Πόρος: "Καμπανάκι" από τους επαγγελματίες του Τουρισμού - Επιστολή Στελλάτου στο Επιμελητήριο

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020 10:53

Πόρος: "Καμπανάκι" από τους επαγγελματίες του Τουρισμού - Επιστολή Στελλάτου στο Επιμελητήριο

 

Αξίοτιμε κύριε Πρόεδρε,

Αξιότιμα μέλη του Δ.Σ του επιμελητηρίου,

σεβαστά μέλη του Επιμελητηρίου, αγαπητοί συνάδελφοι,

ονομάζομαι Στελλάτος Ελευθέριος και είμαι ιδιοκτήτης μιας πολύ μικρής Τουριστικής μονάδας στο Πόρο Κεφαλληνίας καθώς και εκπρόσωπος του συλλόγου Ε.Ε.Δ.Δ.Μ.Δ οι Πρόνοι στη Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου που αφορά τα αντίστοιχα τουριστικά καταλύματα του Ελειού.

Παρακολουθώντας στενά τις συγκυρίες της πανδημίας και τον τρόπο εξέλιξης της αρχίζω και ανησυχώ δεόντως για τη βιωσιμότητα τόσο των επιχειρήσεων μας όσο και των υπόλοιπων μελών του συλλόγου καθώς και των υπαλλήλων τους. Αντιλαμβάνομαι οτι όλοι έχουμε σχεδόν τις ίδιες ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι αλλά το μόνο που καταλαβαίνω και συγχωρέστε με αν κάνω λάθος είναι οτι η κυβέρνηση κινείται σε αχαρτογράφητα νερά.. ως απόρροια του ανωτέρω να μένουμε κρεμάμενοι επί ξύλου τόσο εμείς και οι εργαζόμενοι μας όσο και τα αλλά 420 περίπου επαγγέλματα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το κλάδο του Τουρισμού. Η παρατήρηση μου αυτή δεν έχει ως στόχο να σπιλώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης ή των αρμόδιων οργάνων και φορέων τοπικής ή περιφερειακής αυτοδιοίκησης για την καταπολέμηση της πανδημίας αλλά να θέσει κοινά αποδεκτά ζητήματα βιοπορισμού και επιβίωσης.. τόσο για τη περιόδου που διανύουμε όσο και του άμεσού μέλλοντος.

Αυτό που θέλω να πω είναι οτι επειδή κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα κρατήσει η πανδημία και επειδή συζητείται στα Μ.Μ.Ε να μείνουμε κλειστοί όλο τον Μάιο και πιθανότατα και τον Ιούνιο θεωρώ υποχρέωσή μου ως εκλεγμένο μέλος και εκπρόσωπος ενός συλλόγου να θέσει ζητήματα βιοπορισμού και επιβίωσης μιας πολυάριθμης κοινωνικής ομάδας που αποτελεί μέρος του ευρύτερου κλάδου του Τουρισμό ό οποίος στηρίζει συνεχώς και αδιαλείπτως την Ελληνική οικονομία μέσω των εισφορών και των φόρων που αποδίδει στο Κράτος άμεσα με 11,7% επί του ΑΕΠ ήτοι 21,6 δις και έμμεσα κατά πολύ περισσότερο για αυτό θεώρησα αναγκαίο να θέσω πρωτίστως στο επιμελητήριο και κατ’ επέκταση μέσω αυτού αν είναι σύμφωνο, στα αρμόδια όργανα της κυβέρνησης.(Υπουργείο Τουρισμού + Οικονομικών )απαίτηση για αποζημίωση όλων μας. Δεν νοείται σε οποιοδήποτε πολιτισμένο κράτος εν έτη 2020 να κλείνει ένας συγκεκριμένος κλάδος για την ασφάλεια του ύψιστου αγαθού στο Κόσμο της Δημόσιας υγείας και να μην τίθεται θέμα αποζημίωσης! Δεν εννοώ να μας αποζημιώσει για τα χρήματα που χάνουμε ή θα χάσουμε αλλά 800€ ( επίδομα) δεν μπορεί να αποτελεί παρά μια σταγόνα στον Ωκεανό..

και εδώ μιλάμε για Κεφαλονιά που είναι ευρέως γνωστό οτι τα περισσότερα μέρη της ποσοστό άνω του 98% έχουν απολαβές αποκλειστικά και μόνον από τον Τουρισμό. Όπως καταλαβαίνεται αξιότιμε και αξιοσέβαστε κύριε πρόεδρε και διοικητικά μέλη και λόγω των θέσεως σας αλλά και από την εμπειρία σας αν δεν ανοίξουμε να εργαστούμε ή δεν αποζημιωθούμε μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο οτι θα βιώσουμε κοσμοϊστορικές και πρωτόγονες καταστάσεις λόγω της ανέχειας και της πείνας που θα προκληθεί οχι μακροπρόθεσμα αλλά βραχυπρόθεσμα. Και αυτό θα συμβεί γιατί οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που αφορούν το βάση της οικονομικής πυραμίδας και το σύνολο των επιχειρήσεων προγραμματίζουν αναγκαστικά το βιοπορισμό τους από το τέλος της μίας σεζόν ως την αρχή της επόμενης μάξιμουμ και κανά δίμηνο αργότερα στην καλύτερη των περιπτώσεων όχι γιατί είναι σπάταλοι άλλα γιατί η τουριστική σεζόν όπως έχει χιλιοειπωθεί στο συμβούλιο της τουριστικής επιτροπής του Δήμου μου και είναι κοινά αποδεκτό αδυνατεί να στηρίξει όλες τις περιοχές εξίσου τόσο στο εύρος της όσο και στα έσοδά της.

