Μήνυμα της ΕΛΜΕΚΙ για τη νέα σχολική χρονιά

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 14:30

Μήνυμα της ΕΛΜΕΚΙ για τη νέα σχολική χρονιά

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εύχεται σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά.

Άλλη μια σχολική χρονιά αρχίζει με νέα, αλλά και παλαιότερα συσσωρευμένα προβλήματα για τους μαθητές, αλλά και µε νέα βάρη για τις λαϊκές οικογένειες, που μοχθούν να προσφέρουν στα παιδιά τους, όλα όσα δικαιούνται, που το σημερινό σχολείο τους τα στερεί. Προβλήματα που μας απομακρύνουν ακόμη περισσότερο από ένα σχολείο της εποχής μας, από ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα και δεν θα εξοντώνει, από μια εκπαίδευση αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν για όλα τα παιδιά, έξω από το πλαίσιο της πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ που αντιμετωπίζουν την εκπαίδευση στην λογική του «κόστους-οφέλους» και προσαρμόσουν συνολικά την παιδεία στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Αγαπητοί Μαθητές

Δεν μπορεί κανένας  να αποδεχτεί σήμερα το καθεστώς ομηρίας χιλιάδων άνεργων εκπαιδευτικών και μαθητών, την ώρα που υπάρχουν χιλιάδες διδακτικά κενά, που παλεύουν όλα τα σχολεία να φτιάξουν πρόγραμμα, που πολλοί εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να διδάσκουν διαφορετικά αντικείμενα από αυτά που έχουν σπουδάσει. Φέτος στο πρώτο κουδούνι, με τις πρώτες πρόχειρες προβλέψεις στην Δευτ/θμια εκπαίδευση στο νομό μας, ενώ απαιτούνται 80 περίπου αναπληρωτές καθηγητές μόνο 24 έχουν διοριστεί (!!!) στην α΄ φάση διορισμών και που εξελίσσονται μέχρι και τα μέσα της σχολικής χρονιάς, ακόμη και για γραπτώς πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Δεν μπορεί κανένας να αποδεχτεί το καθεστώς της μόνιμης πλέον ομηρίας μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και ολόκληρων σχολείων που δημιουργεί η εκ περιτροπής και κατά περίπτωση έγκριση των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων που ουσιαστικά κατασκευάστηκαν από τις κυβερνήσεις, με την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, που φθάνει μέχρι και τους 30 (!!!). Φέτος στο πρώτο κουδούνι μόνο το 50% περίπου αυτών των τμημάτων (Γυμνασίων, γενικής παιδείας Λυκείων, επιλογών, ξενόγλωσσων, ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, ειδικών σχολείων κλπ)  έχουν εγκριθεί (!!!) ενώ τα περισσότερα από αυτά που εκκρεμούν στην πραγματικότητα έχουν κοπεί αμετάκλητα.

Δεν μπορεί κανένας να αποδεχτεί την κατάσταση των σχολικών υποδομών στο νομό που την ώρα που θα έπρεπε τα σχολεία να λειτουργούν σε σύγχρονα κτίρια µε όλους τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους, η πλειοψηφία τους στοιβάζεται σε επικίνδυνα ανθυγιεινά, ακατάλληλα και παρωχημένα σχολεία, σε κοντέινερ και τσακισμένες από τους σεισμούς υποδομές, ενώ επισκευάζουν τα σχολεία- «σαπάκια» για να επιστρέψουν οι μαθητές σε αυτά (ΓΕΛ Ληξουρίου).

Δεν μπορεί κανένας να αποδεχτεί οι μαθητές να παραλαμβάνουν τα ίδια παλιά βιβλία, τα γεµάτα ανακρίβειες, ελλείψεις, λάθη, που οι εκπαιδευτικοί πασχίζουν να τα συμπληρώσουν ως διδακτικά εργαλεία µε φωτοτυπίες και σημειώσεις .

Δεν μπορεί τέλος κανένας να αποδεχτεί ότι την ώρα που όλα τα παιδιά μπορούν να μορφώνονται ολόπλευρα στο σχολείο µέχρι τα 18 τους χρόνια, οι μαθητές από τη Γ’ Λυκείου να αποχαιρετούν τη γενική μόρφωση για να μπουν στην αγχωτική και ανταγωνιστική «αρένα» των πανελλαδικών εξετάσεων που η σημερινή κυβέρνηση  δηλώνει ότι θα την κάνει χειρότερη προσμετρώντας για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπ/ση τους βαθμούς όλων των τάξεων του Λυκείου...

Αγαπητοί Μαθητές,

Απέναντι σε αυτήν την μιζέρια δεν χρειάζεται κανένας συμβιβασμός καμιά ηττοπάθεια!

Η διέξοδος βρίσκεται στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Τις ανάγκες μας αυτές δε θα μας τις χαρίσει κανείς. Μόνο μέσα από ένα ενιαίο μαθητικό, εργατικό  και λαϊκό  κίνημα μπορεί να προκύψουν μικρές μα και μεγάλες νίκες κόντρα στην πολιτική που πετσοκόβει τις κοινωνικές παροχές, τους μισθούς και τις συντάξεις, που δίνει νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο μ’ αυτήν που συνθλίβει τα μορφωτικά δικαιώματά σας.

Μαζί έχουμε τη δύναμη να φέρουμε τα πάνω κάτω!

Καλή δύναμη, μαχητικά διεκδικούμε  τη γνώση και τη ζωή. Καλό αγώνα για όλα αυτά.

Αργοστόλι 10/9/2019

                                                             ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΙ

                                    Ο Πρόεδρος

                                Μαντζουράτος Δημήτρης

          Η Γενική Γραμματέας 

  

             Ποταμιάνου Σοφία