην ευτυχή κατάληξη της υπόθεσης, πέραν φυσικά της θετικής διάθεσης του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, σημαντικό ρόλο έπαιξε η άψογη συνεργασία των φορέων του χωριού μας και δη της ακούραστης Προέδρου της Κοινότητάς μας, του Πολιτιστικού Συλλόγου, των κατοίκων και των επαγγελματιών. Άλλωστε όπως λέει και το ρητό «Η ισχύς εν τη ενώση».

Πηγή: poulatakefalonias.gr




00 inkefalonia general ad 300X250