Μια ακόμη ευκαιρία για την αποκατάσταση του Δημοτικού Σχολείου των Πουλάτων. Ας μην μείνει και αυτή ανεκμετάλλευτη…

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 18:00

Μια ακόμη ευκαιρία για την αποκατάσταση του Δημοτικού Σχολείου των Πουλάτων. Ας μην μείνει και αυτή ανεκμετάλλευτη…

Με το σοβαρό πρόβλημα του υπό κατάρρευση κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου του χωριού μας, έχουμε ασχοληθεί κατ’ επανάληψη και δεν θα σταματήσουμε να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση την αδήριτη ανάγκη επισκευής του, όσο αυτή δεν δρομολογείται. Σε αυτή την λογική κινείται και η έκκλησή μας προς τον Δήμο Σάμης, ο οποίος έχει πλέον τη δυνατότητα αξιοποίησης ενός ακόμη χρηματοδοτικού εργαλείου. Πρόκειται για το «Πράσινο Ταμείο» που θα διαθέσει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης το ποσό των 73 εκ. ευρώ για την υλοποίηση αστικών αναπλάσεων, την απόκτηση κοινόχρηστων χώρων και πρασίνου, καθώς και την χρηματοδότηση της διεξαγωγής των σχετικών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.

Πιο συγκεκριμένα, ο άξονας του προγράμματος που αφορά στις αστικές αναπλάσεις και είναι συνολικού ύψους 55 εκ. ευρώ, χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων σύνθετες και απλές αναπλάσεις, αποκαταστάσεις δημοσίων κτιρίων, μνημείων και διατηρητέων, ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολικών κτιρίων, καθώς και ανακαινίσεις ή/και διαμορφώσεις δημοτικών κτιρίων για κοινωνικές, πολιτιστικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες.

Με βάση τα παραπάνω, το Δημοτικό Σχολείο των Πουλάτων προφανώς και πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις για την αποκατάστασή του. Πολλώ δε μάλλον αφού είναι το μοναδικό δημόσιο κτίριο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού μας για πολιτιστικές και άλλες χρήσεις. Συνεπώς, ζητούμε από τον Δήμο Σάμης να αξιολογήσει άμεσα την εναλλακτική αυτή, καθώς η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκπνέει στις 8 Μαΐου.

Ας ελπίσουμε να μην χαθεί άλλη μια ευκαιρία για την πραγματοποίηση ενός σημαντικού και χωρίς μεγάλο κόστος έργου που θα λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα των Πουλάτων και ταυτόχρονα θα δώσει προστιθέμενη αξία στο χωριό μας.

Δοθείσης της ευκαιρίας, υπενθυμίζουμε ότι στον προαύλιο χώρο του σχολείου βρίσκεται και το γήπεδο ποδοσφαίρου των Πουλάτων που επίσης έχει αφεθεί στην τύχη του εγκυμονώντας κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα όσων το χρησιμοποιούν. Μάλιστα, όπως πλειστάκις είχαμε επισημάνει, υπήρξε δυνατότητα χρηματοδότησης της επισκευής του από κονδύλια του προγράμματος «ΦιλόΔημος II», ωστόσο με την δικαιολογία ότι το γήπεδο δεν έχει περιέλθει στα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου, δεν προκρίθηκε ως επιλέξιμο έργο.

Επιπλέον, η χρηματοδότηση της επισκευής του γηπέδου εξαιρέθηκε και από τα έργα που θα εκτελεσθούν με την επιχορήγηση των 2 εκ. ευρώ που δόθηκε στον Δήμο Σάμης από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως άλλωστε εξαιρέθηκε και οποιαδήποτε άλλη δράση στα Πουλάτα. Μάλιστα κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης που είχε ως θέμα την κατανομή του κονδυλίου αυτού, υπήρξε πρόταση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Σπύρου Σπαθή για χρηματοδότηση με το ποσό των 50.000€. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με ανακατανομή κονδυλίων συγκεκριμένων έργων, η ολοκλήρωση των οποίων θα ήταν εφικτή με χρήση ιδίων κεφαλαίων του Δήμου. Δυστυχώς η πρόταση δεν έγινε δεκτή, με αποτέλεσμα η επισκευή του γηπέδου μας να παραπεμφθεί για ακόμη μια φορά στις… ελληνικές καλένδες.

Πηγή: poulatakefalonias.gr


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250