Ο Σταύρος Σπαθής στο Πρώτο Θέμα 104.6: «Τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα κρατήσουν κλειστά τα περισσότερα ξενοδοχεία μας»

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 13:51

Ο Σταύρος Σπαθής στο Πρώτο Θέμα 104.6: «Τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα κρατήσουν κλειστά τα περισσότερα ξενοδοχεία μας»

Ο Σταύρος Σπαθής μίλησε στο ραδιόφωνο Πρώτο Θέμα 104.6 και στον Γιώργο Χελάκη

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Σταύρος Σπαθής, μίλησε χθες στο ραδιόφωνο Πρώτο Θέμα 104.6 και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Χελάκη για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες των νησιών μας.

Ο Σταύρος Σπαθής επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η Κεφαλονιά και η Ιθάκη έχουν χτυπηθεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία του κορωναϊού, τονίζοντας ότι η πτώση του τζίρου για τους επαγγελματίες που θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους θα  ξεπεράσει το 80%, ενώ πολύ σοβαρό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία. «Είναι γνωστό ότι αυτό που συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα συμβαίνει και στα νησιά μας αναφορικά με τους επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού γενικότερα», είπε ο κ. Σπαθής και συνέχισε: «Από την ημέρα που τα μαγαζιά της εστίασης πήραν το πράσινο φως από την κυβέρνηση για να ανοίξουν και πάλι κανένας δεν πίστευε ότι η καταστροφή θα είναι τόσο μεγάλη. Στην Κεφαλονιά υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που δουλεύουν ως επί το πλείστον με τουρίστες και αν τις επισκεφτείς τώρα πιάνεται η καρδιά σου. Η Σκάλα, το Φισκάρδο και η Λάσση έχουν σβήσει από τον χάρτη, αφού από ελάχιστες ως καθόλου είναι οι επιχειρήσεις εστίασης που άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα ξενοδοχεία. Εκατοντάδες επαγγελματίες και ίσως χιλιάδες εργαζόμενοι είναι στον αέρα και δυστυχώς δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για όλους αυτούς τους συμπολίτες μας. Δεν έχει κανένα νόημα όλοι αυτοί οι επαγγελματίες να πάρουν δάνειο, αφού δεν θα είναι σε θέση να το ξεπληρώσουν. Η πρόταση που έχουμε κάνει ως Επιμελητήριο στο αρμόδιο υπουργείο είναι όλες αυτές οι επιχειρήσεις να επιδοτηθούν από 5.000 ως 50.000 ευρώ από το κράτος, ανάλογα με το μέγεθός τους και τους τζίρους τους για να κρατηθούν όρθιες φέτος».

Στη συνέχεια ο κ. Σπαθής αναφέρθηκε στα υγειονομικά πρωτόκολλα που υπάρχουν για τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν. «Δεν είναι δυνατόν να ισχύουν τόσο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία της χώρα μας. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά αναγκάζουν τους ξενοδόχους να μείνουν κλειστοί, αφού δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την περιουσία τους. Τι θα γίνει όμως με τους επαγγελματίες ξενοδόχους που τρέχουν δάνεια; Εδώ πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση και να κάνει το σωστό. Ποιο είναι αυτό; Πάγωμα όλων των οφειλών για τα ξενοδοχεία ετήσιας λειτουργίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020 και επίσης πάγωμα οφειλών για τα εποχικά ξενοδοχεία και καταλύματα μέχρι τις αρχές της επόμενης τουριστικής σεζόν. Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη έχουν πολλές μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, που μαζί με την εστίαση αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας των νησιών μας. Αν αυτές δεν δουλέψουν, έστω και οριακά, όχι μόνο ο επόμενος χειμώνας, αλλά και οι δύο ακόμη επόμενοι θα είναι δύσκολοι». Καταλήγοντας ο κ. Σπαθής επισήμανε: «Αν η κυβέρνηση δεν λάβει τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών μας και των εργαζομένων τους, τα νησιά μας θα καταρρεύσουν, αφού ο τουρισμός αποτελεί το 80% και πλέον του ΑΕΠ τους».

Από το Γραφείο Τύπου του Επιμελητηρίου




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250