Παναγής Κάππατος: «Σύνθετο πρόβλημα το προσφυγικό – Στο Λήξουρι πρέπει να υπάρξει μια βιώσιμη σχολή»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 13:19

Παναγής Κάππατος: «Σύνθετο πρόβλημα το προσφυγικό – Στο Λήξουρι πρέπει να υπάρξει μια βιώσιμη σχολή»

Στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τον Δημήτρη Αλοΐζο και την Ελευθερία Κουλουριώτου φιλοξενήθηκε ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Παναγής Καππάτος.

Αφού ευχαρίστησε τους παρουσιαστές για την πρόσκληση, σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα επικεντρώνοντας στα τοπικά ζητήματα.

Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε το φλέγον ζήτημα των ημερών για το προσφυγικό στα Ιόνια Νησιά. Ο κ . Καππάτος τόνισε ότι αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα για τον εξής λόγο:

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός αυτή τη στιγμή  για το πόσοι είναι πρόσφυγες και άρα έχουν δικαίωμα να μείνουν στη χώρα και πόσοι είναι μετανάστες και θα πρέπει να γυρίσουν στις χώρες από τις οποίες ήρθαν. Καθημερινά ο αριθμός των ροών αυξάνεται και η κατάσταση δυσκολεύει». Σύμφωνα με τον βουλευτή το νέο νομικό καθεστώς που ψηφίστηκε βοηθά στη φύλαξη των συνόρων και επιταχύνει τη διαδικασία αν οι άνθρωποι είναι μετανάστες ή πρόσφυγες. Όσοι δικαιούνται άσυλο θα το παίρνουν και όσοι δεν δικαιούνται θα επιστρέφουν. Σε λίγους μήνες η διαφορά θα φαίνεται και οι ροές θα μειωθούν, πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία  ενημέρωση για το αν θα έρθουν στο Νομό μας πρόσφυγες και πού θα φιλοξενηθούν.

Μεταπηδώντας στην ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας για την αναστολή 37 τμημάτων Πανεπιστημιακών Σχολών -μέσα σ΄αυτά και το τμήμα Εθνομουσικολογίας Ληξουρίου– ο βουλευτής μοιράστηκε την πρώτη σκέψη του περί σύστασης αρμόδιας επιτροπής τοπικών επιστημόνων της παιδείας και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποβάλλοντας προτάσεις στο Υπουργείο για βιώσιμη σχολή στην περιοχή το αμέσως επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η σύσταση των συγκεκριμένων τμημάτων που αναστέλλεται η λειτουργία τους, είχε πραγματοποιηθεί χωρίς να έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία από την προηγούμενη κυβέρνηση γι΄αυτό και επανεξετάζεται.

Όσον αφορά την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας, εξέφρασε τη θετική συναίνεσή του- καθώς η θέση του είναι γνωστή-υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά τον πλούτο που έχουμε κάτω από τα πόδια μας και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε, ανέφερε.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην τελευταία συνάντηση με τον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη για το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δασικών εκτάσεων στο Νομό. Σε συνεργασία με τους βουλευτές και των υπολοίπων νησιών του Ιονίου θα συνεχίσει την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη Βουλευτής κα. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου με μικρές όμως τροποποιήσεις, για την οριστική νομοθετική ρύθμιση της μακροχρόνιας αυτής εκκρεμότητας.

Τέλος, θέλησε να ευχαριστήσει  τους συνεργάτες του γραφείου του για τη σημαντική συνεισφορά τους και τη σκληρή δουλειά που επιδεικνύουν στη συνεργασία τους.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια του COSMSO 96,5




00 inkefalonia general ad 300X250