Οι Επιθεωρητές καταπολέμησης της Διαφθοράς ψάχνουν τους… κοκοφοίνικες και τις πληρωμές του έργου της οδού Π. Βαλλιάνου!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 14 Μαΐου 2019 15:38

Οι Επιθεωρητές καταπολέμησης της Διαφθοράς ψάχνουν τους… κοκοφοίνικες και τις πληρωμές του έργου της οδού Π. Βαλλιάνου!

 

Η τροπική πολιτική καταιγίδα που θα πλήξει τον δήμο Κεφαλονιάς λίγες μέρες πριν τις κάλπες, έχει ήδη ξεκινήσει.

Σήμερα παρουσιάζεται στην δημοσιότητα το ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ του ΣΕΕΔΔ με αριθμ. Πρωτ. ΣΕΕΔΔ/Φ3/ΕΜΠ582/10.4.2019 με το οποίο καταγράφονται πράξεις και επιρρίπτονται ευθύνες στους:

Α. στην πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου της παράταξης του Δημάρχου Α. Παρίση και σε όσα μέλη του ΔΣ  ενέκριναν την πληρωμή νέων εργασιών και του σύνολο του ποσού των απροβλέπτων της σύμβασης του έργου της ανάπλασης της οδού Π. Βαλλιάνου. Με απλά λόγια : παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο και καταλογισμού του συνολικού ποσού των απροβλέπτων εργασιών  στους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας και όσων άλλων μελών του ΔΣ  ψήφισαν ΝΑΙ.

Β. Στην μισή Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κεφαλλονιάς (υπηρεσιακά στελέχη-επιβλέποντες-επιτροπές παραλαβής και ο αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών) όσον αφορά το μέρος της εισήγησής τους για την έγκριση του 1ου ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του εν’ λόγω έργου με συνέπεια πειθαρχικές περιπέτειες και γι΄ αυτούς.

Ο Δήμος Κεφαλλονιάς με διοίκηση Παρίση και πολιτικό προϊστάμενο τεχνικών υπηρεσιών-«μεγάλων έργων» τον Δ. Λυκούδη μπαίνει σε περιπέτειες και στην περιδίνηση πορισμάτων, πειθαρχικών και δικαστικών εξελίξεων, με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για των δημοτικών συμβούλων που  ψήφισαν ΝΑΙ  αλλά και στους υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών.

Γ. Ο μόνος που δεν διώκεται φαίνεται να είναι ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος των έργων Διονύσης Λυκούδης λόγω απουσίας του απο την επίμαχη συνεδρίαση του ΔΣ.

Δημαρχος, Αντιδημαρχος και υποψηφιοι πάνω από τις τρυπες του έργου της 21ης Μαίου

Αναλυτικά το θέμα έχει ως εξής :

Στις 28 Μαρτίου  δημοσιοποιήθηκε από την τοπική εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ» έγγραφο του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), με ημερομηνία 15/2/2019, το οποίο απευθυνόταν στον δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση και κοινοποιείτο στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου, και με το οποίο ζητούνταν απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων για το έργο της ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας Αργοστολίου.

Ποια ήταν η απάντηση του δημάρχου στα ερωτήματα των Επιθεωρητών,  δεν έγινε ποτέ γνωστό.

Δύο ημέρες αργότερα,  στις 30/3 ο Μάκης Φόρτες δημοσίευσε ένα κείμενο (δες εδώ) με τον αποκαλυπτικό τίτλο «Έργο Πλατείας Βαλλιάνου. Κραυγές και ψίθυροι» ή η ουσία της υπόθεσης;». Τα θέματα που έθεσε δημόσια ο Μάκης Φόρτες ποτέ δεν απαντήθηκαν.

