Προς κατάργηση οι χρεώσεις για ραντεβού του ΕΟΠΥΥ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 09:18

Προς κατάργηση οι χρεώσεις για ραντεβού του ΕΟΠΥΥ

Νομική φόρμουλα για να ακυρώσει τις συμβάσεις με τις εταιρίες τηλεφωνικών υπηρεσιών που έχουν αναλάβει τα ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ αναζητεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, μιλώντας στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή παρακολούθησης του ασφαλιστικού συστήματος, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» και «προσβλητικό» το περιεχόμενο των διαφημίσεων για τον ΕΟΠΥΥ, επισήμανε ότι ήδη ο οργανισμός έχει στείλει εξώδικο στις ιδιωτικές εταιρίες και τόνισε ότι «σήμερα έχουν αποσυρθεί όλα για σχετικά διαφημιστικά σποτ». Πρόσθεσε δε ότι «έχω άρει την πολιτική μου στήριξη στις συγκεκριμένες συμβάσεις και πλέον αναζητούμε τρόπους να τις ακυρώσουμε».

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι έχει ενημερώσει τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη «και του ζήτησα προσωπικό, δημόσιους υπαλλήλους που πλεονάζουν για να τους αξιοποιήσουμε και να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο».

Πέραν αυτών ο κ. Σαλμάς εξήγησε ότι έχουν γίνει γενναίες περικοπές στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ ενώ έχει ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών να στηριχθεί ο προϋπολογισμός του.

Επισήμανε ότι η τρόικα είχε ζητήσει να γίνουν περικοπές ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ στους μισθούς των γιατρών, το υπουργείο όμως αποφάσισε ως «δημοσιονομικό ισοδύναμο» να παγώσει την προκήρυξη για προσλήψεις συμβεβλημένων ιατρών. Άλλωστε, είπε ότι προσωπικά λαμβάνω αποστάσεις από τον τρόπο που γίνονται οι προκηρύξεις συμβεβλημένων ιατρών και για αυτό θα το αλλάξουμε από 1ης.1.2013».

Τέλος, ανέφερε ότι πριν από 4 μήνες η ηλεκτρονική συνταγογράφηση γινόταν σε ποσοστό 50% ενώ σήμερα το ποσοστό έχει φτάσει το 90%.

Δραματική η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ – 1 υπάλληλος για 9.000 ασφαλισμένους

Πάντως, ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος περιέγραψε την δραματική κατάσταση της στελέχωσης του ΕΟΠΥΥ επισημαίνοντας ότι κάθε διοικητικός υπάλληλος καλείται να εξυπηρετήσει 9.000 ασφαλισμένους.

Συγκεκριμένα, ενημέρωσε ότι βασικό αίτημα της διοίκησης είναι: «τα ασφαλιστικά ταμεία που εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ να μην δίνουν μόνο το υγειονομικό προσωπικό αλλά να δίνουν τον αντίστοιχο αριθμό διοικητικών υπαλλήλων. Σε έναν οργανισμό με 12.000 προσωπικό μόνο οι 1.200 είναι διοικητικοί με αποτέλεσμα η αναλογία να είναι 1 υπάλληλους για 9.000 ασφαλισμένους».

Μάλιστα ο προϊστάμενος του ΕΟΠΥΥ κατηγόρησε το ΙΚΑ για «λαθροχειρία στις μετατάξεις προσωπικού».

Πέραν αυτών ο κ. Παπαγεωργόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα στέγασης καθώς «σε 1.000 τ.μ. υπάρχουν 300 εργαζόμενοι ατάκτως εριμμένοι. Πρέπει επίσης να ενοποιήσουμε όλες τις περιφερειακές μονάδες σε κοινή στέγη και ιδιόκτητο χώρο».

Τόνισε ότι βασική προτεραιότητα του οργανισμού είναι «ο προγραμματισμός και η δρομολόγηση δράσεων προκειμένου να ενταχθούν στο σύστημα τα νέα ταμεία που μπήκαν στον ΕΟΠΥΥ με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο» ενώ άφησε αιχμές για περίεργες πρακτικές που ακολουθούν τα «ευγενή» ταμεία λέγοντας «μαθαίνω ότι κάποια ευγενή ταμεία μεταφέρουν αλλού τα αποθεματικά τους για να μας έρθουν μόνο με τα χρέη τους».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