Από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στα Πουλάτα, 66 χρόνια μετά

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 09:21

Από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στα Πουλάτα, 66 χρόνια μετά

Ιούλιος 1953

Ένα μήνα πριν τους μεγάλους σεισμούς που έμελλε να αλλάξουν ριζικά την μοίρα του νησιού μας και να αποτελούν έκτοτε σημείο αναφοράς της σύγχρονης ιστορίας του, ένας νέος συγχωριανός μας υπηρετούσε τη θητεία του στο χωριό Καλαπότι της Δράμας. Σε ένα ορεινό φυλάκιο σχεδόν στα 600 μέτρα υψόμετρο, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στην ιστορική γραμμή Μεταξά. Σε μια σειρά οχυρών κατά μήκος των συνόρων μας που σχεδιάστηκε για να αποτελέσει ανάχωμα στις επεκτατικές βλέψεις της Βουλγαρίας. Εκεί, που τον Απρίλιο του 1941 ο ελληνικός στρατός πολέμησε εναντίων των Γερμανικών και Βουλγαρικών μεραρχιών. Μάλιστα, παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες και επιθέσεις των εισβολέων, τα οχυρά δεν καταλήφθηκαν αλλά παραδόθηκαν μετά την οριστική συνθηκολόγηση της χώρας μας στις 10 Απριλίου, αναγκάζοντας τους εισβολές να παραδεχθούν τον ηρωισμό και την ανδρεία των Ελλήνων, αλλά και να χαρακτηρίσουν τα οχυρωματικά έργα της μικρής και φτωχής Ελλάδας ως υποδειγματικά. 

Σε αυτόν τον ιστορικό λοιπόν τόπο βρέθηκε ο νέος τότε συγχωριανός μας, ο οποίος θέλησε να αφήσει το αποτύπωμά του. Όπως άλλωστε έχουμε όλοι μας κάνει κάποια στιγμή σε έναν βράχο, έναν τοίχο ή έναν κορμό δέντρου.

«Στρατιώτης Αρίστος Παντελάτος. Χωρίον Πουλάτα Σάμης Κεφαλληνίας. Της 2 Ιουλίου 1953».

Αυτό το τόσο απλό χάραγμα σε έναν τοίχο παρακείμενης εκκλησιάς, έμελλε μετά από 66 χρόνια να ταξιδέψει πίσω στα Πουλάτα αναζητώντας τον «δράστη» ή την οικογένειά του, με έναν ιδιαίτερο, σχεδόν συγκινητικό τρόπο.

Ιούνιος 2019

Πριν από λίγες ημέρες λάβαμε στο inbox του poulatakefalonias ένα μήνυμα που εξ’ αρχής μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Ήταν από την κυρία Ιωάννα Αγοραστού, άγνωστη μέχρι τότε σε εμάς, η οποία κατάγεται από την ακριτική Δράμα αλλά κατοικεί τα τελευταία 12 χρόνια στην Κεφαλλονιά. Η κυρία Αγοραστού μας ανέφερε ότι ο πατέρας της, γεωλόγος στο επάγγελμα, στο πλαίσιο έρευνας και μελέτης των πετρωμάτων των ορεινών όγκων της περιοχής, εντόπισε το προαναφερθέν χάραγμα και το φωτογράφισε ώστε να παραδώσει την φωτογραφία είτε στον ίδιο, αν είναι εν ζωή, είτε σε κάποιο μέλος της οικογένειάς του. Απευθύνθηκε λοιπόν σε εμάς προκειμένου να μας μεταφέρει ουσιαστικά την επιθυμία του πατέρα της και να συμβάλουμε εάν μπορούμε στην υλοποίησή της. Έτσι λοιπόν επικοινωνήσαμε με την οικογένεια του αείμνηστου πλέον και αγαπητού σε όλους μας Αρίστου, η ανταπόκριση της οποίας υπήρξε άμεση. Έτσι, την επόμενη κιόλας ημέρα ο κύριος Αγοραστός και η κόρη του βρέθηκαν στο χωριό μας και παρέδωσαν στην σύζυγο του Αρίστου, κυρία Ελένη και στα παιδιά τους τη φωτογραφία με το χάραγμα, που όπως μπορείτε να διαπιστώσετε παραμένει ακόμη αναλλοίωτο παρά τις σχεδόν επτά δεκαετίες που έχουν περάσει. Μάλιστα είχαν όλοι τους την καλοσύνη να μας την εμπιστευτούν, ώστε να μοιραστούν μαζί μας αυτή την όμορφη ιστορία.

Και επειδή πίσω από κάθε μικρή ή μεγάλη ανθρώπινη στιγμή κρύβονται συνήθως ιστορικά γεγονότα και καταστάσεις, αισθανόμαστε την ανάγκη να δημοσιεύσουμε τις φωτογραφίες, που επίσης μας απέστειλε ο κύριος Αγοραστός, τόσο από το παροπλισμένο σήμερα φυλάκιο που υπηρέτησε τη θητεία του ο Άριστος και που στέκει φρουρός της στρατιωτικής ιστορίας της χώρας μας, όσο και από την εκκλησιά στον τοίχο της οποίας άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του.

Πρόκειται για τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Καλαποτίου ή Πανοράματος όπως αποκαλείται πλέον ο οικισμός, στις ανατολικές πλαγιές του Μενοικίου Όρους. Ο Ναός κτίστηκε το 1865 και αποτελούσε το καθολικό ενός παλιού μοναστηριού στο πλάτωμα που δημιουργείται ανάμεσα στους γύρω ορεινούς όγκους. Ο Ναός που είναι κατασκευασμένος στα πρότυπα των καθολικών του Αγίου Όρους αποτελεί αξιόλογο μνημείο της ναοδομίας των μεταβυζαντινών χρόνων, με οκταγωνικό τρούλο  στην οροφή. Μάλιστα στο εσωτερικό του διασώζονται τοιχογραφίες του 1874 και εικόνες του τέμπλου, κατασκευασμένες από ντόπιους αγιογράφους μεταξύ των ετών 1866 και 1872.

Από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και τη γραμμή του Κεφαλλονίτη Μεταξά λοιπόν, στα Πουλάτα, 66 ολόκληρα χρόνια μετά… Για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να διδαχθούμε οι νεότεροι!

Πηγή:  www.poulatakefalonias.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250