 Συγκεκριμένα ο πρώην δήμαρχος Αργοστολίου και σημερινός υποψήφιος, αφού εκλογίκευσε τα 6 καυτά θέματα που οι επιθεωρητές ζητούσαν απαντήσεις κατέληγε :

 «Το τελικό συμπέρασμα από τα ευρήματα του ελέγχου των Επιθεωρητών του ΣΕΕΔΔ είναι πως το αφήγημα της Δημοτικής Αρχής για το αψεγάδιαστο και τέλειο έργο καταρρίπτεται ίσως οδυνηρά γι’αυτήν (αφού ενδεχόμενα να αποδοθούν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες) με την αποδεδειγμένη προχειρότητα στη διαδικασία και την εκτέλεση και στην ως εκ τούτου επιβάρυνση της καθημερινότητας των πολιτών, η οποία θα επιταθεί ακόμα περισσότερο με την πεζοδρόμηση των οδών Ριζοσπαστών, 21ηςΜαΐου και Λαυράγκα οι οποίες και αυτές προφανώς δεν έχουν εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη.

 Με δυό λέξεις και με τη σφραγίδα του ελέγχου από τους Επιθεωρητές το πολυδιαφημισμένο και εμβληματικό έργο της Δημοτικής Αρχής της ανάπλασης της πλατείας Βαλιάννου αποδεικνύεται ότι έγινε «στο πόδι» με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η πόλη και οι πολίτες και μαζί η επόμενη Δημοτική Αρχή να κληρονομήσει  μια βαριά υποθήκη.»

 Σήμερα 13 Μαΐου , μετά από 1 ½ μήνα από εκείνη την πρώτη δημοσιοποίηση της υπόθεσης του ελέγχου από το ΣΕΕΔΔ του έργου της πλατείας, έρχεται στο φως της δημοσιότητας ένα δεύτερο έγγραφο των επιθεωρητών κατά της διαφθοράς με παραλήπτη όπως πάλι  τον δήμαρχο Α. Παρίση και κοινοποιούμενο στον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου.

 Από τα σχετικά έγγραφα που αναφέρονται προκύπτει ότι ο δήμος απάντησε στο πρώτο έγγραφο του ΣΕΕΔΔ τις 11/2/2019 με το εμπιστευτικό 34/4-3-2019 έγγραφο, και επειδή όπως προκύπτει από την τελευταία επιστολή το σώμα Επιθεωρητών κατά της Διαφθοράς  ΔΕΝ ικανοποιήθηκε με τις απαντήσεις που δόθηκαν …. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ επανέρχονται με νέα εμπιστευτική επιστολή με τα εξής ζητήματα:

 1ον. Ζητούνται και πάλι εξηγήσεις για το γεγονός ότι στο έργο της Πλατείας Βαλλιάνου παρά το νόμο οι επιβλέποντες και τα μέλη της επιτροπής είναι τα ίδια, άρα τίθεται ζήτημα αμεροληψίας των επιβλεπόντων.

 2ον.Σχετικά με τον 1ο ΑΠΕ (Αναθεωρητικός Πίνακας Εργασιών)  

  1. Οι νέες εργασίες και οι αυξομειώσεις ποσοτήτων εργασιών που περιλαμβάνονται στον 1ο ΑΠΕ υλοποιήθηκαν πριν την έγκρισή τους από το δημοτικό συμβούλιο όπως…. βεβαιώνεται από την περάτωση των εργασιών ! Επιπροσθέτως αναφέρεται ότι 19 άρθρα/εργασίες από το σύνολο των 24 της φύτευσης στο κεφάλαιο «Φύτευση» …. δεν υλοποιήθηκαν και αυτό χωρίς εντολή από τον δήμο !
  2. Η παράταση που χορηγήθηκε με την 137/27-4-2018 απόφαση του ΔΣ δεν ήταν νόμιμη αφού είχε λήξει η συμβατική προθεσμία του έργου προ….7 μηνών στις 30/9/2017 !

 Είναι δε αξιοσημείωτο ότι από την εν λόγω συνεδρίαση του δημοτικου συμβουλίου  απουσίαζε ο αρμόδιος για τα έργα αντιδήμαρχος Διονύσης Λυκούδης .

Την εν λόγω απόφαση 137/27-4-2018 ψήφισαν οι: Αγγούριας, Αλυσανδράτος, Αποστολάτος, Βανδώρος, Γάκης, Γαρμπή, Γεωργόπουλος, Κατσιβέλης, Κεκάτος, Κοκκόσης Διον, Κουρκουμέλης, Παπαναστασάτος, Σολωμός και από την αντιπολίτευση ο Σπ. Σαμούρης.

