Στο Δρόμο προς τη διάκριση για το Ελαιόλαδο και τους Παραγωγούς του στην Κεφαλονιά (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 02 Νοεμβρίου 2019 13:15

Στο Δρόμο προς τη διάκριση για το Ελαιόλαδο και τους Παραγωγούς του στην Κεφαλονιά (εικόνες)

Από το Εμπορικό Επιμελητήριο και τον Διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου «Αthena»

Επιμέλεια: Χριστίνα Αντωνίου

Μία πολύ καλή ευκαιρία να ενημερωθούν οι παραγωγοί της τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου στην Κεφαλονιά για το Ελαιόλαδο και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του, αποτέλεσε το χθεσινό σεμινάριο που διοργανώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 30 Οκτωβρίου στο Εμπορικό Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Κατά τη διάρκεια του παρουσιάστηκαν οι καλές πρακτικές που μπορούν να οδηγήσουν σε διακρίσεις των ελληνικών ελαιολάδων στους διεθνείς διαγωνισμούς με συγκεκριμένα παραδείγματα βραβευμένων ελαιολάδων από το εξωτερικό.

Την παρουσίαση επιμελήθηκε η κα. Μαρία Κατσούλη, διευθύντρια του Διεθνή Διαγωνισμού Ελαιολάδου «Αthena». Στην εισήγησή της ανέλυσε τα βασικά ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα του ελαιολάδου και την οργανοληπτική αξιολόγηση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στην ορθή πρακτική που πρέπει να τηρείται από το χωράφι μέχρι και τη αποθήκευση του ελαιολάδου, προκειμένου στο τέλος το ελαιόλαδο να εισπράξει την αξία που του αναλογεί.

Το «παρών» στη σεμιναριακή εκδήλωση έδωσε ο θεματικός Α/Π Αγροτικής Οικονομίας και ανάπτυξης υπαίθρου Σωτήρης Κουρής τονίζοντας ότι «η αξία του ελαιολάδου βρίσκεται στη γεύση και όχι στο χημείο», σημειώνοντας ακόμη ότι μόνο στηριζόμενοι στην ποιότητα του ελαιολάδου μας θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε επάξια τον ανταγωνισμό των άλλων χωρών.

Το σεμινάριο πέρα από τις θεωρητικές εισηγήσεις περιελάμβανε και πρακτική επίδειξη γευσιγνωσίας μέσω της όσφρησης και της γεύσης. Αναγνωρίζοντας τις αρωματικές νότες που συνθέτουν το φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο της ελιάς, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να εκτιμούν αν κάτι πήγε λάθος κατά την παραγωγή του ελαιολάδου καθώς και να εκτιμούν τη γαστρονομική διαφορετικότητα.

DSC 0007DSC 0007

DSC 0007

DSC 0007

DSC 0007

DSC 0007DSC 0007DSC 0007DSC 0007DSC 0007DSC 0007

IMG E4483IMG E4483IMG E4483IMG E4483




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250