Άναψε και φέτος το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στα Πουλάτα!

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 09:06

Άναψε και φέτος το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στα Πουλάτα!

Τα γιορτινά τους φόρεσαν και φέτος τα Πουλάτα, καθώς φωτίστηκε στην πλατεία του χωριού μας το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, χαρίζοντάς μας λίγη από τη λάμψη και τη μαγεία των εορτών! Και όπως έγραψε κάποτε ο Αμερικανός δημοσιογράφος και εκδότης Harlan Miller… Μακάρι να μπορούσαμε να βάλουμε λίγο από το πνεύμα των Χριστουγέννων σε βάζα και να ανοίγουμε ένα κάθε μήνα”.

Έτσι με αυτόν το λιτό αλλά όμορφο τρόπο, υποδεχόμαστε και επίσημα την εορταστική περίοδο. 

Με αφορμή την καθιερωμένη φωταγώγηση του δέντρου στην στολισμένη με τα χρώματα του χειμώνα πλατεία μας, το poulatakefalonias.gr σας παραθέτει λίγα λόγια για την ιστορία του όμορφου αυτού εθίμου…

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο λοιπόν, έκανε την εμφάνιση του τον 8ο αιώνα όταν ο Προστάτης της Γερμανίας Άγιος Βονιφάτιος θέλησε να εξαλείψει την μέχρι τότε αποδιδόμενη στους ειδωλολάτρες ιερότητα της βελανιδιάς, αντικαθιστώντας την με το έλατο το οποίο επέλεξε για δύο λόγους. Πρώτον για την ιδιότητα του να μην μαραίνονται και να μην πέφτουν ποτέ τα φύλλα του, ως σύμβολο της αιώνιας ζωής του θεανθρώπου και δεύτερον για το τριγωνικό του σχήμα που παραπέμπει στην Αγία Τριάδα.

Στην Ελλάδα το έθιμο του έλατου ήρθε για πρώτη φορά το 1833 από τον τότε Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα. Αρχικά στολίστηκε στα βασιλικά ανάκτορα του Ναυπλίου και στη συνέχεια στην Αθήνα, εντυπωσιάζοντας τους κατοίκους της.

Πρόδρομος του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη χώρα μας υπήρξε το παραδοσιακό Χριστόξυλο. Δηλαδή ένα μεγάλο κούτσουρο, κυρίως από πεύκο ή ελιά, που έκαιγαν οι νοικοκυρές στο τζάκι κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ Χριστουγέννων και τα Θεοφανείων. Το έθιμο αυτό λέγεται ότι έφερνε καλοτυχία και έδιωχνε τους καλικάτζαρους από τα σπίτια.

Βέβαια, το κατεξοχήν ελληνικό έθιμο υπήρξε ο στολισμός του καραβιού που συμβόλιζε το ταξίδι του ανθρώπου στη ζωή μετά την γέννηση του Θεανθρώπου. Ταυτόχρονα όμως, ως χώρα της ναυτοσύνης το καράβι για την Ελλάδα, ιδίως για εμάς τους νησιώτες, αποτελούσε ένα είδος τιμής και καλωσορίσματος στους ναυτικούς μας που επέστρεφαν από τα ταξίδια τους. Σε αρκετές δε περιπτώσεις ήταν συνυφασμένο τόσο με αποχωρισμούς όσο και με τάματα ναυτικών σε στιγμές κινδύνου στη θάλασσα. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, με δέντρο ή καραβάκι, με πλούσιο ή με λιτό στολισμό, η όλη διαδικασία στολισμού με τους συμβολισμούς της αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αισθανθούμε λίγο πιο όμορφα.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