 Η κατάληξη στο συγκεκριμένο σημείο του εγγράφου του ΣΕΕΔΔ αποτελεί κόλαφο και αφήνει ανοιχτά πολλά θέματα για τους παραπάνω 14 συμβούλους που ψήφισαν τον Αναθεωρητικό Πίνακα Εργασιών.   

 3ον. Σχετικά με την βεβαίωση περάτωσης του έργου κατόπιν ειδικής πρόσκλησης

  1. Οι επιβλέποντες του έργου (σημείωση: Επιβλέποντες του έργου είναι οι Σπύρος Σπαθής Σπυρίδων, Γεράσιμος Φιλιππάτος και Ευάγγελος Αλεξανδρόπουλος) δεν ενημέρωσαν εντός του προβλεπόμενου χρόνου το δημοτικό συμβούλιο για την περάτωση ή όχι των εργασιών.
  2. Ο επιβλέπων τις εργασίες φύτευσης και ο Προϊστάμενος δεν έλεγξαν την τήρηση των όρων της σύμβασης και βεβαίωσαν εργασίες που δεν εκτελέστηκαν.
  • Ο προϊστάμενος της ΔΤΥ (Θεόδωρος Αλεξανδρόπουλος) δεν άσκησε τις αρμοδιότητές του και δεν επέβαλε ποινική ρήτρα για παραβίαση της συνολικής προθεσμίας του έργου.

4ον. Σχετικά με την τελική επιμέτρηση του έργου

 Στο έγγραφο των επιθεωρητών αποκαλύπτεται ότι η τελική επιμέτρηση του έργου δεν υποβλήθηκε από τον ανάδοχο μέσα σε 2 μήνες το αργότερο αφότου βεβαιώθηκε η περάτωσή του οπότε και θα έπρεπε να επιβληθεί σε αυτό η ειδική ποινική ρήτρα ποσοστού 2%ο επί του συνολικού ποσού που έχει καταβληθεί στον ανάδοχο μέχρι τότε.

Επί πλέον των παραπάνω οι επιθεωρητές ζητάνε από τον δήμαρχο να ενημερωθούν για τα εξής δύο στοιχεία:

Α) Αν έχει αποκατασταθεί «το ελάττωμα/έλλειψη συστήματος «κλειδώματος» των εσχαρών των καναλιών αποστράγγισης των δαπέδων, την οποία είχε εντοπίσει η ελεγκτική ομάδα κατά τον επιτόπιο έλεγχο του φυσικού αντικειμένου τον Ιούλιο του 2018, η οποία οφείλετο να αποκατασταθεί κατά τον χρόνο εγγύησης και υποχρεωτικής συντήρησης του έργου και για την αποκατάσταση της οποίας όφειλε η Διευθύνουσα υπηρεσία να προβεί στις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες».

Καταλήγοντας οι επιθεωρητές επισημαίνουν το άκρως σημαντικό γεγονός ότι:

 «Υπολείπεται να διενεργηθεί η οριστική παραλαβή του έργου «μέσα σε δύο μήνες από τη λήξη του χρόνου εγγύησης και έως τότε θα πρέπει να έχουν αποκατασταθεί όλες οι φθορές/ελαττώματα του έργου, ιδιαίτερα αυτά που εγκυμονούν τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων».

Από όσα στοιχεία μπορέσαμε να συλλέξουμε -και το αναφέρουμε με κάθε επιφύλαξη-δεν έχει γίνει η οριστική παραλαβή του έργου της Πλατείας μέχρι σήμερα.  Οσο για τις πέτρινες εσχάρες  είδαμε ότι έχουν αντικατασταθεί με σιδερένιες.

Οδός Π. Βαλλιάνου

Β) Να ενημερωθούν οι επιθεωρητές τα σημεία που τοποθετήθηκαν οι κοκοφοίνικες και μάλιστα την ακριβή τοποθεσία και τα τεμάχια. Επίσης να προσκομιστεί η αντίστοιχη μελέτη καθώς και το πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής. Και επί πλέον αυτών ζητάνε να ενημερωθούν αν κάποιοι από αυτούς τους κοκοφοίνικες που προορίζονταν για την πλατεία τοποθετήθηκαν στην οδό Π. Βαλλιάνου. Το έγγραφο καταλήγει ζητώντας η απάντηση να σταλεί  μέχρι τις 19/4/2019 και να περιλαμβάνει έγγραφα με στοιχεία τεκμηρίωσης.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν έχει αποσταλεί η απάντηση του Δήμου.