Επίσης είναι όχι μόνο αξιοσημείωτο αλλά και ιδιαίτερης μνείας το γεγονός οτι στους νεοεισαχθέντες στον κλάδο (κάτω της 10ετίας) ως επί το πλείστον εκκρεμούν δάνεια που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την ήδη βεβαρημένη οικονομική και κατ' επέκταση ψυχική τους κατάσταση γιατί δεν έχουν ούτε διακοπεί αλλά ούτε καν ανασταλεί κατ' ελάχιστο η καταβολή των δόσεων μέχρις εξόδου από την πανδημία. Αναλογιστείτε λοιπόν οτι οι περισσότεροι εξ 'αυτών είναι και οικογενειάρχες οι οποίοι κρέμονται από τα αρμόδια διοικητικά και θεσμικά όργανα να γίνουν οι φωνή τους, γιατί τα λιγοστά χρήματα που τους έχουν απομείνει τα βλέπουν να εξαντλούνται δραματικά διότι πληρώνουν εισφορές, ΔΕΚΟ, δάνεια , είδη πρώτης ανάγκης και ίσως ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αν έχουν κάποιο νεογνό ή κάποιον άνθρωπο τρίτης ηλικίας και αν έχουν και τα δύο ακόμη πιο δύσκολα, ανίκανοι να αντιδράσουν στον καταιγισμό των εξελίξεων που αφορούν τόσο την ίδια τους την ζώη οσο και της οικογένειας τους και το χειρότερο όπως χαρακτηριστικά μου αναφέρουν στις συζητήσεις μας είναι ότι δεν βλέπουν φώς στο τούνελ της πανδημίας..αφήστε δε που μερικοί ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με κάποιο κατάλυμα ή είναι εργαζόμενοι σε αυτό.

Συγγνώμη πραγματικά αν σας κούρασα αλλά επειδή και εγώ όχι μόνο αφουγκράζομαι αλλά βιώνω τις ίδιες καταστάσεις και συνθήκες μαζί τους κάνω έκκληση-παράκληση απαντήσεων και αναλόγως των απαντήσεων αιτημάτων αποζημίωσης ή μή.

Με τα λιγοστά οικονομικά που ξέρω αν χαθεί η σεζόν και δεν υπάρξει αποζημίωση 25-30% επί του τζίρου για τις επιχειρήσεις αλλά και ένα ποσοστο της τάξεως του 65% για τους εργαζόμενους με πλήρη ασφάλιση μέχρι την επόμενη σεζόν σε όσους εργάζονται εποχικά αν δεν γίνει αυτό όχι μόνο δεν πρόκειται να ανοίξουν οι επιχειρήσεις και να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας αλλά θα έχουμε τεράστια κοινωνικά ζητήματα να αντιμετωπίσουμε και τότε τι γίνεται? οι δομές και οι οικονομικές δυνατότητες του Δήμου μας σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε κάτι τόσο σοβαρό, αναγκαίο και απαραίτητο, η εκκλησία το ίδιο για αυτό είναι σοφότερο να θέσουμε τους αρμόδιους και ιθύνοντες προ των ευθυνών τους! Καταλαβαίνω ότι δεν αφορά μόνο το νησί μας ούτε καν το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων της επικράτειας αλλά αυτό δεν αναιρεί την ωμή πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουμε.

Πολλοί θα πείτε και θα διερωτηθείτε πως είναι δυνατόν να καταβληθεί το 25-30% επί του τζίρου της κάθε επιχείρησης όταν εσύ ό ίδιος μας ανέφερες το ποσοστό συνεισφοράς του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας . Η πρόταση μου είναι συγκεκριμένη : θα αναφερθώ στους κάτω της 10 ετίας πρώτα , προτείνω να δοθεί ένα ποσοστό της τάξεως του 12-15% ως χρηματική αποζημίωση έστω και σε δόσεις και τα υπόλοιπο 13-18% με τη μορφή ανταποδοτικότητας μέσω ΕΦΟΡΙΑΣ, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ, ΦΟΡΟ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ , ΤΕΛΗ ΠΑΡΕΠΙΔΗΜΟΥΝΤΩΝ, ΔΕΚΟ ,ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ αν αθροίσετε τα ποσά που διαθέτουμε σε αυτούς τους οργανισμούς αφορούν ένα ποσό το ελάχιστο 15 % επί του τζίρου για τους άνω της 10 ετίας μπορεί να δοθεί ένα μικρότερο ποσοστό της τάξεως του 15% ως πιο νοικοκυρεμένοι. Η 10 ετια που αναφέρω δεν είναι διόλου τυχαία αλλά είναι βάση των επιχειρηματικών δανείων και του χρόνου αποπληρωμής που θέτουν ως προαπαιτούμενο τα τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα.

Θα ήμουν διπλά ευγνώμων και υπόχρεος αν με ενημερώνατε για την άποψη σας, ενέργειες που έχουν γίνει από το επιμελητήριο , αν συμφωνείτε , εναλλακτικές διόδους και τρόπους αντιμετώπισης καθώς και αν προωθούσατε το αίτημα μέσω του επιμελητηρίου που διαθέτει το απαιτούμενο κύρος και τη βαρύτητα που απαιτούν οι περιστάσεις στα αρμόδια Υπουργεία.

Μετά τιμής Σεβασμού και εκτίμησης Στελλάτος Ελευθέριος

Εκπρόσωπος ΕΕΔΔΜΔ " ΟΙ ΠΡΟΝΟΙ"


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