Πάντως το έργο σήμερα στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου μαζί με το άλλο ελεγχόμενο από τους Επιθεωρητές έργο του Γηροκομείου, αποτελούν τη σημαία της προεκλογικής εκστρατείας του Μεγάρου. Δυστυχώς και τα δύο τείνουν να εξελιχτούν σε ….μπούμερανγκ για την δημοτική αρχή και την παράταξη Παρίση !

Τελειώνουμε με μια δική μας αποκάλυψη που σχετίζεται με το νέο έγγραφο των επιθεωρητών.

Στο παραπάνω Β) σημείο του εγγράφου ζητούνται πληροφορίες σχετικά με τους κοκοφοίνικες που τοποθετήθηκαν στην πλατεία και αν τμήμα αυτών μπήκε και στο αντίστοιχο έργο της οδού Π. Βαλλιάνου. Οι πληροφορίες ζητούνται με βάση την 332/19139/20-6-2017 απόφαση του Δημάρχου με τη οποία έγινε η προμήθεια των κοκοφοινίκων της πλατείας

Η εν λόγω απόφαση με ΑΔΑ: 7133ΩΕ5-3ΟΓ φέρει ως θέμα: «Απευθείας ανάθεση για την προμήθεια κοκοφοινίκων για την αντικατάσταση προσβεβλημένων φοινικοειδών στους κοινόχρηστους χώρους της Δ.Ε. ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ».  Το κόστος ήταν 14.633,50 ευρώ.  Την ίδια ημέρα υπεγράφη η σύμβαση 19154/20-6-2017 με ΑΔΑ: ΩΩΙΠΩΕ5-ΦΙΧ.

Το νέο στοιχείο είναι ότι τα μέρη που θα τοποθετηθούν οι κοκοφοίνικες  «περιγράφονται αναλυτικά στην αριθμ. 25/2017 μελέτη της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Κεφαλλονιάς», τίποτε άλλο.  Αυτό πάντως που είναι γνωστό είναι πως δεν υπάρχει άλλη απόφαση προμήθειας κοκοφοινίκων και τις ίδιες ημέρες έγινε η τοποθέτηση των δένδρων και στην πλατεία και στην οδό Βαλλιάνου όπως….ζητάνε οι επιθεωρητές να μάθουν !

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Διαπιστώνεται  από το Σώμα Επιθεωρητών Καταπολέμησης της Διαφθοράς ότι η διαχείριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) για τα έργα των αναπλάσεων του ιστορικού κέντρου του Αργοστολίου «κακοποιήθηκε» με τον πιο αδιαφανή τρόπο στο βωμό ανάδειξης του ισχυρού ανδρός του Μεγάρου , Διονύση Λυκούδη, ο οποίος φαίνεται ότι μπορεί να παρασύρει τους Δημοτικούς Συμβούλους της Ισχυρής Κεφαλλονιάς σε έναν πειθαρχικό και δικαστικό λαβύρινθο, βγάζοντας την ουρά του απέξω (τυχαία απών από την επίμαχη απόφαση 137/2018 του Δ.Σ.).

Και τούτο γιατί το αναμενόμενο πόρισμα για τα εν λόγω έργα θα κοινοποιηθεί τόσο στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όσο και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κεφαλλονιάς , για πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα.

Η ειδοποιός διαφορά με τα μέχρι τώρα πορίσματα των Επιθεωρητών, αποσπάσματα των οποίων έχουν έρθει στη δημοσιότητα, είναι ότι ο έλεγχος επικεντρώνεται τώρα στη διαχείριση των συμβάσεων των έργων των αναπλάσεων του κέντρου του Αργοστολίου και στις πληρωμές των λογαριασμών τους και όχι στο τρόπο ανάθεσής τους (απευθείας ή ανοιχτός διαγωνισμός).

Η Συντακτική Ομάδα του Kefaloniapress

To ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ (όχι απόρρητο) έγγραφο των Επιθεωρητών :

Πηγή: Kefaloniapress.gr 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250